Illustrasjonsfoto: PxHere Hvordan få baby til å sove – prøv hvit lyd!
mai 24, 2018 7504 Views

Hvordan få baby til å sove – prøv hvit lyd!

Hvit lyd kan være løsningen

1 Shares

Vi har alle hørt det, ikke sant? De andre foreldrene som har babyer som sovner i det øyeblikket de treffer puten… Når du hører dette sukker du kanskje lengselsfullt inni deg og tenker: skulle ønske det var min baby.

Sånn er det bare: enkelte babyer sovner lettere enn andre, men det finnes løsninger som du kanskje burde teste ut – og en av disse er hvit lyd!

Det høres nesten litt skummelt og eksperimentelt ut, men vi skal i denne artikkelen forklare hvordan hvit lyd fungerer, og hvorfor den kan gjøre det lettere å sovne – også for babyer.

Du har kanskje egen erfaring?

Som en liten kjapp introduksjon til temaet så kan vi si følgende: du har kanskje anvendt deg av hvit lyd selv uten å være klar over det! Det er mange som foretrekker å ha en jevn, summende lyd i bakgrunnen når de skal sove, og et eksempel på dette kan for eksempel være en vifteovn, en bordvifte eller noe lignende. Dette er eksempler på hvit lyd, litt enkelt forklart, og det er mange som sovner lettere når de har slike bakgrunnslyder.

Noen mennesker, og da også babyer, er heldige og kan sove gjennom nær sagt hva som helst. Men det er jo en kjennsgjerning at de fleste av oss sliter med å falle i søvn hvis det er mye støy rundt oss. Så hva kan man gjøre hvis bikkja til naboen bjeffer hele kvelden når du skal legge babyen, eller trafikken dundrer nådeløst forbi? Hvit lyd kan altså være det hjelpemiddelet du trenger for å få babyen din til å sovne.

Hva er hvit lyd?

I enkle ordelag så kan vi si at hvit lyd er en spesiell type lydsignal som kan brukes til å maskere bakgrunnslyder. Når man ser på dette i sammenheng med god søvn så brukes disse lydene til å drukne andre lyder som kan forhindre at du sovner eller at du våkner lett mens du sover.

Rent teknisk kan hvit lyd beskrives som lyd som har en amplitude som er konstant gjennom den hørbare frekvensområdet.

Genuin hvit lyd kan kun genereres elektronisk og høres ut som den statiske skrapelyden man kjenner fra TV og radio – men denne er ikke spesielt behagelig for ørene ettersom den inneholder mye høyfrekvent energi.

Under får du et eksempel på hvordan genuin hvit lyd høres ut.

Høres spennende ut? Les videre!

Andre hvite lyder som er mer behagelige

Noen ganger bruker man begrepet ‘hvit lyd’ som en generell beskrivelse på en hvilken som helst konstant, uforanderlig bakgrunnslyd. Det har blitt en fellesbetegnelse for en rekke forskjellige lyder som inkluderer:

* Naturlyder: regn, hav/bølger, sirisser, jungellyder etc.
* Maskinlyder: varmepumper, vifteovner, aircondition, vaskemaskiner.
* Omgivende lydbilder: lyden fra inni et fly, et sprakende leirbål, publikumslyd.

Noen mennesker foretrekker å lytte til slike lyder når det skal forsøke å sove i stedet for den genuine skarpe hvite lyden som du kunne høre ovenfor.

Det er forøvrig mange andre ‘farger’ som beskriver lyder, og dette inkluderer rød, fiolett, grå og til og med brun lyd. De forskjellige fargene representerer en spesifikk spektral tetthet og har forskjellige bruksområder innenfor akustikk, fysikk og annet. En av variantene, rosa lyd, har blitt studert og testet som et potensielt hjelpemiddel til innsovning og har vist lovende resultater.

En ‘hvit’ lyd som denne viftelyden kan være verdt å teste hvis du ikke får babyen til å sove. Her er det 10 timer med lyd, så det er bare å teste i vei!

Hvordan fungerer hvit lyd?

Tanken om å legge til mer lyd til soverommet til din baby for å hjelpe det til å sovne høres kanskje selvmotsigende ut, men det fungerer ettersom den hvite lyden blander de eksterne lydene (bjeffing, trafikk osv.) inn i den generelle bakgrunnsstøyen – noe som fører til at hjernen din ikke bryr seg så mye om den.

Hørselen vår har utviklet seg til et slags alarmsystem og fungerer også slik når vi sover. Vi tilvennes de fleste bakgrunnslydene med mindre de påvirker den kognitive radaren vår og forteller oss at vi nå må rette oppmerksomheten mot dem.

Det er konteksten av lyden og ikke nødvendigvis volumet som holder oss våken. Det er derfor det er mulig for enkelte mennesker å sovne under flyreisen til tross for at støynivået kan være nokså høyt enkelte ganger. På den samme måten kan en hund som bjeffer langt unna allikevel vekke oss selv om vi sover godt.

Lydmaskering

Når man legger til hvit lyd, eller en lyd som er lignende som hvit lyd, i miljøet hvor man skal sove, driver du med det prinsippet som kalles for lydmaskering. I stedet for å drukne de plagsomme lydene blir de maskert av frekvensen til det hvite lydsignalet.

Man kan bruke en sammenligning med lys: hvis man tenner en lommelykt i et mørkt rom vil man umiddelbart bli observant på lyskilden, men hva om rommet allerede er lyst? Lyset fra lommelykten vil nå bare såvidt vises ettersom det har blitt maskert av det lyse taklyset i rommet. Det er samme prinsippet som gjelder for hvit lyd.

I tillegg til å fungere som søvnhjelp brukes lydmaskering ofte i kontorlandskaper for å redusere effekten av distraherende samtaler og også ved behandling av tinnitus. Tinnitus er en hørselssykdom som forårsaker en konstant ringing i ørene.

Kan man bruke musikk i stedet for hvit lys for å få sove?

De søvnfremkallende egenskapene til musikk har blitt studert i det vide og det brede, og musikken har vist seg effektiv til en viss grad når det gjelder å forbedre kvaliteten på søvnen. Når det er sagt så har ikke musikken den brede rekkevidden av frekvenser som behøves for å maskere påtrengende lyder, og til dette formålet vil derfor musikk være mindre effektivt enn hvit lyd.

Musikk kan i tillegg stimulere emosjonelle reaksjoner, minner og andre assosiasjoner som kan motarbeide ditt ønske om å sove. Musikk er trolig mer passende for avslapping fremfor et middel til å blokkere ut andre lyder.

Babyer, hvit lyd og søvn

Selv før de blir født er babyer nokså vant med høye lyder. Livmoren er et overraskende støyende miljø, men nyfødte har også et umodent nervesystem som gjør dem spesielt ‘skvetne’.

Årsaken til dette er at vi alle er født med en for-programmert evne til å respondere på høye og potensielt truende lyder, samt plutselige bevegelse. Denne ‘skremme-refleksen’ fører til at babyer instinktivt rykker til, knyter hendene og noen ganger kan begynne å gråte når refleksen aktiveres.

Når man tar med det faktum at babyen har en utrent kroppsklokke er det kanskje ikke så rart at søvnen til de nyfødte babyene i løpet av de første månedene kan være en utfordring.

Å svøpe barne kan begrense den fysiske effekten av ‘skremme-refleksen’, men hvis søvnproblemene fortsetter kan hvit lyd yte den hjelpen man trenger.

Hvit lyd er faktisk ikke så ulik den instinktive sshhhhhsh-lyden som vi foreldre lager når vi prøver å trøste eller få barnet til å være stille. Selv om det på langt nær er noen kur, er det mange foreldre som kan vitne om en beroligende effekt med hvit lyd som hjelpemiddel for å få babyen til å sove bedre – og apparater som lager slike lyder kan man få kjøpt flere steder på nett eller butikk.

Lykke til!

1 Shares
Previous Keisersnitt linket til overvekt
Next Fine navn med betydning

You might also like

Helse

Aldri ha ballonger i hus med babyer!

Å ha ballonger i samme hus som babyer kan vise seg å være fatalt. Det fikk Katie Chamberlain fra USA smertelig og tragisk nok erfare.

Nyheter

Jessica Biels tips til hvordan du får babyen til å sove

Jessica Biel forteller hvordan hun fikk babyen sin til å sove.

Nyheter

Samler inn penger til sønn med ‘barne-alzheimers’

Les den hjerteskjærende historien om lille Carter som lider av Sanfilippos sykdom – barne-alzheimers.