Kan man bruke nesespray når man er gravid?

Mange gravide sliter med hovne slimhinner ettersom svangerskapshormonene fører til økt blodgjennomstrømning. Av den grunn opplever også mange gravide å få tett nese. I så fall kan det være fristende å bruke nesespray. Men bør du bruke det?

Her ser vi nærmere på bruk av nesespray under graviditeten. PS: Husk at du alltid bør konsultere legen din dersom du har spørsmål om legemiddelbruk i svangerskapet.

Tett nese uten at du er forkjølet?

Som gravid kan du på lik linje med alle andre bli forkjølet, noe som kan gi både tett og rennende nese. I slike tilfeller skyldes nesetettheten at virus angriper neseslimhinnen, noe som fører til at kroppen øker blodgjennomstrømningen til nesen. Det er også denne økte blodgjennomstrømningen som fører til rennende nese.

Mange gravide opplever imidlertid at nesen blir tett uten at de har øvrige forkjølelsessymptomer. Dette kan forklares med kroppens økte produksjon av hormoner som hCG og progesteron, som igjen kan påvirke slimhinnene.

Ifølge Helsebiblioteket, er dette en normaltilstand – og helt ufarlig. Tett nese er særlig vanlig i løpet av andre og tredje trimester av graviditeten. Men selv om tilstanden er normal, er den ofte veldig plagsom. Derfor vurderer mange å bruke nesespray.

Ja – gravide kan bruke nesespray

Ifølge Helsenorge.no er det like trygt for gravide å bruke nesespray som for befolkningen for øvrig. Dette gjelder reseptfrie nesesprayprodukter du får kjøpt i butikker og på apoteker, basert på virkestoffer som oksymetazolin eller xylometazolin.

Helt konkret, betyr det at du kan bruke nesespray eller nesedråper som Otrivin, Rhinox, Dexyl, Xylometazolinhydroklorid og Zymelin.

Slik virker nesespray mot tett nese

Virkemiddelet som finnes i nesespray motvirker tett nese ettersom det får blodårene i neseslimhinnene til å trekke seg sammen. Når blodårene blir smalere, vil også slimhinnen bli mindre hoven.

Ved å spraye eller dryppe legemiddelet inn i nesen, vil det derfor bli lettere å puste gjennom nesen innen kort tid.

OBS: Du kan bli avhengig av nesespray

Ifølge Helsenorge.no, kan vedvarende bruk av nesespray føre til at blodårene ikke lenger klarer å trekke seg sammen på egen hånd. Årsaken til dette er at blodårene overstimuleres, og blir avhengige av nesespray for å klare å trekke seg sammen igjen.

I en undersøkelse utføret av InFact i 2022, kom det frem at så mange som 700 000 nordmenn kan slite med nesesprayavhengighet. Dette utgjør en stor del av befolkningen, og det er derfor ikke tvil om at langvarig bruk av nesespray er risikabelt.

Blir du først avhengig av nesespray, vil nesen gjerne oppleves enda tettere enn hva den var i utgangspunktet. Du kan bli kvitt avhengigheten ved å slutte med behandlingen, og la neseslimhinnen reparere seg selv. Dette kan ta noen dager eller uker.

Nesespray bør brukes med forsiktighet i graviditeten

Selv om du kan bruke nesespray som gravid, er det ikke nødvendigvis anbefalt. En forkjølelse varer kanskje i noen dager, og i slike tilfeller kan du dra nytte av nesespray siden du kan holde deg innenfor den anbefalte maksimale brukstiden på 10 dager.

Under graviditeten er imidlertid tett nese ofte et langvarig problem. Graviditetshormonene kan føre til hovne slimhinner og tett nese i flere måneder. Skal du bruke nesesprayen som anbefalt, vil du derfor bare kunne lette symptomene en liten periode.

Legg merke til at du ifølge Helsebiblioteket også bør la det gå minst to uker før du begynner med nesespray igjen etter å ha brukt det en periode. Dermed kan du ikke bare ta en pause på en dag eller to, for så å begynne igjen.

Saltvannsnesespray og -dråper kan trygt brukes over tid

Det er ikke all nesespray på markedet som kan føre til avhengighet. Hos de fleste apoteker og dagligvarebutikker kan du også kjøpe nesespray eller -dråper basert på saltvann. Ifølge Helsebiblioteket, bør dette være førstevalget blant gravide.

Fordelen med saltvannsnesespray, er at du ikke kan bli avhengig av den. Dermed kan du bruke den gjennom hele svangerskapet uten bekymringer.

I motsetning til nesespray med oksymetazolin eller xylometazolin, vil ikke saltvannsnesespray kunne få slimhinnene til å trekke seg sammen. Nesesprayen kan likevel virke rensende, og vil kunne være til hjelp for mange. Bruk gjerne en neseskyller til å skylle saltvann gjennom nesen.

Helsebiblioteket, som er utarbeidet av Folkehelseinstituttet, påpeker også at du kan lindre såre eller tørre slimhinner i nesen ved hjelp av sesamolje. Oljen bør i så fall sprayes inn i nesen.

Andre årsaker til tett nese under graviditeten

Foruten hormonelle endringer og forkjølelse, kan gravide også oppleve å få tett nese på grunn av allergi. Når pollensesongen starter om våren, vil mange få både tett og rennende nese.

Igjen vil saltvannsnesespray være et godt valg. Skyll nesen med saltvann, slik at du får renset bort eventuelt pollen som befinner seg i nesegangen. Det kan også være lurt å unngå utlufting via åpne vinduer, særlig på dagtid.

Har du et ventilasjonssystem i boligen, kan det dessuten være smart å bytte ut filteret. Sjekk gjerne om du er allergisk mot pollen ved å ta en test hos legen. På den måten kan du vite med sikkerhet hva som forårsaker nesetettheten din.

Tips til gravide med tett nese

Tett nese kan være skikkelig plagsomt, og fører gjerne til at det oppleves vanskeligere å puste normalt. Mange gravide begynner også å snorke på grunn av de hovne neseslimhinnene. Et tips er da å ligge med hodet høyt i sengen.

Ved å heve hodet (for eksempel med en ekstra pute), vil nesetettheten ofte oppleves mindre plagsom. Du kan også oppleve at det blir lettere å puste. Noen gravide sliter også med å sove fordi magen vokser seg stor og legger press mot lungene. Da kan det også hjelpe å sove med den øvre delen av kroppen litt hevet.

Om partneren din klager over at du snorker om natten, kan du også forsøke hjelpemidler mot snorking – som for eksempel snorkeplaster. Det er imidlertid varierende hvor god effekt dette har.

Vårt fremste tips til deg som er gravid med tett nese, er imidlertid å velge saltvannsnesespray fremfor annen nesespray dersom du har behov for langvarig behandling mot tett nese. Da kan du enkelt unngå avhengighet.