Kan man bruke neglelakk når man er gravid?

Som gravid ønsker du sannsynligvis å føle deg både fresh og opplagt. Litt neglelakk eller en tur til frisørsalongen kan da være akkurat det du trenger. Men er det egentlig trygt å bruke neglelakk eller andre produkter med løsemidler når man er gravid?

I denne guiden gir vi deg svaret!

Først og fremst: Hva er løsemidler?

Et løsemiddel kan beskrives som et stoff som har evnen til å løse opp andre stoffer i en blanding. Derfor blir stoffet hyppig brukt i dagligdagse produkter, ettersom det er nødvendig for produktets egenskaper og produksjon.

Du finner løsemidler i både neglelakk, hårspray og white spirit. Middelet er dessuten vanlig å oppspore i drivstoff, flekkfjernere og en rekke sprayprodukter.

Løsemidler kan være helseskadelige

Noe av det som kjennetegner løsemidler, er at de lett fordamper og dermed kan inhaleres. Når du puster inn luft som inneholder løsemiddelforurensning, vil løsemiddelet transporteres via lungene til blodet, og videre til kroppens organer.

Løsemidler kan særlig gjøre stor skade på nervesystem og hjerne, og skadene er irreversible. Merk deg at enkelte løsemidler også kan tas opp via huden, særlig dersom du har rifter eller åpne sår.

Hvorvidt eksponeringen er helseskadelig, avhenger imidlertid av faktorer som mengde og pustefrekvens. Puster du mye, tar kroppen også til seg mer.

Trygt å bruke neglelakk når man er gravid

Det er fort gjort å bli engstelig for bruk av produkter med løsemidler når man er gravid. Ja, særlig når man vet at stoffet kan ha en helseskadelig effekt. Med det sagt, anses det som trygt for gravide å bruke neglelakk.

Dette skyldes at konsentrasjonen av løsemidler du utsettes for ved vanlig hjemmebruk er så lav. Ifølge Helsenorge.no, er det derfor ikke sannsynlig at neglelakkbruk vil ha noen skadelig effekt på fosteret.

Merk deg dessuten at sterk lukt ikke er ensbetydende med at konsentrasjonen av løsemidler i luften er høy. Skal vi tro helsemyndighetene, er det vanlig at noen løsemidler har sterkere lukt enn andre.

Tips for trygg bruk av neglelakk under svangerskapet

Selv om bruk av neglelakk regnes som trygt for deg som er gravid, deler Helsenorge.no noen tips for trygg bruk. Dette er først og fremst for at du skal kunne være på den sikre siden med tanke på skadevirkninger.

Her er noen generelle råd:

  • God utluftning reduserer mengden løsemiddelkjemikalier i luften
  • Ikke overdriv brukshyppigheten av produkter med løsemidler
  • Begrens tiden du bruker på å ta på deg neglelakk

Vurder alternativer til vanlig neglelakk

Dersom du er skeptisk til å bruke neglelakk som gravid, kan du vurdere andre alternativer. Det finnes blant annet neglelakk med lavere innhold av løsemidler, og varianter som er basert på mer naturlige ingredienser.

Produsenter som visstnok skal ha laget neglelakk uten løsemidler inkluderer BeeOrganic. Men det finnes sikkert andre merker å velge blant, også.

Alternativt kan du selvfølgelig få en manikyr og forming av neglene på neglesalong, uten å bruke neglelakk. Da kan du fortsatt føle deg velstelt, uten å måtte utsette deg for løsemidler.

Snakk gjerne med de ansatte på neglesalongen om du har noen spørsmål om produktene de bruker. Det kan som nevnt være løsemidler i mange ulike produkter, og ikke bare neglelakk. Brynsfarge er et eksempel på dette, og er også vanlig å finne på skjønnhetssalonger.

Kan gravide bruke maling som inneholder løsemidler?

Nå som du vet at det er trygt å bruke neglelakk når man er gravid, lurer du kanskje på om det samme gjelder maling. På markedet finnes det ulike typer maling, inkludert olje- og løsemiddelbaserte varianter.

Ifølge Helsenorge.no, er ikke noen av disse malingstypene farlige dersom du kun bruker dem en sjelden gang iblant. Har du behov for å male en gang eller to i løpet av graviditeten, regnes altså ikke dette som fosterskadelig.

Men i likhet med neglelakk, rådes gravide til å være «føre var» også ved malingsbruk. Du kan blant annet begrenset mengden løsemidler som inhaleres ved å ikke oppholde deg unødvendig lenge i et nymalt rom.

Vent til malingen er støvtørr. Om det fortsatt lukter litt løsemiddel, gjør ikke dette noe. Du kan også vurdere å bruke vannbasert maling. Denne vil nemlig ha et lavere innhold av helseskadelige, organiske løsemidler.

Gravid? Bruk neglelakk med god samvittighet!

Som gravid kan du fint bruke neglelakk som inneholder løsemidler uten at dette påvirker hverken deg eller fosteret negativt. Pynt deg derfor med god samvittighet! Samtidig er det anbefalt å ta visse forhåndsregler, slik at bruken blir tryggest mulig.

Åpne gjerne et vindu før du begynner å ta på deg neglelakk, og ta korken på neglelakken så snart du er ferdig. Etter påføring kan du også forlate rommet mens det luftes ut. Men selv om du skulle glemme dette, vil neglelakkbruk neppe være til skade for fosteret.

Finn frem neglelakken i din favorittfarge, og fresh opp neglene dine! Ja, eller hold neglene naturlige, om du foretrekker det.