Hvorfor blir jeg ikke gravid?

Mange kvinner og par sliter med å bli gravide. Dette kan være frustrerende dersom man har et stort ønske om å bli foreldre. Men noen ganger uteblir den positive graviditetstesten av grunner du faktisk kan gjøre noe med.

I denne guiden ser vi nærmere på noen vanlige årsaker, og hva du eventuelt kan gjøre.

1. Du vet ikke når du har eggløsning

En vanlig grunn til at man ikke blir gravid, er at man kort og godt ikke har samleie til riktig tidspunkt. Egget som frigjøres under eggløsning kan kun befruktes i opptil 24 timer før det løses opp.

Det beste du kan gjøre i dette tilfellet, er å finne ut når i syklusen din eggløsningen skjer. Nettopp dette kan være en utfordring, men det finnes gode hjelpemidler. En eggløsningstest kan gi deg tydelig svar på når du er mest fruktbar. Som regel er dette cirka 14 dager etter menstruasjonsstart.

Man bør ha samleie i dagene før eggløsning, siden dette kan bidra til at mannens spermier venter i egglederne før egget frigjøres. Da er sjansene gode for at egget kan bli befruktet!

Husk at du også kan se eller kjenne etter fysiske tegn på at du har eggløsning. Her er noen av symptomene som tyder på at du er fruktbar:

  • Eggløsningssmerter
  • Oppblåsthet
  • Eggehvitelignende sekret fra livmorhalsen
  • Økt sexlyst

2. Dere har sex for sjelden

Det er som nevnt viktig å ha samleie til riktig tid når dere forsøker å bli gravide. Blir du ikke gravid, kan dette tyde på at dere har sex for sjelden. Ifølge ekspertene er det lurt å ha samleie cirka annen hver dag i prøveperioden.

Gjør du dette, er det ikke så farlig om du ikke vet når eggløsningen din finner sted. Formålet med å ha hyppig sex, er at det alltid skal være sædceller som venter på egget i livmoren. Ha gjerne sex med 1–2 dagers mellomrom.

3. Du eller partneren din sliter med overvekt

Mange sliter med overvekt. Det kan være snakk om et par kilo ekstra, eller mer alvorlig fedme. Forskning viser at par som er overvektige ofte bruker lenger tid på å klare å bli gravide. Dette gjelder ikke bare kvinnen, men også mannen.

Her kan det være nødvendig med en livsstilsendring, der både du og partneren forsøker å oppnå en sunnere kroppsvekt. Gjør gjerne dette i samråd med legen din.

4. Du har sykdom eller tilstander som påvirker fruktbarheten

Foruten overvekt, finnes det også andre tilstander eller sykdommer som kan påvirke hvor fruktbar du er. Det kan for eksempel være snakk om polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS, eller endometriose.

Noen kvinner sliter også med blokkeringer i egglederne, noe som forhindrer sædcellene i å nå frem. Hyppige infeksjoner i bekkenet og skjoldkjertelsykdom er også mulige problemstillinger.

I tillegg til dette, kan høy alder bidra til at fruktbarheten ikke er like god som den en gang var. Snakk gjerne med legen din dersom du mistenker fysiologiske grunner til at du ikke blir gravid.

5. Nylig bruk av hormonell prevensjon

Bruk av hormonell prevensjon som p-piller kan påvirke fruktbarheten din en stund etter endt bruk. Det kan faktisk ta noen måneder før eggløsningene normaliseres etter at du legger p-pillene på hyllen.

Skal du planlegge en graviditet, er det derfor lurt å slutte med hormonell prevensjon noen måneder i forveien. For å unngå et uønsket svangerskap i mellomtiden, bør du bruke andre prevensjonsmidler. Her kan kondom være et alternativ.

6. Bruk av alkohol og tobakk

Mange nordmenn bruker tobakk og alkohol regelmessig. Og dette er nytelsesmidler som potensielt kan påvirke fruktbarheten din! Forskning viser at særlig tobakksrøyking fører til nedsatt fertilitet. Men også snus og alkohol kan ha negative kroppslige effekter.

Forsøker du å bli gravid, kan det derfor være en idé å legge om livsstilen. Det er uansett best å kutte alkohol og tobakk før du blir gravid, siden dette potensielt kan være skadelig for fosteret.

7. Stress

Mange har en stressende hverdag med jobb, studier og andre plikter. Noen ganger kan stresset ta overhånd, og føre til at man føler at man ikke rekker over alt. I slike tilfeller er det lurt å senke kravene til seg selv.

Faktisk kan det å stresse ned bidra til at du raskere klarer å bli gravid, ifølge Helsenorge. Forsøk gjerne ulike avkoblingsteknikker, og finn aktiviteter som gir deg indre ro.

8. Lite fysisk aktivitet

Er du ikke i mer fysisk aktivitet enn du må? Da er du ikke alene. Mange av oss er litt for glade i sofaen, og synes dørstokkmila er i overkant lang. Dersom du opplever å ikke bli gravid, kan dette imidlertid henge sammen med en inaktiv livsstil.

Det å holde kroppen i aktivitet kan dessuten redusere risikoen for overvekt og stress. Som nevnt kan begge disse faktorene gjøre det vanskeligere å bli gravid. Trening bidrar også til lavere blodtrykk og høyere grad av velvære.

Og som en liten bonus blir du sprekere, noe som er kjekt dersom du får en aktiv smårolling du skal holde styr på!

9. Dårlig sædkvalitet

Vi har allerede nevnt at alvorlig overvekt hos mannen kan bidra til at det er vanskeligere å bli gravid. Men sædkvaliteten har også mye å si. Heldigvis finnes det mange tiltak mannen kan gjøre for å forbedre sædkvaliteten sin.

Man bør blant annet kutte all nikotin og drikke mindre alkohol. Ja, og muligens trappe ned bruken av antidepressive medikamenter. Sistnevnte bør imidlertid gjøres i samråd med lege. Mannen bør også unngå varme bad og stramme bukser.

10. Du bruker medikamenter som påvirker fruktbarheten

Visse medikamenter kan påvirke kvinnens fruktbarhet under bruk. Noen av disse selges som reseptfrie midler i dagligvarebutikker. NSAIDs som Ibux og Naproxen – som begge er hyppig brukte legemidler – kan for eksempel føre til redusert fertilitet. Årsaken er at de hemmer eggløsning.

Tar du legemidler som dette regelmessig, bør du vurdere å slutte med dem. Gjør du det, vil eggløsningen normaliseres igjen.

Les også: Kan man bruke smertestillende når man er gravid?

Jeg blir fortsatt ikke gravid – hva gjør jeg?

Etter å ha prøvd ulike tiltak for å bli gravid, er det noen som likevel ikke får de etterlengtede to strekene på graviditetstesten. I så fall kan det være lurt å snakke med legen, for å utelukke at det er fysiske årsaker til at du ikke blir gravid.

Noen par må belage seg på å prøve en god stund før det endelig klaffer. Man kan også vurdere å få hjelp til å bli gravid eller å få barn.

Assistert befruktning

Mange kvinner og par sliter med å få barn på egen hånd. Da kan assistert befruktning være verdt å vurdere. Det kan for eksempel være snakk om IVF. Denne metoden innebærer at et egg tas ut og befruktes utenfor kvinnen, før det settes inn i livmoren.

Et annet alternativ er inseminasjon. Har mannen din dårlig sædkvalitet, eller du forsøker å få barn uten en mann? Da kan sæd fra en sæddonor være løsningen.

Hvert år blir omkring 55 000 barn født etter å ha blitt til gjennom assistert befruktning. Dette utgjør nærmere 5 % av alle barn som fødes. Det er med andre ord slettes ikke uvanlig å få hjelp til å oppfylle barnedrømmen.

Man kan også vurdere adopsjon, der man tar til seg et barn som trenger foreldre. Mulighetene er mange. Det gjelder bare å finne den løsningen som føles mest riktig for deg og din eventuelle partner. Lykke til!