Ekte mamma

Perfekt mamma? Bli kvitt dette jaget nå!

Det er vel ikke helt utenkelig at de fleste av oss nokså kjape kan mane frem et bilde, og kanskje til og med et navn, på en ‘perfekt mamma’.

Du vet, den dama som går rett inn i de stramme buksene bare noen dager eller uker etter fødselen. Håret og sminken er bestandig på plass, samtidig som barna ser ut som om de kommer rett ut av en Cubus-annonse. Driver kanskje sin egen business også, i tillegg til å være tilstede på samtlige fotballkamper og lager tre-retters økologiske og organiske retter hver ettermidag.

Du skjønner hva vi mener? Vi ser for oss denne mammaen som god i alt og som en person som fikser livet på en perfekt måte. Realiteten er at sosiale medier har gjort det så enkelt å se andre mammaer der ute, og som fremstår som perfekt – og dette igjen får kanskje mange av oss til å føle oss litt mislykket med tanke på hvordan vi bør være som mamma.

Spørmålet er derfor: hvordan kan vi kvitte oss med denne ‘perfekt mamma’-illusjonen? Her får du noen tips om hvordan du finner den beste versjonen av mammalivet for deg selv.

1. Gi slipp på ‘perfekt mamma’-spøkelset

Dette spøkelset er det som bryter ned tankene våre og som får oss til å ikke føle oss god nok eller nok verdt. Spøkelset er dedikert til tankene som er spesifikt relatert til det å være mor. Å skru ned volumet på dette spøkelset handler ene og alene om bevissthet og å legge merke til de tankene vi har.

Man kan til og med danne seg et morsomt visuelt inntrykk av hvordan dette spøkelset ville sett ut i det virkelige liv basert på disse tankene! Kombinasjonen av bevissthet og humor kan raskt få oss vekk fra de negative tankene og tilbake til virkeligheten.

2. Husk å ære det du verdsetter mest

I dét du forteller deg selv at du er en grå mammamus som burde sett mer ut som en Kardashian-mamma er det på tide å komme i kontakt med sine personlige verdier igjen. Det er helt greit å gå rundt i tights de fleste dagene og det er naturligvis helt greit å sminke seg på fem minutter – hvis du har tid til det.

Hvis verdiene dine er komfort, enkelhet og at ting skal være praktisk, så skal dette være en del av dine daglige rutiner. Bruk noen minutter på å klarlegge hva det er du virkelig verdsetter i livet, og du kan bli overrasket over hvor mange av disse du allerede ærer. Utover utseende og rutiner så kan du se på områder som helse, selvomsorg og balanse. Hvis du oppdager at du har verdier som du ikke tar hensyn til så kan du bruke dette som en mulighet til å bli tydelig på hva det er du virkelig vil – og deretter bevege deg mot dette.

3. Vær sårbar og ærlig

Ville du vært villig til å fortelle henne hvordan du føler deg, den neste gangen du ser en tilsynelatende perfekt mamma? Å knytte kontakt med andre mødre er en ærlig måte å å vokse på. I stedet for å anta at hun er en tyåpe supermennesker så kan du rett og slett tørre å si følgende: ‘Wow, du ser ut til å være en perfekt mamma! Hva er hemmeligheten din? Jeg vet ikke om hvordan du har det, men jeg sliter skikkelig på å holde maska noen ganger.

Man vet aldri hva responsen på noe slikt kan bli, men kanskje vil den perfekte fasaden forsvinne slik at dere plutselig står på et felles underlag igjen.

4. Vær ekte på nettet (og finn inspirasjon der også)
Det er så herlig når man snubler over de ‘ekte’ og autentiske mødrende i sosiale medier! De som definitivt ikke er perfekte mødre, men som allikevel er verdt en tittel som er langt mer kraftfull enn dette. Disse er sterke mødre som er utrolig inspirerende!

Mødre som dette gjør slik at man kan se på seg selv og tenke at man er en mamme som er god nok akkurat slik som man er – selv om man kjøpte burger til familien tre ganger denne uken!

Slike kvinner er mødre som rett og slett eier både sitt eget mørke og lys, og som viser oss at begge disse kan sameksistere. De viser at det går an å ha skikkelig dårlige dager og allikevel være takknemlig for og fullstendig elske våre barn.

Tenk på hvilken mamma du ønsker å være på sosiale medier. Hvis du føler deg inspirert av andre mødres ekte innlegg, så foreslår vi at du forplikter deg til å vise hvordan virkeligeheten som mamma er et par ganger i uka!

5. La perfeksjonen seile sin egen sjø – en gang for alle!

Perfeksjon er en illusjon som ikke har noe å tilby deg. Joda, den kan føre til personlig vekst og forbedring, men perfeksjon handler ikke om noen av disse tingene.

Det handler om dette: ‘Hvordan kan jeg forbedre meg?’

Og ikke om dette: ‘Hva synes de om meg?’

Det siste er perfeksjons-tekning og har ingenting godt for seg. Fokuser på deg selv og ikke på andre. Spøkelset vårt heller nemlig bensin på ønsket om å nå perfeksjon.

Snu alt på hodet og skap deg et nytt ‘trossystem’ som hedrer det vi verdsetter, og da vil det bli mye mer rom for kjærlighet og glede i livene våre. Husk også på at dine personlige verdier og fokus på din egen adferd vil forsterke hvordan dine egne barn vil vokse opp og synes om seg selv.

Uansett: dette er definitivt ikke an umiddelbart fungerende anti-perfeksjonsoppskrift, men heller en daglig øvelse og valg om hvem vi vil være, samt hvordan vi viser oss i det virkelige liv – inkludert på sosiale medier. Denne øvelsen dreier seg om å eie vår egen versjon av morsrollen og å omfavne tanken om at det som er godt nok er akkurat nok!

Det handler også om å man skal la forventningene om hva vi trodde dagen skulle bringe seile sin egen sjø og heller bestemme oss for å våre tilstede i nuet og slutte å kjempe mot det. Best av alt er det å vite at når man eier alle sine egne ‘skavanker’ hjelper man andre mødre der ute med å se det vakre og styrken i sin egen ufullkommenhet.

Husk på – du er god nok som du er!