Når slutter barn å sove på dagen?

De fleste småbarnsforeldre vet hvor viktig det er at barnet får nok søvn på dagtid. Hvis ikke barnet får høneblunden sin, vil han eller hun ofte bli både grinete og trassig. Men hvor lenge er det egentlig nødvendig for barn å sove på dagen?

I dette innlegget ser vi nærmere på barnets søvnbehov de første månedene og årene av livet.

Små barn har behov for søvn på dagtid

Små barn trenger langt mer søvn enn oss voksne. Det kan være naturlig å tenke at du skal la barnet være våkent om dagen, for at det lettere skal sove natten gjennom. Men de minste barna trenger å sove om dagen, i tillegg til søvnen de får nattestid.

Og som regel vil du raskt merke det dersom den lille har søvnunderskudd. Barnet blir kanskje mer grinete enn ellers, og kan fort duppe av midt i en lek eller et måltid.

I denne alderen slutter mange barn å sove på dagen

Tilbake til det store spørsmålet: Når slutter barn å sove på dagen? Ifølge NHI.no, vil mange barn vokse fra dette behovet når de er mellom 15 måneder og 3 år gamle. Her er det med andre ord et nokså vidt alderssprik.

Når barnet ikke lenger trenger å sove om dagen, kan du med fordel flytte leggetiden til litt tidligere på kvelden. Dette kan kompensere for at barnet sover mindre på dagtid, særlig i overgangsperioden.

Hvordan vite om barnet bør slutte å sove om dagen?

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når barnet er modent for å slutte å sove på dagtid. Men du vil ofte merke dette, ettersom barnet plutselig ikke blir trøtt ved vanlig leggetid om kvelden.

Merker du at barnet over en periode på flere dager eller uker har vanskeligheter med å sovne like raskt som før, kan det være på tide å kutte ut høneblunden om dagen.

Barnets søvnbehov endrer seg med alderen

Fra barnet er nyfødt og frem til det når tenårene, vil behovet for søvn endre seg betraktelig. Så, når bør egentlig poden legge seg, og hvor mange timer med søvn trengs? Her er en oversikt basert på NHI.no sine anbefalinger:

  • Nyfødt: 15–18 timers søvn (ingen døgnrytme – barnet sover både om natten og dagen, gjerne i 2–4 timer av gangen)
  • 1 til 4 mnd.: 14–15 timers søvn. Barnet sover fortsatt både natt og dag. Legg gjerne barnet omkring klokken 20:00 og 23:00 om kvelden.
  • 4–8 mnd.: 14–15 timers søvn. Barnet får så smått en døgnrytme, og kan legges mellom 17:30–19:30. Trenger også små blunder dagtid, gjerne klokken 09:00, 12:00 og 15:00.
  • 8–10 mnd.:  12–14 timers søvn. Barnet kan legges rundt 17:30 til 19:00. Nå trenger barnet gjerne bare 2 blunder på dagtid.
  • 10–15 mnd.: 12–14 timers søvn. Barnet kan legges omkring 18:00–19:30, og trenger som regel kun én blund på dagtid (minst 4 timer før leggetid).
  • 15 mnd.–3 år:12–14 timers søvn.Legg barnet mellom 18:00 og 19:30. I denne perioden slutter mange barn å måtte sove på dagen.
  • 3–6 år: 11–13 timers søvn. Legg gjerne barnet mellom 18:00 og 20:00. De fleste barn trenger nå ikke å sove eller hvile på dagtid lengre. Noen kan likevel ha behov for en hvilestund om dagen.
  • 7–12 år: 10–11 timers søvn.Barnet legger seg vanligvis mellom 19:30 og 21:00.
  • 13–18 år: 9 timers søvn er tilstrekkelig for de fleste.

Sørg for gode søvnrutiner

Når du skal vende barnet av det å sove på dagen, kan du forvente at overgangsperioden ikke nødvendigvis går helt knirkefritt. Det kan blant annet ta litt tid å finne ut når den perfekte leggetiden er for barnet ditt etter at dagssøvnen kuttes ut.

Som NHI.no påpeker, må man ofte la barnet gå litt tidligere til sengs når det plutselig ikke skal sove om dagen. Men noen barn kan være litt motvillige til endringer i rutinene. Derfor er det lurt å gradvis innføre nye leggerutiner.

Finn for eksempel fram en bok som du kan lese for barnet når leggetid nærmer seg. Det er også viktig å være konsekvent, selv om det kan bli en del sutring. Med tid og tålmodighet vil barnet forhåpentligvis bli komfortabel med sin nye døgnrytme!

Det varierer når barn slutter å sove på dagen

Selv om mange barn mister behovet for å sove på dagen når de er mellom 15 måneder og 3 år, varierer dette mye. Alle barn har individuelle behov og ulikt aktivitetsnivå. Det er ikke uvanlig at noen barn har behov for en liten blund på dagtid frem til 7-årsalderen.

Prøv deg gjerne frem sammen med barnet, og se hva som passer i ditt tilfelle. Sliter barnet med søvnen, anbefaler vi at du rådfører deg med legen. I noen tilfeller kan barn ha søvnproblemer, akkurat som vi voksne.

Lykke til!