Hemoroider under graviditet

Så mange som 30 % av alle kvinner får hemoroider under graviditeten. Enkelte merker ingen spesielle symptomer, mens andre plages i større grad. Så – hva er egentlig årsaken, og hvilke symptomer kan tyde på at du er rammet?

Her ser vi nærmere på saken, og forklarer samtidig hvorfor tilstanden er så vanlig blant gravide. PS! Søk råd hos legen eller jordmoren din dersom du ønsker hjelp med å bli kvitt hemoroider.

Hva er hemoroider?

Hemoroider er oppsvulminger eller utposninger fra blodårene som finnes i endetarmsåpningen eller endetarmen. Disse utposningene kan vokse seg så store at de stikker ut av anus, noe som for eksempel kan skje mens du sitter på do.

Ifølge Helsenorge.no, kan du forsøke å dytte hemoroidene inn igjen dersom de kommer ut endetarmsåpningen. Dette lar seg imidlertid ikke alltid gjøre.

Symptomer på hemoroider

Dersom du er rammet av hemoroider, kan du oppleve en rekke ulike symptomer. Noen vil ikke merke noe som helst, mens andre opplever ett eller flere symptomer. Her er de vanligste:

 • Smerte, irritasjon eller kløe fra anus
 • En følelse av å ikke få tømt seg skikkelig etter toalettbesøk
 • Blod i toalettskålen eller på dopapiret
 • Synlige utposninger fra endetarmen

Det er veldig vanlig å blø fra endetarmen om du har hemoroider. Men dersom plagene viser seg samtidig som uforklarlig vekttap, eller hvis blodet er blandet sammen med avføringen, er det lurt å få utelukket andre tilstander ved å konsultere en lege.

Årsaker til hemoroider

Hemoroider oppstår gjerne i forbindelse med treg og hard mage. Dersom du sitter lenge på do og må trykke hardt for å presse avføringen ut, kan dette bidra til at det blir forhøyet trykk i endetarmens vener.

Disse utvidede blodårene kan befinne seg inni endetarmen eller bule ut endetarmsåpningen. Sistnevnte omtales gjerne som synlige eller ytre hemoroider. Ytre hemoroider kan også vise seg kun under toalettbesøk, når du presser på.

Hvorfor får du hemoroider under graviditet?

Hemoroider er en veldig vanlig tilstand hos både kvinner og menn, og kan ramme både gravide og ikke-gravide. Med det sagt, er tilstanden spesielt vanlig i løpet av svangerskapet. Dette skyldes blant annet svangerskapshormonene dine.

Under graviditeten får hormoner muskulaturen i kroppen til å slappe mer av. Vevet blir også mer fleksibelt, og får høyere strekkeevne. Dette er viktig for at det skal være plass til barnet i magen, og for at den lille etter hvert skal komme seg ut via fødselskanalen.

Hormonene påvirker imidlertid også muskulaturen omkring tarmene, og gir redusert tarmperistaltikk. Dette kan føre til hard og treg mage, slik at du kanskje må presse mer for å få ut avføring når du sitter på toalettet.

I tillegg til dette, kan fosteret og den voksende livmoren legge ekstra trykk på blodkarene i bekkenet. Venene vil derfor være ekstra utsatt for trykk og dermed utposninger.

Prognose – er hemoroider farlige?

Nei. Hemoroider regnes som en plagsom, men ufarlig tilstand. Mange opplever at det spruter blod i toalettskålen eller kommer mye friskt blod på toalettpapiret, noe som kan oppleves skremmende. I de fleste tilfeller er imidlertid tilstanden harmløs.

Som regel vil tilstanden bli bedre av seg selv, for eksempel når den som rammes endrer kostholdet slik at avføringen lettere passerer. Det er likevel vanlig at hemoroider periodevis kan dukke opp igjen dersom du først har blitt rammet.

Selv etter eventuell behandling vil hemoroidene kunne vise seg på nytt. Men farlig er det altså ikke.

Behandling av hemoroider under graviditet

Ofte er det ikke behov for noen form for behandling om du rammes av hemoroider. Tilstanden kan komme og gå, og er kun til periodevis plage for mange. Dette gjelder også gravide.

Rammes du av hemoroider under graviditet, vil tilstanden som regel bedre seg av seg selv etter fødselen. Da vil nemlig fordøyelsen normaliseres, og presset i bekkenet reduseres.

Egenbehandling med endret kosthold

I mange tilfeller kan du bedre tilstanden ved hjelp av enkel egenbehandling. Og i mange tilfeller vil dette være nok til at plagene reduseres eller går tilbake. Her er noen av tiltakene Helsenorge.no anbefaler:

 • Unngå å presse hardt når du sitter på do
 • Spis fiberrik kost (fullkort, fibertilskudd, grønnsaker og frukt)
 • Drikk mye vann
 • Ikke utsett toalettbesøk, da dette kan gi hardere avføring
 • Prøv legemidler mot hemoroider (stikkpiller, kremer eller salver) du får kjøpt på apotek med eller uten resept

Behandling hos lege eller sykehus

Selv om hemoroider under graviditet ofte vil bedres av seg selv, er plagene så store for enkelte at de ønsker behandling hos lege. I så fall finnes det flere ulike behandlingsmåter. Her er en oversikt:

 • Ligatur (utføres på sykehus): En gummistrikk festes rundt hemoroiden slik at den etter hvert løsner. Flesteparten blir symptomfrie etterpå.
 • Kirurgi: Hemoroidene opereres bort under narkose eller lokalbedøvelse. Det kan også være snakk om behandlingsteknikker som HAL RAR eller HAL, som innebærer mer skånsom snøring av hemoroidene, vanligvis under narkose.
 • Injeksjoner (sklerosering): Et legemiddel sprøytes skånsomt inn i hemoroidene slik at de skrumper inn og løsner. Fungerer best på mindre hemoroider.
 • Infrarødt lys: Ved infrarød fotokoagulasjon vil hemoroidene belyses slik at de koagulerer og etter hvert skrumper inn. Fungerer best på mindre hemoroider.

Dersom egenbehandling ikke virker, eller problemene vedvarer etter fødselen, kan du vurdere om en av de overnevnte behandlingsformene er noe for deg.

Hvor vanlig er hemoroider under graviditet?

Hemoroider under graviditet er veldig vanlig, og vil ifølge Volvat ramme 3 av 10 kvinner i tredje trimester av svangerskapet. Man kan også oppleve å få hemoroider like etter fødselen, ettersom fødselen innebærer kraftige press.

Samtidig påpeker Volvat at mange kilder tyder på at problemet er enda mer utbredt enn dette. Noen hevder faktisk at hele 85 % av alle gravide opplever å få hemoroider. Og det er kanskje ikke så usannsynlig at dette stemmer, i og med at mange ikke opplever symptomer.

Det er nok også mange gravide som har hemoroider uten å gå til legen med dette, ettersom tilstanden regnes som vanlig og ufarlig – og ofte kan behandles selv.

Om du skulle slite med hemoroider under graviditeten, er du med andre ord langt fra alene. Tvert imot – hemoroider er nesten noe man kan regne med å få i svangerskapet!