Såre nipler? Alt du trenger å vite!

Det å slite med såre nipler kan være plagsomt, og det oppleves gjerne ømt eller smertefullt dersom noe berører brystvortene. Årsakene til såre brystknopper er mange, og derfor kan også tiltakene variere.

Her gir vi deg oversikten du trenger, og ser blant annet nærmere på potensielle årsaker. PS! Kontakt legen din dersom du er usikker på hva sårheten i brystvortene skyldes, eller hvis du har behov for videre oppfølgning.

Symptomer: Hvordan vite om du har såre nipler?

Før vi ser videre på årsaker og potensiell behandling, ønsker vi å presisere hva såre brystvorter er. Har du først hatt dette én gang, vil du sannsynligvis raskt kjenne igjen symptomene om du skulle oppleve det på nytt.

Slik vet du at du har såre nipler:

  • Brystvortene kjennes ømme ut
  • Niplene er mer sensitive enn ellers
  • Det er ømt og vondt å berøre brystvortene

Det er med andre ord ikke snakk om åpne sår, selv om også dette kan forekomme hos enkelte.

Hva er årsaken til såre brystvorter?

Det finnes ulike grunner til at kvinner kan oppleve å ha såre brystknopper, eller nipler om du vil. I noen tilfeller kan ømheten skyldes hormonelle endringer i kroppen. Andre ganger er det snakk om sårhet som skyldes gjentakende berøring eller friksjon.

La oss se nærmere på noen av årsakene!

Såre nipler i forbindelse med amming

Ifølge Ammehjelpen.no, er det veldig vanlig å oppleve sårhet og ømhet i tiden etter at man begynner å amme. Dette skyldes kanskje at barnets sugetak ikke er helt optimalt, men kan også oppleves fordi du ikke er vant til å amme.

Når brystvortene er ømme og såre, kan dette gjøre ammingen til en lite behagelig opplevelse. Men ofte vil sårheten avta etter hvert, noe som vil gjøre det lettere å amme barnet.

Ømme bryster som gravid

Mange kvinner kan også oppleve såre nipler i forbindelse med graviditet. Ifølge Helsenorge.no, er det normalt å oppleve dette, særlig tidlig i graviditeten. Har du ømme bryster uten å amme, kan det altså være et tidlig graviditetssymptom.

Ta gjerne en graviditetstest dersom du mistenker at du kan være gravid. Opplever du også symptomer som uteblitt menstruasjon, økt behov for søvn eller kvalme, er også dette tidlige graviditetstegn, ifølge NHI.no.

Ømheten vil som regel avta utover i graviditeten, men kan også henge ved en stund. I tillegg kan du oppleve at brystene kjennes tyngre. Merk deg at ømheten noen ganger kan føles i hele brystet, og ikke bare i brystvorten.

Såre nipler før mensen

Det er ifølge Helsenorge.no også vanlig å ha såre eller ømme brystvorter de siste  1–2 ukene før menstruasjon. Ømhet i brystene er et normalt symptom ved PMS, altså premenstruelt syndrom, som mange kvinner opplever å ha før mensen.

Vanligvis vil ømheten eller sårheten forsvinne så snart menstruasjonen starter. Ofte er problemet tilbakevendende, og kan merkes hver måned før menstruasjonen starter. Andre vil kun oppleve ømhet i noen sykluser.

Friksjon fra klær

Visste du at du også kan få såre nipler på grunn av friksjon fra klær? Dette er blant annet et vanlig problem blant de som jogger mye. Under jogging eller andre gjentagende bevegelser, kan t-skjorten eller andre plagg gnisse mot brystvortene.

Noen opplever at brystvortene begynner å blø, men det kan også bare være snakk om litt sårhet. Sliter du med dette, kan det være lurt å bruke en god sports-BH under trening.

Infeksjoner med bakterier eller sopp

Noen kvinner kan oppleve å få infeksjoner i brystene, noe som kan føre til ømhet både i bryster og brystvorter. Ved bakterielle infeksjoner vil du kunne oppleve smerter, og det vil vanligvis være behov for behandling hos lege.

I de fleste tilfeller vil du få skrevet ut et reseptbelagt legemiddel, som for eksempel antibiotika, dersom du sliter med en bakteriell infeksjon.

Ellers kan ubehaget i brystet eller brystene også skyldes soppinfeksjoner. Dette kan utarte deg som en glødende smerte i brystet, særlig ved amming og i etterkant. Noen merker at brystvorten blir rød.

Risikoen for soppinfeksjon i brystene øker dersom du også hadde soppinfeksjon i underlivet i løpet av graviditeten. Om barnet ditt har trøske, kan også dette øke risikoen, ifølge Helsenorge.no.

Tiltak ved såre brystknopper i forbindelse med amming

Amming er en veldig vanlig grunn til såre nipler blant kvinner, og vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan bli kvitt plagene. Mange av tiltakene er enkle, og kan prøves ut hjemme.

Forhåpentligvis vil brystvortene dine snart bli mindre ømme, slik at du kan amme barnet uten ubehag.

Riktig ammeteknikk

Ifølge Helsenorge.no, er det å ha riktig ammeteknikk noe av de viktigste du kan gjøre dersom du sliter med såre brystvorter. Ofte skyldes nemlig ømheten eller sårheten at barnet ikke har godt nok grep rundt brystknoppen under amming.

Her er noen av tiltakene du kan gjøre for å oppnå bedre ammeteknikk:

  • La barnet ligge tett inntil deg, med magen vendt mot overkroppen din
  • Pass på at barnet ligger slik at det ikke må strekke seg for å nå brystet
  • Babyen skal heller ikke måtte snu hodet under amming
  • La brystvorten berøre babyens lepper, slik at den lille åpner munnen (barnet bør nå gape høyt)
  • Brystvorten skal plasseres langt inn i babyens munn (pass på at brystknoppen treffer barnets myke gane, og ikke de hardere delene av munnhulen – da dette er en vanlig årsak til såre brystvorter)

Sørg for tørre og rene bryster

Helsenorge.no trekker også frem viktigheten av å holde brystene og brystknoppene tørre og rene. Mange gravide og nybakte mødre kan oppleve lekkasje av morsmelk fra brystene. Er brystvortene fuktige over tid, kan dette føre til sårhet og brystbetennelse.

Derfor anbefales det at du bruker ammeinnlegg. Ifølge Helsenorge.no kan dette innlegget gjerne være av ull. Ullen har den egenskapen at den holder brystene tørre selv om den er gjennomtrukket med melk.

Mistenker du at du kan ha brystinfeksjon, bør du imidlertid ikke bruke ullinnlegg. Ellers er det viktig å skifte eller vaske ammeinnlegg regelmessig, slik at brystene holder seg tørre og rene.

Avlastning av såre nipler

Dersom du har såre nipler, kan melkespreng ofte by på enda mer ubehag. Helsenorge.no forklarer at håndmelking da kan være et greit tiltak. Du kan da få ut melk fra brystene uten å amme, og «lette på trykket».

Stimuler gjerne utdrivningsrefleksen ved å stryke over brystvorten i et par minutter før du klemmer rundt brystvortene med rene hender. Dette vil som regel føre til at melk renner ut. Ved å håndmelke deg kan brystene bli mykere, og ømheten føles mindre påtrengende.

Etter å ha håndmelket deg selv, kan det også bli lettere å amme barnet. Sugetakene vil forhåpentligvis også føles mindre ømme eller smertefulle. Faktisk kan melkespreng i seg selv føre til såre nipler, siden harde bryster gjør det vanskeligere for barnet å få brystvorten langt nok inn i munnen.

Behandling av sår og sprekker

På nettsidene til Helsenorge.no, anbefales det å la eventuelle sår og sprekker på brystvortene få tid til å heles. Åpne sår kan nemlig gjøre amming til en smertefull opplevelse, og kan samtidig øke risikoen for at du får brystbetennelse.

Er du veldig sår, kan du håndmelke brystene dine og mate barnet med kopp (helst ikke tåteflaske før ammingen er godt nok etablert). Unngå helst å bruke brystpumpe, siden dette kan forverre sprekker du måtte ha i eller rundt brystvortene.

Etter amming bør du la brystvortene tørke i luften, gjerne med litt morsmelk på. Har du en sprekk eller et sår, kan det lindre med litt salve. Husk at du normalt sett ikke trenger salve på frisk hud.

Brystskjold

Et brystskjold er et tynt og vanligvis silikonbasert mellomlegg som plasseres over brystvorten før barnet ammes. Dette kan gi brystvorten litt avlastning i en kortere periode, men bør ikke brukes mer enn et par dager.

Ifølge Helsenorge.no bør brystskjold bare benyttes unntaksvis. De kan nemlig medføre at babyen ikke klarer å tømme brystet like effektivt. Samtidig kan det være vanskelig å avvenne barnet fra skjoldet etterpå.

Husk at forman av din naturlige brystvorte påvirkes av å ha på et brystskjold. Om du plutselig fjerner skjoldet etter lengre tids bruk, kan barnet plutselig slite med å spise fra brystet.

Sliter du med såre nipler?

Både amming, gnissing, graviditet og PMS, kan føre til såre nipler. Samtidig kan det finnes andre årsaker, som soppinfeksjoner eller bakterielle infeksjoner. Sistnevnte trenger behandling hos lege, og da vanligvis med et reseptbelagt legemiddel.

Forsøk gjerne enkle tiltak du selv kan gjøre dersom du sliter med litt såre brystvorter. Er problemene derimot vedvarende, og du opplever store smerter, bør du oppsøke lege for videre hjelp.

I de fleste tilfeller er imidlertid såre nipler helt ufarlig, og dessuten veldig vanlig. Heldigvis finnes det mange tiltak du kan gjøre for å bli kvitt ømheten og sårheten. Men først kan det være lurt å finne ut hva sårheten skyldes.


Er det snakk om hormonelle endringer i kroppen i forbindelse med graviditet eller PMS, vil plagene gå over av seg selv etter en stund. Men er problemene forårsaket av amming, vil endret ammeteknikk være blant de viktigste tiltakene du kan gjøre.

Lykke til!