Nyfødt og sol – unngå tabbene
Lær deg alt som er viktig å huske på når det blir varme dager!
Det kan naturligvis virke som et ideelt tidspunkt å få en baby når det er sommer. Som kommende mamma kan den til tider slitsomme graviditeten være over før det gode været virkelig slår til, og i tillegg er det enklere å håndtere den nyfødte på sommeren – eller er det egentlig det?
Varmere vær betyr at foreldre ikke behøver å beymre seg over iskalde temeraturer, influensa og mange andre kompliserte ting som følger med vinteren. Når det er sagt er det allikevel mange alvorlige bekymringer som kan komme om sommeren og som vekker til live utfordringer og potensiell fare for nyfødte.
Høyre temperaturer, skarp sol og dehydrering er bare noen av elementene som kan påvirke babyer som er født om sommeren. Det er derfor viktig at mammaer og pappaer utøver en spesiell omsorg når de skal ta være på sine nyfødte på denne tiden av året. Selv om sommeren er en avslappende sesong så betyr det slett ikke at foreldre skal ha et avslappet forhold til omsorgen for sine små.
Nyfødte er avhengige av sine foreldre for å overleve, og én feil kan føre til en levetid med anger. Alt som trenges er imidlertid litt kunnskap og at man tar noen forholdsregler for å forsikre at de små holder seg så trygge som mulig i sommersesongen.
Hvis du venter deg en baby i sommer eller akkurat har fått en anbefaler vi at du leser denne artikkelen – her får du vite hva du for en hver pris bør forsøke å unngå og feil som kan gjøres.

Å skjerme barnet mot solstråene er viktig
15. Bruke feil solkrem
Huden til en nyfødt er sensitiv for de skarpe ultrafiloette strålende fra solen – akkurat som enhver annen person i en hvilken som helst alder. Det er imidlertid slik at nyfødtes hud er enda mer sensitiv enn en voksens, og grunnen til dette er rett og slett at den har veldig lite melanin – eller pigmentet som farger huden. For å beskytte den ferske huden antar mange foreldre at de kan smøre inn sine nyfødte med solkrem for å unngå solforbrenning – det er dog ikke det beste å gjøre.
Selv om solkrem kan være en effektiv måte å beskytte huden til eldre barn for solen, så kan det være skadelig for nyfødte. Grunnen til det er som sagt den nevne sensitive huden deres. mange kremer som er ment til å blokkere solstrålene inneholder sterke kjemikalier som lett kan irritere den nyfødtes hud, og da kan det gjerne fremkalle utslett eller øke risikoen for eksem. Selv helt naturlige kremer kan være farlig for dem.
Mange anbefaler derfor at foreldre kun bruker solkrem på babyer som er 6 måneder eller eldre. I stedet for kremer, sprayer eller andre typer solbeskyttelse bør man gå til andre tiltak for å sikre at nyfødte ikke blir solbrent på sommeren – man vet jo hvor ubehagelig dét kan være!
14. Å dekke til vognen med et teppe
Som sagt: huden til babyene er sensitive for sollyset, og i og med at det ikke anbefales at man bruker solkrem velger mange foreldre å tro at det å dekke trillevognen eller bilstolen med et teppe eller tilsvarende er den ideele måten å holde de skadelige strålene unna på. Dette er en stor feil å gjøre!
Selv om intensjonene er gode kan foreldre faktisk skape et veldig farlig miljø hvis de dekker til vognen med et teppe. Hvorfor? Enkelt og greit fordi man kan skape en drivhuseffekt! Med andre ord: lufte går ikke direkte gjennom stoffet i pleddet og dette igjen kan føre til at varmen bygger seg opp inni vognen. Når dette blir varmt vil også babyen bli varm, og dette er potensielt livsfarlig.
Til og med tekstiler som er lette, slik som musselin, skal ikke brukes til å dekke en bilstol eller åpningen på en barnevogn. Selv om de kan virke pustene kan de allikevel stanse sirkulasjonen av luft – noe som igjen kan øke temperaturen hos babyen og påfølgende overoppheting. Overhoppeting kan føre til alvorlige skader hos en nyfødt.
Sjekk ut vår test av barnevogner 2023
For å unngå skader hos babyen er det aller best å oppbevare vognen eller barnestolen borte fra solen. Aldri dekk det til med noe type stoff.
13. Babyer kan også stikkes/bites av insekter
Som voksen kjenner vi alt til hvor vondt det kan være å bli bitt eller stukket av et insekt. Den gnagende, irriterende kløingen, opphovningen, rødheten, det rene og skjære ubehaget…
Da kan du tenke deg en nyfødt som lider av de samme plagene. De er helt hjelpesløs og har ikke peiling på hva det er som gjør at de har det så ubehagelig, og som forelder er det vanskelig å finne ut hva det er som gjør den lille så utrøstelig.
Med andre ord: stikk og bitt fra insekter på en nyfødt er ikke moro for noen!
For babyer som er født på sommeren så er dette en realitet som kan skape den rene elendigheten. I noen tilfeller kan det til og med få alvorlige konsekvenser. Insektsbitt kan føre til cellulitt, og dette er en bakterieinfeksjon i huden og vevet som ligger like under. Hvis dette ikke behandles kan det spred seg til blodet og andre steder av kroppen, og hvis dette ikke behandles kan det bli livstruende.
Cellulitt er bare en av problemer som kan oppstå etter insektsbitt. Det er flere andre problemer som kan oppstå og det er naturligvis avhengig av hva slags innsekt det er snakk om.
Å bruke myggservietter eller lignende er ikke å anbefale på nyfødte, og det er derfor viktig at man som foreldre beskytter sine små og tar forholdsregler mot slike bitt og stikk. Oppdager man noe slikt på sin nyfødte kan det være greit å stikke en tur innom legen.
12. Å sette temperaturen for lavt
Når værvarselet antyder høye temperaturer er reaksjonen til de fleste voksne som har tilgang til varmepumper med kjølemulighet eller som har aircondtion å sette denne på nedkjøling.

Pass på at temperaturen ikke blir for lav inne i huset. Babyer kan ikke regulere kroppstemperaturen sin.
Selv om dette er meget komfortabelt for de voksne så kan det være skummelt for nyfødte.
Som vi tidligere har vært inne på så er ikke nyfødte født med evnen til å regulere sin egen kroppstemperatur. De mister faktisk varmen mye raskere enn eldre barn og voksne. Hvis man derfor kjøler ned huset for å gjøre det behagelig for mamma og pappa kan dette bli ganske farlig for en nyfødt. Hvorfor? Jo, på grunn av den manglende evnen til å regulere sin egen kroppstemperatur kan babyen bli hypotermisk – altså nedkjølt – hvis temperaturen blir for lav.
Utstrakt eksponering for lave temperaturen kan påvirke veksten, føre til infeksjoner og øke sjansen for betennelsesreaksjoner og død.
Hvis temperaturen er for varm for deg og du er nødt til å skru ned på termostaten er det viktig at du tar nødvendige forholdsregler for å unngå at det blir for kaldt for babyen. Det er greit å bruke hodet i dette tilfellet og naturligvis ikke legge babyen i en soveposte – noe som kan ha uheldige effekter andre veien.
11. Får babyen nok væske?
En av de aller største vanskelighetene som foreldre til nyfødte barn har er å finne ut om de små spiser nok.
Være det seg brystmelk eller morsmelkerstatning så er maten den nyfødte får med på å gi næring til å blomste. Dette inkluderer ikke bare de viktige vitaminene og næringen, men også væske.
Hvis en nyfødt ikke drikker nok øker naturligvis faren for dehydrering. Dette gjelder for hele året, selvsagt, men i løpet av sommermånedene kan det bli spesielt problematisk. Hvorfor? Når temperaturen stiker vil nyfødte, som alle andre, kvitte seg med mer væske. Væsken slippes ut via urin, svette og avføring. Hvis de slipper ut mer væsken enn hva de tar til seg øker risikoen for dehydrering kraftig.
Hos nyfødte kan konsekvensene av dehydrering inkluderer økt irritabilitet, apati, sterk tørst (selv om de ikke klarer å uttrykke at de er tørst, innsunkne øyne, myke punkter og tørr munn. Hvis dehydreringen fortsetter over lengre tid kan effektene bli permanente eller til og med livstruende.
For å unngå dehydrering er det viktig at du er oppmerksom på tegnene. Hvis du merker at den lille ikke væter ut like mange bleier, ser ut til å ha tørr munn eller virker veldig trett, så kan dette være en tegn på at han eller hun ikke får i seg nok væske.
10. Glemmer å smøre fuktighetskrem
Det er kanskje overflødig å si det, men som sagt så er en nyfødts hud ekstremt ømfintlig – og vi repeterer det ettersom mange nye foreldre ikke er klar over hvor sensitiv huden til den lille faktisk er.
Når det er sagt så er det å påføre fuktighetskrem veldig viktig. Huden er tynnere og dette gjør den mer mottakelig for irritasjoner og tilstander som eksem. Jevnlig påføring av fuktighetskrem er den beste måten å unngå hudproblemer på. på sommeren er det faktisk mange som tenker at de kan hoppe over dette ettersom det er varmere og hyden derfor er fuktige. Dropper man dette kan det imidlertid føre til tørr, flassende og ukomfortabel hud.
For å unngå problemer er det viktig at du smører godt med hudkrem på, og da uten parfyme, i hvert fall én gang om dagen.
Hvis babyen din har tørr hud kan du smøre flere ganger om dagen. Som sagt så er parfymefri og fargefrie kremer det du skal gå for. Noen anbefaler at man skal bruke vaselin ettersom dette er en veldig effektiv måte å unngå og kjempe mot tilstander som eksem.
Den beste tiden å smøre babyen på er rett etter et bad, men naturligvis kan du smøre når du ellers også måtte ønske. Pass bare på å ‘jobb’ inn i huden det produktet du bruker og på alle områder – ikke bare der hvor det er tørt. Husk på: babyer elsker en skikkelig massasje, så dette kan bli en riktig herlig kosestund!
9. For lite klær
Vi har allerede diskutert at for mye klær på en nyfødt kan være farlig – spesielt på sommeren. Visste du at også for lite klar kan være like farlig.
Hvorfor er det slik: vel, hvis du er ute i solen og den lille ikke har på seg noe mer enn en bleie så er det en reell risiko for at barnet kan bli solbrent. Solbrenthet er ikke komfortabelt for noen, men kan du tenke deg hvor ubehagelig en nyfødt som har blit solbrent vil føle det? I tillegg til dette så kan solbrenhet øke risikoen for solforgiftning – noe som kan være ganske alvorlig – noe som i sin tur igjen øker sjansen for hudkreft senere i livet.
I tillegg til den skumle eksponeringen for solen så kan en baby som har for lite klær på seg om sommeren risikere å bli kald. Vi sier det igjen: nyfødte er ikke i stand til å regulere kroppstemperaturen sin, og har de for lite klær på seg eller befinner seg i et kjølig rom er det fort gjort å få en forkjølelse, eller en potensiell nedkjøling.
For å holde din nyfødte passelig kald og komfortabel kan du kle barnet i lette, pustende materialer i stedet for å droppe klær. Musselin er et flott tøy og det samme er bomull.
8. Kjølige bad
Et kaldt bad kan virke som den aller beste måten å kjøle seg ned på en varm sommerdag – for en voksen. For en baby er ikke dette noen god idé og det kan rett ut sagt være farlig.

Joda, et kaldt bad kan virke smart på varme dager – men ikke for babyen!
Ja, vi skjønner at du allerede vet det: reguleringen av kroppstemperaturen er fraværende hos en nyfødt, og i tillegg bli de betydelig raskere nedkjølt enn voksne. Å gi babyen et kaldt bad kan derfor føre til alvorlige problemer.
Hypotermi er en tilstand som tilsier at kroppstemperaturen er betydelig lavere enn det som er regnet som normalt. Dette kan føre til mange problemer og deriblant finner vi apati og saktere pust. På toppen av dette vil en nyfødt bli fullstendig vettskremt hvis det blir senket ned i kaldt vann, og du kan derfor belage deg på at babyen vil føle seg veldig utilpass og vil garantert gråte en god stund.
I stedet for kaldt vann kan du forsøke med lunket til varm vann for å kjøle ned barnet. Til og med i slike tilfeller skal du ikke ha babyen i vannet for lenge.
7. Solbrente øyne
Babyer, og spesielt nyfødte, er mer utsatt for de skadelige ultrafiolette strålene fra solen. Huden er imidlertid ikke det eneste som kan bli skadet; dette gjelder også for øynene. Uheldigvis er det mange foreldre som ikke vet dette.

Solbriller er glimrende beskyttelse for øynene til babyen, og sørger for at man unngår skader!
Linsen i øyet på en nyfødt er mer gjennomsiktig enn hos en voksen, og det betyr at der en større mengde lys med kort bølgelengte når netthinnen. Høy eksponering i solen kan derfor føre til synsproblemer senere i livet, og dette inkluderer grå stær, makula degenerasjon, solbrenthet på hornhinnen (ja, man kan bli solbrent på øynene) og en rekke andre øyeproblemer.
Da er spørsmålet: hvordan kan du hindre at øynene til de små blir skadet av UV-strålene fra solen?
Akkurat som med faren for hudskader forårsaket av sol så er den beste måten å holde babyen unna direkte sollys i så stor grad som mulig. Når dette ikke er mulig er en cap med brem noe som kan brukes, eller rett og slett å kjøpe solbriller for småbarn med UV-beskyttelse.
Slike solbriller har komfortable strikk som man fester rundt hodet og som sørger for at brillene faller av. Disse vil ikke bare beskytte øynene, men småttingen vil jo samtidig se så forbasket søt ut!
6. Å ha vinduene helt åpne
På de dagene om sommeren hvor temperaturen faktisk er komfortabel og det blåser en lett bris ute er det fristene å åpne vinduene og slippe inn litt frisk luft.
Dette kan virke som en god idé, men har man en baby i huset skal man tenke seg litt om. Hvis vinduet ikke har myggnetting kan insekter lett finne veien inn på rommet til småen og bite dem. Selv om vinduene har myggnetting kan det å la det være helt åpen føre til en forkjølelse.
Selv om væreet er komfortabelt for deg så har du tidligere i artikkelen lært at reguleringen av kroppstemperaturen hos babyer er så godt som fraværende. Det som er en kjølende og forfriskende bris for deg kan derfor gi babyen en skikkelig nedkjøling, og dermed fare for hypotermi.
I stedet for å slå vinduene helt opp er det bedre å la dem stå litt på gløtt. Husk alltid på at det må være myggnett foran – stikk og bitt fra insekter vil du definitivt ikke har – og i hvert fall ikke fra skumle vepser!
5. Utilstrekkelig solbeskyttelse
I og med at solkrem ikke er anbefalt for nyfødte er det mange som kanskje sliter litt med å finne ut hvordan de kan beskytte den høyst sensitive huden mot UV-strålene fra solen.
Det enkleste er følgende: hold nyfødte unna direkte sollys. Babyen bør rett og slett være i et skyggefult område hvor huden ikke eksponeres for sollys.
Hvis dét å holde babyen helt unna solen ikke er mulig bør du finne andre teknikker for å beskytte barnet.
Lange bukser, langermete skjorter, en hatt, solbriller og alt annet som dekker huden er mulig å bruke. Husk også å unngå å bruke mørke farger, tunge tekstiler, høy hals og alt annet som kan føre til farlig varme forhold. Du kan også ha med deg en paraply eller en parasoll som holder sollyset på avstand. Lette klesplagg i stoffer som for eksempel lin er bra å bruke.
Uheldigvis er det mange ferske foreldre som gjør feilen med å ikke praktisere solbeskyttelse overfor barnet. Utsatt hud kan føre til uopprettelige skader og føre til risiko for solforgiftning og hudkreft. Husk på å alltid da nødvendige forholdsrefler før du tar din nyfødte med ut i solen.
4. For mye klær!
Du begynner kanskje å bli lei det, men en viktig ting kan ikke repeteres for ofte. Nyfødte tilpasser seg ikke til endringer i temperaturen på samme gode måe som eldre barn og voksne gjør. Grunnen til dette er at de fortsatt utvikler evnen til å regulere kroppstemperaturen. I tilegg til dette så taper de kroppsvarme mye raskere enn det voksne gjør.
Når man har denne informasjonen gir det derfor mening at mange foreldre er veldig opptatt av at deres nyfødte er varme nok. Uheldigvis så er det slik at mange mammaer og pappaer gjør feilen og kler altfor mye på den lille. Ja, man skal ta forholdsregler når aricondition står på, men det finnes dog en grense.
Å kle for mye på babyen kan føre til hypertermi, altså en temperatur som er mye høyere enn normalt. Det motsatte er hypotermi.
Hypertermi kan føre til heteslag, noe som kan få flere følger: svimmelhet, dehydrering, svakhet, organskader og til og med tap av bevissthet.
På grunn av konsekvensene av hypertermi må foreldre bestandig forsikre seg om at de vurderer situasjonen godt. Barnet bør kles i lette og pustende klær, og man skal unngå tunge pledd og hatter når temperaturen virker for varm. Med andre ord: hvis du som mamma eller pappa føler deg ukomfortabelt varm kan man droppe hatter og pledd på babyene. Følg også med på babyen og se etter tegn på overoppheting, hvilket inkluderer svetting, rødblusset hud og apati.
3. Å etterlate babyen i bilen
Hver eneste sommer får man høre forferdelige nyheter som omhandler babyer som har omkommet etter å ha blitt etterlatt inni biler. Faktisk hender dette så ofte at det nærmest har nådd epidemiske nivåer.

Babyen skal aldri, aldri etterlates i bilen – uansett hvilket vær det er. På varme dager kan konsekvensene bli katastrofale!
Hver gang det kommer en slik tragisk nyhet om et dødsfall gisper foreldre i både sinne og frustrasjon, og slår fast at de ALDRI ville ha glemt babyen igjen i bilen på en varm dag. Selvfølgelig er det slik at de aller fleste ikke gjør dette med vilje, men realiteten er denne: det skjer.
Livene våre er hektiske og katoriske. Du har et møte eller du skynder deg inn i butikken for å handle litt, og tenker at det nok går bra at babyen er i bilen et par minutter. Det kan også være slik at du er fullstendig utslitt og har en totalt hukommelseskollaps. Uansett hva årsaken: barn etterlates i varme biler oftere enn hva du skulle tro.
Uansett hvilket tidspunkt på året det er: å etterlate babyen i bilen er aldri trygt og kan resultere i ødeleggende konsekvenser. I sommermånedene er det enda farligere. Gitt det faktum at temperaturen inni bilen kan stige med 20 grader på kun 10 minutter er det lett å skjønne at det er ekstremt problematisk å etterlate et barn i en bil på en varm dag. I verste fall kan det resultere i dødsfall, slik det gjorde i denne saken.
2. Å ikke skifte bleie ofte nok
Å skifgte våte og skitne bleier ofte er viktig hele året, men om sommeren er det enda viktigere. Hvorfor? Sommeren er årstiden for bleieutslett. I tillegg til å være utsatt for å utvikle bleieutslett når været blir varmere, så øker gså sjansen for å utvikle soppinfeksjoner.
Hva er grunnen til at det er større sjanse for disse plagene om sommeren? Årsaken er det blir fuktigere som en følge av svette og eventuell svømming. Vanntunge bleier kan skape skikkelig slitasje på huden til de nyfødte.
Ingen foreldre ønsker at deres dyrebare små skal få bleieutslett eller soppinfeksjoner. Disse er ukomfortable og kan spres til andre deler av kroppen, og eventuelt utvikles til en bakteriell infeksjon. Ingen av disse alternativene er spesielt hyggelige.
Den beste måten å unngå bleieutslettet på sommeren er å forsikre deg om at du bytter bleiene så ofte som mulig, og spesielt når det er varmt ute. Hvis du tar med babyen på svømming, noe som er veldig, veldig koselig, må du huske på å bytte bleien umiddelbart etterpå.
Du kan også bruke babypudder på bleieområdet for å hjelpe å holde det tørst, eller salve mot bleieutslett. Har babyen fått bleieutslett og hudirritasjon kan man pensle på krystallfiolett liniment – noe som hindrer oppblussing av sopp og bakterier.
Om du er lei av å kjøpe bleier så kan det være interessant å sjekke ut tøybleier.
1. Overdreven bading
Det er ingenting som er bedre enn lukten av en nybadet nyfødt baby, og i tillegg så er hele seansen så utrolig givende og morsom. Det er en flott arena for å knytte bånd mellom foreldre og baby og det er rett og slett gøy. Det skal dog sies at det kan bli for mye av det gode.
Å bade babyen for ofte er ikke heldig, og hyppig eksponering for såpe og shampo kan tørke ut den supersensitive huden og øke risikoen for eksem.
Om sommeren er det naturlig for foreldre å bade sine babyer ofte. Varme temperaturer kan føre til svette babyer, og bading ses derfor på som en ideel løsning for å fjerne både svette og for å få barnet til å føle seg mer komfortabel. Eksperter vil dog at man bader dem mindre, og faktisk så holder det med to til tre ganger i uken. Etter badet skal du smøre på fuktighetskrem og passe på at alle produktene du bruker (shampoer, kremer etc) er fargefri og parfymefri.
Hvordan kan du lindre babyens svette hud mellom badene. En fuktig vaskeklut eller en svamp holder. Konsentrer deg om områdene som er utsatt for svette, og da for eksempel bleieregionen, bak knærne og under armene.
You might also like
Jessica Biels tips til hvordan du får babyen til å sove
Jessica Biel forteller hvordan hun fikk babyen sin til å sove.
Babyer foretrekker å snakke med andre babyer
Babyer snakker heller med andre babyer enn voksne.
Keisersnitt linket til overvekt
Større sjanse for overvekt ved tre års alder om babyen har blitt født med keisersnitt.