Navn med betydning

Fine navn med betydning

Er du gravid og venter barn? Da kjenner du kanskje på et av livets virkelig store utfordringer: hva i all verden skal du kalle barnet ditt?

Det er mange som er i samme situasjon, men når du blar gjennom navneboka du har kjøpt så oppdager du at det egentlig ikke er noen navn der som er spesielt spennende. Kanskje vil du ha et litt uvanlig navn på ditt barn – et navn som er spennende og som har betydning?

Det er her vi kommer inn i bildet, og i denne artikkelen skal du få noen eksempler på navn som er uvanlige, men ikke så uvanlige at det blir rart!

Utfordrende

Når man skal velge navn så er det vanskelig ettersom det er en så endelig, permanent og livslang avgjørelse som skal tas. Det er en avgjørelse som bestemmer hvordan mennesker vil oppfatte barnet ditt opp gjennom livet, og som sagt: det er ikke så enkelt som å skanne gjennom navneboken og plukke det første og beste navnet man ser.

Hva skal barnet hete

– ‘Hva skal du hete da?’ Det er ingen tvil: det kan være vanskelig å finne navn til babyen! Foto: PxHere.com.

I dag har det blitt slik at man vil ha et navn som er unikt, men ikke så unikt at det skaper forvirring og får folk til å snu hodene og sperre opp øynene.

Det er populært å finne navn som har en dypere mening og som ideelt sett står for noe som man ser i barnet. Navnet må også fungere med søsknene og dynamikken i familien.

Skal man finne det ene perfekte navnet så må man være sikker på hvilke følelser som kommer frem når man uttaler det, og da kan det være smart å teste det på noen fortrolige. Sjekk hvordan de uttaler det og staver det, for hvis det blir feil så kan dette skape frustrasjon og vanskeligheter for barnet i oppveksten og voksenlivet. Husk også på hva navnet kan rime på, for du vet jo at barn kan være nådeløse når det kommer til erting og mobbing!

Hvis du vil holde det hemmelig for familie og venner kan du heller teste det på en lege eller en sykepleier ettersom dette er mennesker som i stor grad både har hørt og opplevd det meste. Det kan godt hende at du får supre og hjelpsomme råd av dem.

Et forum kan også være et godt sted å teste navnet og høre hvilke tilbakemeldinger du får – men vær obs på nettroll!

Hvis du er ute etter fine navn med betydning, men som allikevel er sjeldne og som det er lite trolig at andre barn har, så kan du kanskje vurdere disse.

Noen uvanlige navn med betydning

Da er det på tide å sette i gang med vår lille liste med uvanlige navn som har en betydning som kanskje betyr noe for deg!

Ilaria – Munter/lykkelig

Er du ute etter et solrikt og optimistisk navn? Håper du at din datter kan bringe glede inn i livet ditt? Da kan Ilaria være et bra alternativ, og navnet stammer fra gresk/romersk og betyr munter eller lykkelig. Du vet allerede nå at den lille vil gi deg mye glede, og dette navnet er en flott måte å uttrykke denne lykken på!

Lev – Løve/hjerte

Lev er et russisk navn, men har jo en morsom dobbeltbetydning i og med at det også er et norsk ord. Er du ute etter et sterkt mannlig navn som du kan gi til din sønn, kan Lev være verdt å vurdere. Navnet er som sagt russisk og betyr ‘løve’ og representerer derfor mot og kongelighet. Navnet stammer fra hebraisk og der er betydningen av navnet ‘hjerte’ – og også det er jo utrolig flott.

Hvis vi skal trekke frem noen kjente mennesker som har bært navnet Lev med stolthet så er det helt naturlig å trekke frem Lev Nikolajevitsj Tolstoj – en av tidenes største forfattere.

Seren – Stjerne

Hvis du takker din lykkestjerne for at denne babyen er på vei, eller hvis du føler deg inspirert til å legge deg ned på bakken og kikke opp på stjernene, kan navnet Seren tiltale deg. Dette er et gammelt walisisk navn som bokstavelig talt betyr ‘stjerne’, og er et av favorittnavnene i Wales – men nokså ukjent utenfor. Navnet passer veldig godt på norsk også ettersom navn som Siren er nokså vanlig.

Ellison – Sønn av Ellis

Ellison er i utgangspunktet et kjønnsnøytralt navn, men det er noe med navnet Ellis og ‘son’ som gir det en maskulin klang. Det vil nok utvilsom passe best til gutter og i og med at vi har ‘son’ i navnet er det fullt brukbart i Norge. Vi er jo veldig opptatt av engelske navn.

Lyra – Lyre (musikkinstrument)

Igjen kan vi kikke mot himmelen når det gjelder et navn, og denne gangen dreier det seg om Lyra. Lyra har sin opprinnelse fra astronomien og er et navn som stammer fra et stjernebilde som ble oppdaget i det andre århundret av astronomen Ptolemy.

I følge gresk mytologi skapte Orpheus musikk på sin magiske lyre som var så vakker og nydelig at selv stasjonære ting som for eksempel trær kunne bli helt forgapt! Det er litt av et navn å bære, ikke sant?

Vega – Stjerne

Navnet Vega er ikke helt ukjent her i Norge, men allikevel langt fra vanlig. Vi har jo også stedet Vega i Norge som bærer dette navnet. Navnet har eksistert rundt om i forskjellige kulturer og da alt fra den aboriginske til den skandinaviske – men også den arabiske. Vega betyr stjerne, og er faktisk den største stjernen i stjernebildet Lyra!

Tenk bare å kalle de to jentene dine for Lyra og Vega – det er nesten helt perfekt!

Auden – gammel venn

Dette navnet kan fint brukes i Norge og da som et guttenavn. Husk på at vi jo har navnet Audun også, og da vil Auden være en diskret og fin vri vekk fra dette langt mer vanlige navnet. Navnet stammer fra engelsk og betyr ‘gammel venn’, og bare det i seg selv kan nesten få deg til å smile.

Navnet er nesten poetisk, og det er bare helt nylig at dette navnet har begynt å bli populært i utlandet.

Kiana – Himmelsk/guddommelig

Diana er et navn som brukes i Norge, men ikke i spesielt stor utstrekning. Bytter man ut D’en med en K så får man plutselig et meget spennende navn. Hvis man bruker det som et navn fra Hawaii så betyr det himmelsk eller guddommelig – spennende eller hva?

Lilia – Lilje

Lilia er rett og slett et utrolig vakker navn som har spansk/italiensk herkomst, og som betyr ‘lilje’. Kan det bli noe søtere enn det?

Lila er den italienske og spanske versjonen av jentenavnet Lily, som på sin side igjen stammer fra blomsten (Lily er lilje på engelsk). Lily kommer fra gammel-engelske Lilie som igjen stammer fra det latinske ordet ‘lilium. Blomsten representerer renhet og perfeksjon. Det er også en ukrainsk og russisk versjon av navnet, Lilyia, som også har en lenke tilbake til liljen.

Da er det bare å velge og vrake i alle disse navnene som har sin egen betydning, samtidig som de ikke er vanlige i Norge.

Lykke til!