Hvordan påvirker en baby økonomien?

Å få en baby påvirker livet på alle måter, og økonomien er intet unntak. Det er derfor en stor fordel å forberede seg på dette før babyen kommer, slik at man unngår økonomisk stress. Vi gir deg her alle de gode tipsene!

Når man blir gravid, starter en spennende tid med mange nyheter og selvsagt nye kostnader. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke kostnader man pådrar seg når man får en baby, og vi gir smarte tips og triks for å håndtere disse på best mulig måte.

Hvor mye koster en baby?

Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) koster en baby 46 300 kroner, basert på tall fra 2023. Det forventes en økning i 2024. Dette er en betydelig kostnad, og dessverre kommer utgiftene ofte i store bolker. SIFOs beregning av kostnaden ved å ha en baby tar utgangspunkt i en månedlig fordeling, som starter allerede seks måneder før fødselen. Summen omfatter flere essensielle gjenstander for nybakte foreldre. Selv om SIFO ikke spesifiserer hva summen inkluderer for å unngå kommersiell bruk, kan vi anta at den dekker:

 1. Klær til babyen
 2. Vogn
 3. Babyseng
 4. Stellebord
 5. Bilstol
 6. Bleier
 7. Babyleker

Listen over nødvendigheter kan være lengre, og det er kun SIFO som kjenner til de nøyaktige beregningene. Prisen for å ha en baby kan derfor variere betydelig.

Slik kan du redusere kostnadene

Det er viktig å tenke smart når man skal bli foreldre. Det kommer mange kostnader, og det kan virke skremmende. Store utgifter kan kreve at man endrer vaner og tenker annerledes. Det finnes heldigvis måter å redusere kostnadene på, slik at man kan prioritere det som virkelig betyr noe: kjærligheten.

En baby trenger mye utstyr over en relativt kort periode sammenlignet med andre kjøp. Dette gjør det mulig å kjøpe en del av utstyret brukt, uten at det nødvendigvis er av dårligere kvalitet enn nye produkter. Noen ting bør man imidlertid kjøpe nye av sikkerhetsgrunner. Vi har derfor laget to lister for deg: en med produkter du trygt kan kjøpe brukt, og en med produkter du bør kjøpe nye.

Produkter du kan kjøpe brukt:

 • Barnevogn
 • Klær til babyen
 • Seng
 • Stellebord
 • Leker
 • Bæremeis

Det er viktig å inspisere brukte produkter nøye. Ser noe veldig slitt ut eller ikke rent ut, kan det være lurt å styre unna. Alle produkter du kjøper bør vaskes grundig før bruk.

Produkter du bør kjøpe nye:

 • Bilstol
 • Pute
 • Madrass
 • Dyne

Det er mulig å kjøpe for eksempel bilstoler brukt, men da må man gjøre en grundig vurdering. Vi på Baby.no mener at man bør unngå å kjøpe brukt bilstol med mindre man er helt sikker på at den oppfyller alle sikkerhetskrav.

Det er ikke bare utstyret som koster penger

Selv om utstyrslisten kan virke skremmende, er det viktig å huske på at dette bare er en del av det. Livet endrer seg når man får en baby, og det vil hvert år komme nye kostnader. For å være best mulig forberedt økonomisk, kan det være lurt å ta visse grep lenge før babyen kommer. Det er vanlig at par velger å slå sammen økonomiene sine og fordele utgiftene på en ny måte etter at barnet er født. Her er noen tips for å forberede økonomien på en baby:

Opprett en regningskonto

En regningskonto er en praktisk måte å håndtere faste kostnader på. Opprett en konto i en bank der begge har tilgang, beregn de faste månedlige utgiftene, og legg til 10-20% for uforutsette utgifter. Opprett et fast trekk fra lønnen hver måned for å unngå diskusjoner om pengebruk og oppnå en mer sammensmeltet økonomi.

Opprett en matkonto

Med økende matpriser anbefaler vi å opprette en egen konto for matutgifter. Følg samme prinsipp som for regningskontoen for å få bedre oversikt og unngå diskusjoner om hvem som sist kjøpte bleier.

Gå gjennom utgiftene

Se gjennom dine nåværende utgifter for å avgjøre hva som er nødvendig og hva som kan kuttes ned på. Dette kan være utgifter som strøm, lån, telefon og alarm, hvor det ofte er mye å spare.

Opprett bufferkonto

Uansett hvilken situasjon du er i økonomisk så er det veldig smart å spare opp penger til man får en baby i hus. Hvis man prøver å få baby så kan det være lurt å begynne sparingen allerede da. Hvis graviditeten kommer som en overraskelse så kan det være veldig lurt å begynne sparingen allerede med en gang graviditeten er et faktum. Dette gjør at det å få en baby kan bli en stressfri opplevelse.

Økonomisk støtte ved fødsel

Dersom du kvalifiserer for foreldrepenger, vil dette være din hovedstøtte. Hvis ikke, kan du motta engangsstønad, som i 2024 er på 92 648 kroner. Dette er en sum som skal dekke nødvendig utstyr og tillate deg å være hjemme med barnet. Det finnes også andre støtteordninger tilgjengelige, avhengig av din situasjon. Kontakt NAV for å undersøke hvilke økonomiske støtteordninger du kan ha rett på.

Den nye økonomiske hverdagen PÅVIRKER ALLE

Å få en baby er en stor omveltning, også økonomisk. Det er normalt å bli overrasket over utgiftene til bleier og barnemat. Det er derfor viktig at man som par hjelper hverandre gjennom denne omstillingen og tar smarte valg sammen.