Hvordan øke melkeproduksjon?

Mange nybakte mammaer opplever at brystene ikke produserer nok melk, noe som kan være veldig frustrerende. Det finnes imidlertid tiltak du kan gjøre for å øke egen melkeproduksjon. Men hvordan går man egentlig frem?

Her deler vi noen gode råd! PS: Konsulter alltid lege eller jordmor dersom du tror du produserer så lite melk at barnet ikke får i seg nok næring.

Melkeproduksjon styres av hormoner (og etterspørsel)

Produksjonen av melk starter allerede før barnet kommer til verden. Før fødselen og de første par dagene etter fødsel, vil kroppen produsere råmelk – en prosess som er styrt av graviditetshormoner.

Når morkaken og barnet har kommet ut, vil kroppen også skille ut hormoner som stimulerer brystene til å lage moden melk, ifølge Ammehjelpen.no. Denne prosessen skjer automatisk takket være hormoner, og er ikke avhengig av ytre stimuli.

Men cirka én uke etter fødselen, vil ikke lenger melkeproduksjonen gå av seg selv. Fra å være styrt av hormoner alene, vil produksjonen nå også avhenge av mengden melk som kommer ut av brystene.

Med det sagt, vil de melkeproduserende hormonene prolaktin og oksytocin fortsatt være viktige for melkeproduksjonen. Men nå vil også «etterspørselen» spille en rolle. Det kan likevel ta opptil tre måneder før mengden melk du produserer samsvarer helt med barnets behov.

Slik kan du øke melkeproduksjonen din

Melkeproduksjonen kan variere mye fra kvinne til kvinne. Noen opplever å ha melkespreng og overflod av melk, mens andre føler at det er «tørke» i brystene. Alle kvinnekropper er unike, og begge deler regnes som normalt.

I hovedsak er det tre ulike tiltak du kan gjøre for å øke melkeproduksjonen din om du føler du produserer for lite melk.

1. Mer melk ut = økt melkeproduksjon

Kroppen er innrettet slik at brystene vil produsere mer melk dess mer melk som går ut. Etterspørselen spiller med andre ord en viktig rolle. Dersom barnet ditt får et optimalt sugetak til brystet og du holder barnet riktig, kan dette bidra til at den lille få ut mer melk.

Dette kan igjen stimulere til økt melkeproduksjon. Du kan også øke melkeproduksjonen gjennom håndamming eller pumping.

2. Varighet

Ved amming kan det være lurt å la barnet ligge så lenge som mulig inntil brystet. Produksjonen av prolaktin vil nemlig være ekstra høy under amming, og om barnet ligger der lenge vil også kroppen få tid til å produsere mer av hormonet.

Om du i dag sliter med lav melkeproduksjon, kan du derfor forsøke å la babyen amme lenger per økt. Samtidig vil noen spedbarn raskt gjøre seg ferdig med hvert måltid. Dette trenger imidlertid ikke å gå utover melkeproduksjonen din, så lenge du klarer å amme i minst 10 til 15 minutter.

3. Hyppighet av amming eller melking

Foruten varighet og melkemengde ut av brystene, vil også hyppigheten av melkingen eller ammingen ha noe å si. Jo oftere du pumper, håndmelker eller ammer, jo større mengde prolaktin vil produseres. Dette hormonet bidrar til å øke melkeproduksjonen.

Derfor er det lurt å la barnet amme så ofte det ønsker. I noen perioder vil babyen gjerne ha ekstra lyst på melk, og vil ammes hyppigere. Dette regnes som helt normalt, ifølge Ammehjelpen.no, og omtales som «økedøgn». Noen ganger trenger spedbarn melk opptil 15 ganger på et døgn.

Legg merke til at amming om natten også er viktig for å opprettholde melkeproduksjonen. Faktisk vil prolaktin enklere produseres om natten enn om dagen, ved amming.

Du kan øke melkeproduksjonen i kun ett bryst

Hvert bryst produserer melk uavhengig av det andre. Av den grunn kan du i teorien oppleve dårligere melkeproduksjon i ett av brystene, mens det andre brystet produserer mer melk. Ofte vil det høyre brystet være mest produktivt.

Noen mødre velger å kun amme med ett bryst, og dette kan fungere bra selv ved fullamming. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom du sliter med brystbetennelse eller sår brystvorte på det ene brystet, eller mangler et bryst.

Du kan også stimulere til økt melkeproduksjon i ett av brystene, for eksempel ved å la barnet amme oftere og lenger av dette brystet enn det andre.

Melkeproduksjonen stabiliseres etter hvert

De første dagene og månedene etter fødselen kan mange kvinner oppleve at de produserer for lite eller for mye melk. Da er det kanskje en trøst å vite at melkeproduksjonen som regel vil stabiliseres basert på barnets etterspørsel etter en stund.

Som regel vil dette skje innen tre måneder. Du kan da oppleve at brystene produserer mindre melk enn tidligere. Men dette skyldes som regel bare at kroppen har justert seg etter babyens faktiske behov.

Så lenge barnet ditt har normal mengde avføring og urin, og har forventet vektøkning, tyder dette på at melkeproduksjonen din er som den skal være. Skulle du mistenke at du ikke produserer nok melk, råder vi deg til å snakke med en lege eller jordmor.

Husk at du også kan få gode råd til riktig ammeteknikk av helsepersonell, noe som potensielt kan bidra til økt melkeproduksjon.