Kan man farge håret når man er gravid?

Som gravid er det visse kjemikalier, matvarer og aktiviteter som bør unngås. Men hvilke anbefalinger gjelder egentlig når det kommer til det å farge håret? Bør du som gravid beholde din naturlige hårfarge, eller kan du farge det med god samvittighet?

Her gir vi deg oversikten du trenger.

Mange gravide er engstelige for kjemikalier

Vi omgir oss med produkter som inneholder kjemikalier i det daglige. Dette kan være alt fra maling, lim og legemidler, til – ja, hårfarge. Og som gravid bør du naturlig nok unngå helseskadelige kjemikalier som kan skade fosteret.

Noen ganger kan man imidlertid ende opp med å engste seg uhensiktsmessig mye for kjemikalier. Det er nemlig stor forskjell på ulike kjemikalier, og hvorvidt de faktisk har noen skadelig effekt på mor eller barn.

Ja – du kan farge håret når du er gravid

Ifølge Helsenorge.no tyder tilgjengelige data på at det er trygt å farge håret når man er gravid. Dette gjelder både bleking og farging av hår, men også produkter som brukes til hårglatting eller -krølling.

Årsaken er at kjemikaliene som finnes i hårfarge og øvrig hårbehandling i minimal grad blir tatt opp via huden i hodebunnen. Derfor vil det også være ubetydelige mengder av eventuelle stoffer som tas opp i barnets kropp.

Tips til gravide som skal farge håret

Selv om det er trygt å farge håret, påpeker samtidig helsemyndighetene at du ikke bør overdrive bruken. Du bør også redusere kontakten med kjemikalier så godt det lar seg gjøre.

Her er noen av rådene du med fordel kan følge:

  • Bruk kun hårfarge fra seriøse produsenter
  • Luft godt ut om du farger håret ditt hjemme
  • Benytt plasthansker når du håndterer hårfargeprodukter (eller la noen andre farge håret ditt)
  • Les gjennom bruksanvisningen før produktet tas i bruk
  • Unngå å farge håret ditt unødvendig ofte

Kan man farge bryn når man er gravid?

Det er sprikende råd når det kommer til farging av bryn under graviditeten. Prinsippet for farging av bryn er imidlertid det samme som ved farging av hår ellers. Derfor er det naturlig å tenke at det heller ikke er farlig å farge brynene som gravid.

Samtidig er det noen skjønnhetsklinikker som råder gravide til å ikke farge vipper eller bryn. Men dette varierer mye. Er du usikker, kan det nok være best å unngå permanent vippe- og brynsfarging. Kanskje du heller kan bruke maskara eller brynsblyant?

Noen gravide bør ikke farge håret

Ifølge Helsenorge.no finnes det kjemikalier i hårfarge som potensielt kan medføre allergiske reaksjoner hos enkelte. Dette gjelder imidlertid både gravide og ikke-gravide. Har du ikke reagert på hårfarge tidligere, er du sannsynligvis ikke allergisk.

Les gjerne mer om temaet i FHI sin veiledning om bivirkninger av hårfargeprodukter.

Tapetlim og oljemaling som gravid – er det trygt?

Mange ønsker å pusse opp under graviditeten. Kanskje du skal klargjøre barnerommet før fødselen? Heldigvis kan du trygt male noen få ganger gjennom graviditeten, uten at dette er skadelig for barnet i magen. Dette gjelder både løsemiddel- og oljebasert maling.

Samtidig råder Helsenorge.no deg til å ikke overdrive kontakten med denne type maling. Så snart malingen er støvtørr vil den imidlertid avgi minimale mengder løsemidler gjennom avdamping.

Vent derfor med å oppholde deg i nymalte rom før malingen har rukket å bli støvtørr. Informasjon om hvor lang tid dette vil ta, skal stå på produktspannet.

Vi vil også anbefale deg å velge vannbasert maling dersom du har mulighet til det. Disse produktene inneholder nemlig en langt lavere konsentrasjon av løsemidler.

Finnes det trygg neglelakk for deg som er gravid?

Det finnes mange produkter som inneholder løsemidler, inkludert neglelakk, flekkfjernere, hårspray, drivstoff og lignende. Men ifølge Helsenorge.no, er konsentrasjonen såpass lav ved hjemmebruk at bruken anses som trygg for gravide.

Helsemyndighetene mener det er lite sannsynlig at bruk av for eksempel neglelakk vil være skadelig for barnet. Men selv om sterk lukt ikke nødvendigvis er ensbetydende med høy konsentrasjon av løsemidler i luften, er utlufting anbefalt.

Begrens også hvor mye du omgir deg med løsemidler, enten det er neglelakk eller andre produkter.

Noen kjemikalier gravide bør unngå

Man kan altså farge håret når man er gravid, og det er heller ikke noe i veien for å male huset eller bruke neglelakk. Men det finnes også kjemikalier som er så skadelige at du bør unngå dem.

Et eksempel er kullos, altså karbonmonoksid eller CO. Dette er en gass som produseres ved ufullstendig forbrenning, for eksempel ved brann. Oppholder man seg i et rom uten tilgang på frisk luft og utsettes for denne gassen, kan man bli alvorlig kullosforgiftet.

Grunnen til at kullos er farlig, er at den fortrenger oksygenforsyningen i kroppen. Dette kan føre til celleskader, og at fosteret ikke får nok oksygen. Men det er først når mor blir syk at fosteret kan påvirkes. Ved kullosforgiftning hos gravide, er sykehusinnleggelse nødvendig.

Ellers kan vi også nevne at nikotin fra røyk og snus skal unngås under graviditeten. Det samme gjelder alkohol.