Kan man bli gravid med spiral?

Enten du har fått satt inn en spiral eller vurderer å gjøre det, lurer du kanskje på hvor sikker den er. Kan man bli gravid med spiral, eller regnes den som et sikkert prevensjonsmiddel?

Her gir vi deg svaret!

Hva er en spiral – og hvordan fungerer den?

En spiral – eller hormonspiral – er ifølge NHI.no et langtidsvirkende prevensjonsmiddel. Det som skiller denne prevensjonsløsningen fra de fleste andre, er at den plasseres i kvinnens livmorhule.

Spiralen har en stamme omgitt av en kappe som inneholder levonorgestrel. Dette er et hormon som jevnt skilles ut i små mengder via porene i innretningen. Hormonet bidrar til å forhindre graviditet på følgende vis:

  • Slimet i livmorhalsen tykner, slik at sædceller får vanskeligheter med å entre livmoren
  • Slimhinnen i livmoren blir mindre mottakelig for et eventuelt befruktet egg, ettersom den får en tynnere konsistens
  • Eggløsningen kan etter ca. et halvt år stanse opp, noe som også fører til at menstruasjonsblødningene uteblir eller stopper opp

Merk deg at det også finnes kobberspiraler. Disse har en noe annerledes virkemåte, da det er kobber som fører til at livmorslimhinnen blir mindre mottakelig for et egg. Men også denne prevensjonsløsningen er langtidsvirkende.

PS! Kvinnen kan med kobberspiral oppleve å få mer kraftige menstruasjonsblødninger, i motsetning til hormonspiralen – som vanligvis gir reduserte blødninger. En kobberspiral påvirker heller ikke eggløsningen.

Hvor sikker er spiral som prevensjonsmiddel?

Både kobber- og hormonspiraler regnes som svært effektive prevensjonsmidler. Faktisk gir begge løsningene nærmere 100 % beskyttelse mot uønsket graviditet. Ifølge NHI.no, er sannsynligvis hormonspiralen det sikreste prevensjonsmiddelet vi har.

Om du har fått satt inn en spiral, trenger du derfor ikke å uroe deg for at du er gravid. Skulle du merke at menstruasjonen uteblir mens du går på hormonspiral, er dette nokså vanlig – og betyr høyst sannsynlig ikke at du er gravid.

Som nevnt kan menstruasjonsblødningene bli svakere eller forsvinne etter å ha brukt hormonspiral en stund.

Ja – du kan potensielt bli gravid med spiral

Selv om spiral regnes som et nærmere 100 % sikkert prevensjonsmiddel (98–99 %), forekommer det likevel at man blir gravid. Dette kan blant annet skje dersom du har hatt hormonspiralen i lenge uten å bytte den ut.

Ifølge NHI.no kan gamle spiraler øke risikoen for graviditet, ettersom hormonet blir oppbrukt. Da vil heller ikke spiralen fungere slik den skal. Noen ganger kan virkningen forsvinne helt. Merk deg at en gammel spiral også gir økt infeksjonsfare i eggledere og livmor.

Det anbefales derfor å bytte ut spiralen du har fått satt inn etter cirka 3–8 år. Dette avhenger blant annet av hva slags spiraltype du har.

Hvor vanlig er det å bli gravid med spiral?

Ifølge Oslo Jordmor og kvinnesenter vil omtrent 1 av 100 kvinner oppleve å bli gravide på tross av at de har satt inn en spiral. Prevensjonsmiddelet er som nevnt 98–99 % sikkert, noe som betyr at det ikke beskytter tilstrekkelig mot graviditet i alle tilfeller.

Har du hatt spiralen i lenge, kan dette føre til graviditet om du har ubeskyttet samleie. Hos noen kvinner vil dessuten spiralen støtes ut, noe som gjør at virkningen forsvinner. Dette vil du imidlertid merke i form av kraftige menslignende smerter.

Det er altså ikke vanlig å bli gravid med spiral, men det finnes unntak. Er du redd for å bli gravid, kan du eventuelt bruke kondom i tillegg når du har sex. Kondom er dessuten det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Andre sikre prevensjonsmidler

Foruten spiral, regnes p-stav som et av de sikreste prevensjonsmidlene. Studier har ifølge NHI.no kommet frem til at risikoen for svangerskap er nærmere 0 mens behandlingsperioden pågår.

P-staven er en liten stav som blir plassert i kvinnens overarm, under huden. Den kan være der i tre år før det er nødvendig å fjerne den. Denne formen for prevensjon passer i likhet med spiralen for deg som ikke ønsker å måtte huske prevensjon fra dag til dag, slik du må med p-piller.

Foruten spiral og p-stav, finnes det også prevensjonsmidler som pessar, minipiller, kondom, p-piller og  p-sprøyter. Ettersom minipiller og p-piller fort kan glemmes, blir de nok ikke like sikre i bruk som spiral og p-stav.

Pessar regnes heller ikke som spesielt sikkert, ettersom studier viser at kun omkring 80 % av brukerne klarer å sette den korrekt inn. Det er omtrent 18 % risiko for graviditet med dette prevensjonsmiddelet, noe som er relativt høyt.

Les også: Er vasektomi 100 % sikker som prevensjon?

Spiral er et godt valg for deg som ikke vil bli gravid

Alt i alt er spiral et svært sikkert prevensjonsmiddel som effektivt forhindrer graviditet. Dette gjelder enten du setter inn en kobber- eller hormonspiral. Prevensjonsmetoden regnes som en av de aller sikreste, så lenge den byttes ut til anbefalt tid.

Du kan ha en spiral i flere år før den trenger å skiftes ut, noe som gjør den svært enkelt i bruk. Kanskje spiral er den riktige løsning for deg?