Når kommer mensen tilbake etter graviditet?

Graviditet og fødsel fører med seg mange fysiske og hormonelle endringer i en kvinnes kropp. Ett av de store spørsmålene mange kvinner har etter fødselen, er når menstruasjonen vil komme tilbake. Dette spørsmålet er viktig både for planlegging av fremtidige graviditeter, og for å forstå kroppens helsetilstand etter fødsel.

Tidspunktet for når menstruasjonen kommer tilbake, varierer mye fra kvinne til kvinne, og det avhenger av flere faktorer. I denne artikkelen vil vi utforske hva som påvirker tilbakekomsten av menstruasjonen etter graviditet, og hva du kan forvente.

Hva skjer med menstruasjonen under graviditet?

Under graviditeten stopper menstruasjonssyklusen opp som følge av hormonelle endringer som støtter fosterets vekst og utvikling. Økningen av hormoner som progesteron og østrogen hindrer eggløsning og opprettholder livmorslimhinnen.

Menstruasjon forekommer altså ikke under graviditeten. Etter fødselen begynner kroppen gradvis å justere seg tilbake til slik den var før graviditeten, og menstruasjonssyklusen kan gjenopptas.

Faktorer som påvirker tilbakekomsten av menstruasjonen

 • Amming: En av de mest betydningsfulle faktorene som påvirker når menstruasjonen kommer tilbake etter fødsel, er om kvinnen ammer eller ikke. Amming utløser produksjonen av hormonet prolaktin, som hemmer eggløsning. For kvinner som ammer eksklusivt, kan menstruasjonen være fraværende i flere måneder, og noen ganger opptil et år eller mer. Dette fenomenet er kjent som laktasjonsamenoré. Når babyen begynner å spise fast føde og amme mindre hyppig, reduseres prolaktinnivåene, og menstruasjonssyklusen kan gradvis gjenopptas.
 • Ikke-amming: For kvinner som ikke ammer, er det vanlig at menstruasjonen kommer tilbake tidligere, ofte innen 6-8 uker etter fødsel. Uten den høye prolaktinproduksjonen som hemmer eggløsning, kan kroppen raskere vende tilbake til sin normale hormonbalanse og menstruasjonssyklus.
 • Individuelle forskjeller: Hver kvinnes kropp er unik, og genetiske faktorer kan også spille en rolle i hvor raskt menstruasjonen kommer tilbake. Noen kvinner kan oppleve at menstruasjonen returnerer tidligere eller senere enn gjennomsnittet, uavhengig av amming eller andre faktorer.

Hva kan du forvente når menstruasjonen kommer tilbake?

Når menstruasjonen først kommer tilbake etter graviditeten, kan den være annerledes enn før. Her er noen vanlige endringer kvinner kan oppleve.

 • Uregelmessighet: Det er vanlig at menstruasjonssyklusen er uregelmessig i starten. Det kan ta noen måneder før syklusen stabiliserer seg og blir regelmessig igjen.
 • Endret blødningsmønster: Mengden og varigheten av menstruasjonsblødningene kan variere. Noen kvinner opplever kraftigere blødninger, mens andre kan ha lettere blødninger enn før graviditeten.
 • Menssmerter: Noen kvinner opplever endringer i menstruasjonssmerter etter fødsel. For noen kan smertene bli mildere, mens andre kan oppleve mer intense smerter enn tidligere.
 • PMS-symptomer: Premenstruelt syndrom (PMS) kan også endre seg etter graviditet. Noen kvinner kan oppleve sterkere PMS-symptomer, mens andre kan merke en reduksjon i symptomer som humørsvingninger og oppblåsthet.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om det er stor variasjon i når menstruasjonen kommer tilbake etter fødsel, er det noen tilfeller hvor det kan være lurt å oppsøke lege.

 1. Langvarig fravær av menstruasjon: Hvis menstruasjonen ikke har kommet tilbake innen ett år etter fødsel, og du ikke ammer, kan det være lurt å snakke med en lege for å utelukke eventuelle underliggende medisinske tilstander.
 2. Alvorlige symptomer: Hvis du opplever svært kraftige blødninger, intense smerter eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte lege. Dette kan være tegn på komplikasjoner som trenger medisinsk oppfølging.
 3. Bekymringer om fertilitet: Hvis du planlegger å bli gravid igjen og har bekymringer om fertiliteten din etter fødsel, kan det være nyttig å diskutere dette med en lege.

Hvordan kan du støtte kroppens gjenopprettingsprosess?

Det finnes flere måter du kan støtte kroppens gjenopprettingsprosess etter fødsel og fremme en sunn menstruasjonssyklus.

 • Sunn ernæring: Spis et balansert kosthold rikt på næringsstoffer for å støtte kroppens helbredelse og hormonbalanse. Inkluder mye frukt, grønnsaker, fullkorn, proteiner og sunne fettstoffer i kostholdet ditt.
 • Regelmessig trening: Fysisk aktivitet kan hjelpe med å regulere hormonene og fremme generell helse. Start med lette øvelser og gradvis øk intensiteten etter hvert som kroppen din blir sterkere.
 • Stressmestring: Høye stressnivåer kan påvirke hormonbalansen og menstruasjonssyklusen. Prøv avslapningsteknikker som meditasjon, yoga eller dyp pusting for å redusere stress.
 • Nok søvn: Sørg for å få tilstrekkelig hvile og søvn. Søvn er viktig for kroppens helbredelse og hormonregulering. Prøv å ta lur når babyen sover, og be om hjelp fra familie og venner for å få mer hvile.

Hormoner og menstruasjonssyklus etter fødsel

Etter fødselen gjennomgår kroppen en betydelig hormonell omstilling. Hormonene som støttet graviditeten, som progesteron og østrogen, synker raskt etter fødselen. Samtidig øker nivåene av prolaktin hos ammende mødre for å stimulere melkeproduksjon. Disse hormonelle endringene kan påvirke når menstruasjonen kommer tilbake.

Laktasjonsamenoré, eller fraværet av menstruasjon under amming, er en naturlig prevensjonsmetode som fungerer gjennom høye nivåer av prolaktin som undertrykker eggløsning. Det er imidlertid viktig å merke seg at laktasjonsamenoré ikke er 100 % effektiv som prevensjonsmetode, og eggløsning kan forekomme før den første menstruasjonen etter fødselen.

Psykologiske aspekter ved menstruasjonens tilbakekomst

For mange kvinner kan tilbakekomsten av menstruasjonen etter fødsel være en emosjonell opplevelse. Det kan markere et punkt hvor kroppen føles mer som «seg selv» igjen, men det kan også bringe frem bekymringer om fruktbarhet og seksuell helse. Det er viktig å anerkjenne disse følelsene, og søke støtte om nødvendig.

Å ha en åpen samtale med partneren om forventninger og bekymringer kan også være nyttig. Kommunikasjon kan bidra til å redusere stress og fremme en bedre forståelse av hverandres behov og opplevelser.

Seksuell helse og menstruasjon etter fødsel

Tilbakekomsten av menstruasjonen kan også påvirke seksuell helse og intimitet. Noen kvinner kan oppleve endringer i libido eller seksuell nytelse etter fødsel. Åpen kommunikasjon med partneren og eventuelt helsepersonell kan hjelpe med å håndtere disse endringene.

Bruk av prevensjon etter fødsel er en annen viktig vurdering. Selv om amming kan forsinke eggløsning, er det ikke en pålitelig prevensjonsmetode alene. Diskuter ulike prevensjonsalternativer med legen din for å finne den beste løsningen for deg.

Menstruasjon kommer tilbake etter graviditet til slutt

Når menstruasjonen kommer tilbake etter graviditet, er det et tegn på at kroppen din er i ferd med å gjenopprette sin normale hormonbalanse og funksjon. Tidspunktet for når dette skjer, varierer fra kvinne til kvinne, og det påvirkes av faktorer som amming og individuelle forskjeller.

Ved å forstå hva som påvirker tilbakekomsten av menstruasjonen, og hvordan du kan støtte kroppens gjenopprettingsprosess, kan du bedre forberede deg på denne overgangen. Husk at det er normalt med variasjon, og søk medisinsk råd hvis du har bekymringer om din menstruasjon eller generelle helse etter fødsel.