Hvordan få baby til å sove?

Det å ha en skrikende baby som ikke vil sove kan være frustrerende for slitne småbarnsforeldre som sårt trenger søvn selv. Heldigvis finnes det noen tips som kan bidra til at du lettere får babyen til å sove. 

Her har vi samlet noen av dem! 

Først: Hvor lenge skal babyen sove? 

Dersom du ikke får babyen til å sove, kan det være en rekke årsaker til dette. I noen tilfeller har kanskje babyen allerede fått dekket søvnbehovet sitt. Husk at barnets søvnbehov endrer seg i takt med alderen. NHI.no gir følgende anbefalinger: 

 • Spedbarn: 15–18 timer 
 • 1 til 4 mnd.: 14–15 timer 
 • 4 til 8 mnd.: 14–15 timer 
 • 8 til 10 mnd.: 12–14 timer 
 • 10 til 15 mnd.: 12–14 timer 
 • 15 mnd. til 3 år: 12–14 timer 

Det er også viktig å vite at nyfødte ikke har noen gitt døgnrytme. De fleste spedbarn sover i 2–4 timers intervaller både dag og natt. Også babyer i alderen 1–4 måneder har behov for mat ofte, og du bør fremdeles forvente en del våkenetter.  

Først når barnet blir 4–8 måneder, merker mange foreldre at det begynner å bli en slags døgnrytme. Barnet begynner nå gjerne å ville sove til visse tider i løpet av døgnet – forhåpentligvis om kvelden eller natten. 

Slik får du babyen til å sove 

Søvn er ifølge Helsenorge viktig for barnets utvikling og helse. Og både søvnkvalitet- og mengde er avgjørende. Om barnet ikke sovner når det skal, kan dette også føre til at foreldrenes søvnrutiner får seg en knekk. 

Nedenfor deler vi noen av de beste tipsene for å få babyen til å sove, basert på forskning og råd fra helsemyndigheter og søvneksperter. 

1. Bevegelse er nøkkelen til rask innsovning 

Ifølge forskning.no har japanske forskere kommet frem til at bevegelse er viktig når man skal få babyer til å sove. Forskerne observerte 21 mødre og deres babyer i alderen 2 uker–7 måneder, og sammenlignet ulike strategier for å få barna til å sove. 

Prosjektet gikk ut på å sammenligne fire ulike metoder. Den ene var at mor gikk rundt med barnet i armene. En annen var å sitte stille med barnet i armene. Tredje metode var å la babyen ligge i en gyngende seng, og den siste var å la barnet ligge i en stillestående seng. 

Ved å feste elektroder til barna, kunne forskerne observere hjerterytmen deres. Det de oppdaget, var at barna roet deg etter kun 30 sekunder dersom mødrene bar dem i armene og gikk rundt. De roet seg også raskt i vugge, altså gyngende seng. 

Når barna ble plassert i en ikke-gyngende seng, eller mor bare satt i ro, ble de ikke roligere. Forskerne anbefaler at du holder barnet i fem–åtte minutter etter innsovning før det plasseres i sengen. Hvis ikke er risikoen stor for at barnet våkner igjen. 

2. Ha gode leggerutiner 

Du kan for eksempel ha en rutine der barnet ammes mens dere er i stuen. Deretter stelles barnet på badet, før du kler på pysj og deretter synger eller leser litt for den lille ved sengen. Ha gjerne som rutine å lese i 10–15 minutter ved sengekanten. 

I et intervju med Klikk, deler søvnterapeut Caroline Lorentzen sine beste tips for å få små barn og babyer til å sove. Her kommer det blant annet frem at en god leggerutine er viktig å ha. Ifølge henne, kan faste rutiner bidra til at barnet lærer om livet og i hvilken rekkefølge ting skal skje. 

Barnet vil da kunne assosiere lesing eller sang med søvn, og raskere falle til ro. Forsøk gjerne også å legge barnet til samme klokkeslett hver dag – så godt det lar seg gjøre. Ifølge Helsenorge.no er det også smart å stå opp til ca. samme tid hver dag. 

Ifølge Helsenorge.no kan man begynne å lære babyen gode søvnvaner allerede fra tre måneders alder. Men når bør egentlig barnet legge seg? Her er NHI.no sine anbefalinger: 

 • Spedbarn: – 
 • 1 til 4 mnd.: 20:00–23:00 
 • 4 til 8 mnd.: 17:30–19:30 
 • 8 til 10 mnd.: 17:30–19:00 
 • 10 til 15 mnd.: 18:00–19:30 
 • 15 mnd. til 3 år: 18:00–19:30 

3. Vær hos barnet og gi trøst ved behov 

Små barn kan slite med å sove dersom de er redde eller føler seg utrygge. Om barnet gråter, bør du ifølge søvnterapeut Lorentzen løfte det opp og trøste det. Skap gjerne en koselig atmosfære på barnerommet, for eksempel med litt vuggemusikk fra en uro. 

Vent gjerne med å gå ut fra rommet til barnet har falt til ro og sovnet. Går du ut for tidlig, kan dette ifølge søvnterapeuten bidra til at babyen blir usikker. 

Helsenorge.no sier at spedbarn som regel vil våkne mange ganger i løpet av natten, og at de ofte trenger hjelp fra mor eller far for å kunne sovne. Dette skyldes at babyen ikke har opparbeidet egne strategier for hvordan det skal sovne. 

Det er veldig varierende hvor mye hjelp og trøst barnet trenger for å sovne. Noen vil kanskje måtte ammes for å få sove. Andre sovner lettere, og trenger kanskje bare et stryk på kinnet. 

4. Forsikre deg om at babyen er frisk og ikke har smerter 

Lorentzen forteller at barn som har vært syke eller har opplevd adskillelse eller smerter, ofte kan ha behov for litt støtte når de skal sovne. Videre sier hun at man bør utrede eventuelle årsaker til at barnet ikke får sove. Har det kanskje vondt et sted? 

Ørebetennelser og andre smerter kan gjøre at babyen ikke får sove. Det samme gjelder forkjølelser, feber og annen sykdom. Ta gjerne barnet med til legen dersom du tror sykdom eller smerte kan være en årsak til søvnvanskene. 

Dersom du har et spedbarn som gråter utrøstelig, langvarig og er urolig – på tross av at det ellers er friskt – kan dette tyde på spedbarnskolikk. Ifølge NHI.no vil barnet da typisk være urolig og gråte minst tre timer i strekk flere ganger ukentlig, ofte over flere uker. 

NHI.no presiserer at kolikk ikke regnes som en sykdom. Istedenfor sier man at spedbarnet tilhører den gruppen barn som naturlig gråter mest, og tilstanden går vanligvis over i løpet av noen måneder. 

5. Vær bestemt, rolig og trygg 

Hvis babyen ikke vil sovne om kvelden, anbefaler Helsenorge.no at du reduserer innsovningsstøtten du vanligvis gir på kveldstid. Det anbefales å gjøre leggerutinen til en kort og enkel prosess, for eksempel med et «god natt» og en liten sang. 

Deretter bør du forlate rommet. Skulle barnet gråte eller protestere, bør du gå tilbake. Men vent gjerne litt først, slik at du ikke risikerer å forstyrre babyen i innsovningsprosessen. Når du går inn igjen, bør du si med rolig stemme at det er sovetid og natt. 

Helsenorge.no anbefaler videre at du unngår blikkontakt med den lille, ettersom dette kan aktivere barnets hjerne ytterligere. Det er også viktig at du forholder deg rolig og trygg. Er du stresset eller urolig, kan dette raskt smitte over på barnet. 

Noen foreldre velger å sitte på barnets rom til det faller til ro. Men husk på at dette kan ha motsatt effekt, og i noen tilfeller er forstyrrende for babyen. Litt av poenget er å la barnet finne en metode for å klare å sove på egen hånd. Det er viktig å være konsekvent. Målet med tiltakene er at barnet skal synes det er «kjedelig» å være våken om natten. 

Lær barnet ditt å sovne selv 

Som nevnt vil mange spedbarn ha behov for hjelp for å klare å sovne. Men fra ca. 3 måneders alder kan du ifølge Helsenorge.no begynne å lære barnet gode søvnrutiner slik at han/hun klarer å sovne selv. 

Opplever du situasjoner der barnet sovner av seg selv? I så fall bør du tenke over hva barnet eller du gjorde. Når du vet hva som får barnet til å sovne lettere, blir det enklere å kutte ned på sovehjelpen du vanligvis gir. 

Når barnet er i alderen 3–6 måneder, anbefales det å begynne å kutte ned på sovestøtten. Kanskje du kan gå fra å amme barnet i søvn, til å holde han/henne i armene og bysse? Ikke erstatt melk med vann. Da erstatter du bare med en ny vane.  

Når barnet blir 4–6 måneder begynner det ofte å våkne oftere om natten. Med gode rutiner kan du da ha lært barnet å sovne igjen av seg selv.  

Mange foreldre tolker oppvåkninger som at barnet er sultent. Men i mange tilfeller handler det ikke om mat, men barnets naturlige utvikling. Rundt 6 måneders alder begynner barnet med fast føde, og da vil ikke lenger nattlige måltider være nødvendig. 

Hva om barnet ønsker smokk eller vil sove i sengen din? 

Noen foreldre opplever at barnet begynner å gråte om natten fordi smokken har falt ut av munnen. Ifølge Helsenorge våkner ikke babyen av at smokken faller ut, men trenger den heller for å klare å sovne igjen. I så fall kan det være greit å vurdere å slutte med smokk. 

Man kan eventuelt legge flere smokker i nærheten av barnet, slik at det selv klarer å finne smokken og ta den inn i munnen. 

Det er også mulig at barnet virker urolig, og at man derfor vurderer å la barnet sove i samme seng som en selv. Helsenorge.no anbefaler imidlertid å forsøke å roe babyen i sin egen seng.  

Eventuelt kan du plassere barnets seng ved siden av foreldresengen. På den måten kan du enkelt gi barnet nødvendig trøst om det skulle våkne om natten, uten å måtte stå opp. Ofte trengs det bare noen beroligende ord eller et stryk på kinnet.  

Tips: Slik gir du babyen god og trygg søvn 

På nettsidene til Helsenorge.no deles det en rekke råd om spedbarn og søvn, og hvordan du sikrer trygge søvnrutiner. Her er noen generelle anbefalinger: 

 • Pass på at det ikke er for varmt eller kaldt på barnets rom 
 • Spedbarn skal alltid sove på ryggen på fast underlag 
 • Ikke dekk til med regntrekk eller teppe om barnet skal sove i barnevogn 
 • Unngå kosedyr, puter og løse tepper i sengen som kan hindre barnet i å puste 
 • Gi barnet sin egen dyne om det skal sove sammen med deg 

Dette handler ikke bare om komfort, men om sikkerhet. Ved å følge disse rådene kan du redusere risikoen for plutselig uventet spedbarnsdød, også kjent som krybbedød. 

Når det kommer til temperatur på barnerommet, kan denne gjerne ligge på rundt 18 grader for deg som har spedbarn. Dette er visstnok den beste temperaturen for å forebygge mot krybbedød. For litt større barn, bør soverommet holde 15–18 grader. Sørg for god ventilasjon! Er det ikke veldig kaldt ute, kan du gjerne ha vinduet litt på gløtt. 

For høy temperatur og tett luft kan føre til at slimhinnene i nesegangene hovner opp og påvirker søvnkvaliteten. Kjenn gjerne på barnets rygg om babyen er svett. I så fall bør du senke temperaturen. 

Når bør du kontakte lege eller helsestasjon? 

I noen tilfeller trenger foreldre hjelp for å få babyen til å sove. Kanskje har du prøvd alle tipsene som finnes uten hell. Ifølge Helsenorge.no, er det greit å kontakte lege eller helsestasjon dersom du trenger støtte for å få bukt med søvnproblemer hos barnet. 

Om du er usikker på hvilke(t) søvnråd som passer best i din situasjon, kan det også være greit å få litt veiledning. Husk at du også bør kontakte helsestasjon eller barnelege dersom du tror barnet har en sykdom eller lignende som medfører sovevansker. 

Hvis babyen har pustepauser mens han/hun sover eller snorker en del, er også dette grunn til å oppsøke lege. Blant annet kan søvnapné hos premature barn forekomme. Denne tilstanden kjennetegnes av pustepauser med varighet på mer enn 20 sekunder. 

Det kan være vanskelig å vite om barnet faktisk har et søvnproblem, eller om det er en del av den naturlige utviklingen. Ifølge Helsenoirge.no, kan det være et søvnproblem dersom barnet fortsatt ikke sover natten gjennom når det har fylt to år. 

Symptomer på søvnproblemer hos babyer og barn 

I likhet med oss voksne, kan også barn oppleve å få søvnproblemer. Helsenorge.no lister opp en rekke tegn som kan tyde på at barnet har vansker med å sovne: 

 • Hyppige oppvåkninger: Barnet våkner mer enn tre ganger om natten (minst 4 ganger i uken) 
 • Behov for samsoving: Barnet må ligge i foreldresengen for å kunne sove 
 • Lengre våkenperioder om natten: Barnet er våkent i mer enn 20 minutter når det våkner i løpet av sovetiden. 
 • Søvngjengeri: Barnet er oppe og går i søvne om natten (her er det viktig å sikre hjemmet, for eksempel med grind foran trappen og vinduslåser) 
 • Nattskrekk og mareritt: Barnet har vonde drømmer og sliter med å sovne igjen uten trøst 
 • Raserianfall og motvilje: Barnet nekter å sove, og det tar mer enn en halvtime å få barnet i seng 

Behandling av søvnproblemer hos baby

Dersom det er snakk om uttalte søvnproblemer, finnes det ifølge Helsenorge ulike behandlingsmetoder man kan vurdere. Prøv deg gjerne frem, eller konsulter en lege for å få konkrete råd til hvilke metoder som passer best i din situasjon. 

Her er en oversikt: 

God søvnhygiene og -trening 

Ved søvnproblemer anbefales det først og fremst å skape en positiv leggerutine. Dette kan føre til at barnet roer seg raskere ned, og at det blir færre raseriutbrudd innen seks uker. 

God søvnhygiene og gode leggerutiner innebærer for eksempel å ha en passelig temperatur på soverommet, og sørge for at det er mørkt og behagelig. Man bør også innarbeide en beroligende rutine, som for eksempel lesestund eller sang.  

Søvntrening er også et tips om barnet er to år eller mer. Her gjelder det blant annet å vente litt med å gå inn til barnet dersom det gråter. Sett deg gjerne på rommet når du først går inn. Deretter flytter du deg litt lenger unna hver kveld, til du til slutt er ute av rommet. 

Sovemedisin til barn 

Når det gjelder sovemedikamenter, finnes det ifølge Helsenorge.no ingen midler som er godkjent for bruk hos friske barn ned til to års alder. Melatonin kan imidlertid brukes dersom barnet har autisme.  

Legemidler som Vallergan har blitt brukt av mange foreldre som en sovemedisin til barn som sliter med å sove. Men ifølge NHI.no hjelper ikke legemiddelet mot søvnproblemer, og det er ikke anbefalt til bruk hos små barn. 

Dagslys og bevegelse  

Et annet tips er ifølge Helsenorge.no å sørge for at barnet får nok dagslys i løpet av dagen, da dagslys er med på å regulere kroppens egen produksjon av søvnhormonet melatonin. Forsøk derfor å være utendørs med barnet tidlig på dagen. 

Fysisk aktivitet gjennom lek eller lignende på dagtid, kan også bidra til at barnet blir trøttere om kvelden. Unngå imidlertid at barnet girer seg for mye opp rett før leggetid, da dette kan ha motsatt effekt. 

Kosthold 

For spedbarn består kostholdet som regel bare av morsmelk. Men har barnet begynt å spise fast føde, bør du unngå å gi det Cola eller annen koffeinholdig drikke.  

Sjokolade bør heller ikke gis til barnet før leggetid, da det kan virke oppkvikkende og inneholder mye sukker. Et sunt og variert kosthold er viktig for barnets helse, og kan bidra til god søvnkvalitet. 

Mange får baby til å sove med trille- eller biltur 

Et av de beste rådene for å få baby til å sove, er som nevnt bevegelse. Dette er kanskje også en av grunnene til at mange foreldre opplever at en tur i bil eller barnevogn dysser barnet i søvn. Det finnes til og med babysenger som imiterer bilturen, med lyd og bevegelse. 

Det å stadig måtte trille babyen på tur eller sette seg i bilen for å kjøre, kan nok i lengden bli en ganske tungvint rutine for slitne småbarnsforeldre. Men er du desperat, kan det kanskje være verdt et forsøk. 

Husk på at det å bære babyen i armene og gå litt rundt hjemme kan ha tilsvarende god effekt, så prøv gjerne dette først. En vugge eller annen bevegelig seng kan også være nyttig. Prøv deg gjerne frem, og finn ut hva slags bevegelse eller lyd som roer ditt barn. 

Om det ikke er motordur som roer barnet, kan du kanskje forsøke med litt rolig musikk? Det finnes mange uroer og nattlamper som lager beroligende lyd. Har uroen figurer som beveger seg sakte rundt og rundt, kan dette også ha en avslappende effekt for mange babyer.  

Babyer er ulike – noen sover bedre enn andre 

I likhet med oss voksne, er også babyer vidt forskjellige individer. Mens noen kan sove time etter time uten problemer, har andre en tendens til å våkne hyppig. Om du opplever at babyen din våkner veldig ofte og gråter, kan dette føles veldig frustrerende. 

 
Samtidig er det kanskje en trøst at den vanskelige søvnperioden ikke varer for alltid. Neste uke har kanskje babyen fått et bedre søvnmønster. I de fleste tilfeller vil søvnen stabilisere seg litt etter litt, slik at også foreldrene kan få seg en god natts søvn. 

Lykke til!