Å Velge et navn

Å velge navn til barnet ditt kan faktisk føles nokså overvelmende, for mange blir dette faktisk en skikkelig utfordring. I tillegg til de alternativene du ser for deg har gjerne venner og slektninger sine favoritter som de lanserer – uansett om du liker dem eller ikke!

Det er ingen navn som er rett eller feil når gjelder din baby, og det viktigste er faktisk å velge et navn som du liker godt. Til syvende og sist vil barnet ditt vokse til uansett hvilket navn du velger, men under får du et par tips og råd når det gjelder valg av navn.

Lyden av navnet

Tenk på hvordan navnet høres ut når du roper på barnet ditt: høres det pent ut eller hørest det stramt og strengt? Passer det med etternavnet. Noen foreldre synes at korte fornavn passer bedre med lange etternavn og omvendt. Er det snakk om mellomnavn også? Tenk da spesielt på dette med kort fornavn og langt mellomnavn eller omvendt. Noen mennesker synes også at det å kombinere et fornavn som ender på en vokal med et fornavn som starter på en vokal ikke er en så god idé ettersom navnene kan flyte sammen.

Du bør også vurdere å unngå å velge et fornavn som rimer på etternavnet. Og for ditt barns skyld, unngå ‘spøkenavn’ som ‘Heine Kent’ eller slike ting – selv om det kan virke morsomt en stund så vil nok dette endre seg etter en stund, og spesielt når barnet ditt har blitt tenåring.

Rare navn baby

Unikhet

Mange foreldre ønsker å finne et unikt navn som vil skille ditt barn fra andre barn. Noen gang kan imidlertid ekstremt uvanlige navn sørge for at barnet ditt får uønsket oppmerksomhet. Tenk på mulige feilstavelser slik at barnet ditt ikke for all ettertid må korrigere hvordan andre uttaler det.

Betydning

Det er lett å undersøke betydningen av et navn slik at du kan få hjelp til å velge det perfekte for din baby – spesielt hvis du har problemer med å finne et navn som føles riktig. For eksempel betyr navnet ‘Ingrid’ vakker, og det er jo ingen tvil om at dette er en flott måte å ‘hedre’ sitt barn på.

Initialer

Dette er en felle å gå i som mange ikke tenker så ofte på, så her kan det være smart å følge ekstra godt med. Hvis barnet ditt heter Lise Ulrikke Svendsen, så er veien til å bli kalt for ‘lus’ eller ‘lusa’ gjennom hele barndommen kort!

Navn som eldes godt

Når du velger et navn kan det være greit å se for seg barnet sitt i en profesjonell situasjon, slik som et jobbintervju eller når det skal gjennomføre en presentasjon for en kunde. Et navn som passer til en nusselig baby eller et lite barn, vil kanskje ikke gjøre seg like godt til et voksent mennesker.

Se etter vinn-vinn navn

Hva kan du gjøre hvis du vil at barnets navn skal si noe om arven hennes samtidig som familien presser på for at du skal gi barnet et navn etter en elsket bestemor – som til alt overmål ikke er på din topp 10 liste? Gi barnet det navnet du ønskr først og bestemorens som mellomnavn – eller omvendt. Du kan også bruke bestemorens navn og gi barnet et kallenavn, men her må du nesten se hva som fungerer.

Alt i alt: gi barnet det navnet du føler passer aller best, men husk på å vær observant på de små tingene vi har skrevet om i denne artikkelen.

Når du har bestemt deg for et navn så ikke glem å bestill morsomme navnelapper slik at du kan sikre din babys ting.