Irettesetting av barn

Irettesetting av barn – 7 enkle beskjeder som fungerer

Du har garantert opplevd irettesetting av barn eller forsøkt å irettesette barn selv – men også opplevd at det ikke fungerer. Mange ganger sier man rett og slett for mye til barna når man irettesetter dem, og det kan faktisk gjøre ting betydelig verre!

Det finnes dog enklere måter å gjøre det på, og man trenger ikke å bruke så mange ord bestandig. Det beste er egentlig å gjøre beskjedene enklere, og i denne artikkelen får du 7 tips til hva du kan si!

Som foreldre har vi som regel lommene fulle av triks, men bestikkelser og sofistikert foreldre filosofi/pedagogikk er veldig mange ganger blant de triksene som fungerer dårligst. Såkalte one-linere er mye bedre enn lengre samtaler og utdredninger, og sistnevnte fører som regel bare til maktkamper og sliter ut alle de involverte.

Det er faktisk en grense til hvor mye ordgyteri en hjerne kan behandle, og det betyr rett og slett at det du egentlig mener kan drukne i en flom av ord. Kort og konsist fungerer derfor mye bedre på barn – du er tross alt ikke en politiker.

Under finner du en håndfull med korte fraser som kan erstatte tonnevis med plapring, og hvis du sliter med å få barna dine til å høre etter kan disse være verdt å prøve.

Jeg vet det er vanskelig

Denne korte setningen kombinert med et forståelsesfullt blikk og et klapp på skulderen kan fungere utmerket når du skal trøste et barn med store følelser. Årsaken til det er rett og slett at man anerkjenner problemet, og at man skjønner at barnet ikke har lyst til å legge seg. En slik forståelse av et problem som barnet har kan hjelpe det gjennom vanskelige følelser i stedet for at det blir sittende fast der.

Vær så snill å gå!

Å gi et barn en positiv retning kan avslutte en debatt raskere enn hva argumentasjon noen gang kan. Når man sier ‘ikke løp’ eller ‘slutt å diskuter’ må ikke bare barnet avslutte handlingen, men det må også søke gjennom repertoiret med responser for å finne ut hva det skal gjøre etterpå. ‘Vær så snill å gå!’, eller ‘Si takk, mamma’ forteller tydelig hva barnet skal gjøre.

Prøv igjen

Denne er helt suveren å bruke på barn som har en atferd som ikke er ønskelig, være det seg roping, tar leker fra andre barn, er frekk etc. Barn kan være mer samarbeidsvillige hvis de føler at de har kontroll over situasjonen, og å si noe slikt som ‘vi prøver igjen’ gir dem muligheten til å oppføre seg annerledes uten at de føler skyld.

Hva sa jeg

Hvordan du sier dette er superviktig, og hvis du ikke er forsiktig kan det høres ut som en skjennepreken. Hvis følelsene dine skyter i været vil det samme skje med ditt barns. Hvis du spør barnet, på en ordentlig måte, hva du sa, så er dette en bra måte å minne det på om hva det skal gjøre.

Jeg er for glad i deg til å krangle

Disse 9 ordene kan utføre pur magi! Hvis barnet ditt hele tiden skal forhandle med deg om et eller annet, så kan det å respondere med disse 9 ordene avslutte hele greia raskt og effektivt. Det er en perle som avslutter saken der og da. Punktum. Sak lukket. Beveg deg videre barn, og det er akkurat dét barnet vil gjøre.

Jeg forstår ikke når du bruker den stemmen

Dette er et nærmest velsignet alternativ til ‘slutt å syt!’ I det øyeblikket barnet snakker mer normalt kan du skryte av det og forklare hvorfor det barnet gjorde var et godt valg.

Hvordan spør vi?

Å få barn til å huske på sine manerer er å stadig pågående kamp man har som foreldre. Hvis man kjaser og maser om dette på barnet kan dette fort gi en rebellaktig respons, og et barn som rett og slett er tverr og som nekter å følge reglene. Stiller du et rolig spørsmål som ‘hvordan spør vi?’ eller ‘og da heter det?, får barnet en mulighet til å minne seg selv på hvordan reglene er og hva man skal si i en gitt situasjon.