Babyutstyr

Når familien skal utvides for første gang, er det mange vordende mødre og fedre som er usikre på hva som er nødvendig å kjøpe inn. Det finnes et hav av babyutstyr, og det hele kan kanskje virke overveldende (og ikke minst, dyrt).
Her er en ryddig oversikt over babyutstyret du trenger til blant annet stell, mating, hjem, reise og amming. Husk at du ikke nødvendigvis må ha alt dette utstyret. Listen vår er kun ment som en rettesnor.
La oss se nærmere på hva slags babyutstyr du bør vurdere å kjøpe inn!
Babyutstyr: Stell og mating
Den nye hverdagen som nybakt mamma eller pappa vil sannsynligvis bestå av mye gulping, tiss, bæsj og stell. Her ser vi nærmere på noe av stelleutstyret du bør kjøpe inn før den nye verdensborgeren melder sin ankomst.
Bleier og bleiebøtte
I gjennomsnitt bruker én enkelt baby rundt 2 500 bleier, noe som utgjør nærmere sju bleier per døgn. Det er med andre ord viktig å kjøpe inn bleier i riktig størrelse. I starten holder det å kjøpe inn nyfødtbleier. Etter hvert som babyen vokser, kan du kjøpe inn det som trengs.
Det kan også være kjekt å ha en bleiebøtte med tett lokk, da bleier kan være veldig illeluktende om de blir liggende i søppelet.Husk at det også finnes mer miljøvennlige bleier, eller såkalte tøybleier. Disse kan brukes på nytt, slik at du kan spare miljøressursene.
Salve og babypudder mot bleieutslett
Mange babyer får bleieutslett, noe som vanligvis skyldes det fuktige miljøet i bleien. Sørg derfor for å ha bleiesalve og talkum/babypudder liggende, slik at babystumpen holdes tørr og fri for irriterende utslett.
Det finnes mange salver og pudder å velge mellom, både på matbutikker og apotek. Forhør deg gjerne med en ansatt på apoteket dersom du er usikker på hvilke produkter du bør velge.
Våtservietter, gulpekluter og vaskekluter
I forbindelse med bleieskift kan det være veldig praktisk å ha våtservietter liggende. Det er også kjekt å ha noen myke vaskekluter som kan brukes til å holde babyen ren med. Husk at det blir mye gulp og søl med babyer, og at det kan være lurt å ha flere kluter liggende.
Gulpekluter er også nyttig å ha liggende, slik at babyen kan gulpe på skulderen din etter hvert måltid.
Tåteflaske og tutekopp
Når babyen ikke ammer, kan det være greit å ha en tåteflaske til mating. I spedbarnsperioden er det veldig kjekt å ha en tåteflaske, spesielt dersom du sliter med ammingen eller må ty til morsmelkerstatning.
Etter hvert som babyen blir større vil tåteflasken fortsatt tas hyppig i bruk. Med en tåteflaske kan barnet drikke selv mens det ser på TV eller lignende, uten at det blir så mye søl.
En tutekopp kan også være et alternativ for barn som vil prøve å drikke på egen hånd. Koppen har vanligvis håndtak barnet kan holde i, og et lokk med en tut for å minimere mengden søl.
Smokk
For mange foreldre er smokken like enkel som den er genial. Dersom barnet sliter med å falle til ro om kveldene eller er urolig, kan smokken bidra til å gi barnet økt trygghetsfølelse.
Nyfødte babyer har et suttebehov (som er naturlig med tanke på amming), og smokken kan derfor bidra til at babyen faller til ro.
Husk likevel på at smokken fort kan skape en avhengighetsfølelse hos barnet, og at avvenning kan være utfordrende. Anbefalingen fra NHI er derfor å slutte med smokk når barnet er mellom 6 og 10 måneder.
Myke badehåndklær
Etter å ha badet babyen er det kjekt å ha myke babyhåndklær som barnet kan tulles inn i. Du kan naturligvis bruke et vanlig håndkle til dette formålet, men et håndkle for voksne blir fort litt i overkant stort for et nyfødt barn.
Babyhåndklær kommer gjerne med en praktisk hette, og har et mykt og behagelig materiale som er tilpasset den sarte babyhuden.
Smekker
Babyer er eksperter på å søle, og du kan forvente at en god del av maten som egentlig skulle ha havnet i munnen, istedenfor havner alle andre steder. Derfor er det kjekt å ha smekker som fanger opp noe av sølet.
Smekken henges over babyens skuldre, og har en «beholder» nederst som fanger opp maten som søles. Det finnes både myke tøysmekker og harde smekker av plast eller lignende.
Klær til baby
Når babyen kommer til verden vil du også ha behov for diverse babyklær. Siden babyer ofte innebærer mye gulping og søl, vil du kanskje oppleve at vaskemaskinen går døgnet rundt. Derfor er det også nødvendig å ha nok klær liggende.
Men kanskje viktigst av alt, er det at babyklærne er praktiske og komfortable. Husk at hva slags babyklær du bør kjøpe inn til den nyfødte, avhenger av når på året barnet blir født. En sommerbaby trenger ofte en helt annen klespark enn en vinterbaby.
Bodyer
Noe alle babyer vil ha et høyt forbruk av – enten det er en sommer- eller vinterbaby – er bodyer. Bodyen er babyplagget over alle babyplagg, og det er derfor kjekt å ha minst 6–10 stykker liggende.
Vinterbabyen kan med fordel ha body i ull, mens sommerbabyen bør ha lettere bodyer i bomull. Siden en body festes med knapper nederst, vil den ikke gli opp og krølle seg – noe som er mer behagelig for babyen som jo ligger mesteparten av tiden.
Kjøp gjerne inn noen bodyer med lange ermer, og noen med korte ermer. En body med armer kan ofte brukes som eneste klesplagg når barnet er innendørs, og er behagelig å ha på seg.
Sparkebukser
En sparkebukse er en heldrakt som i likhet med bodyen holder seg på plass. Dette er et plagg som vil bli mye brukt, og det anbefales å ha minst 3–4 av dem i babyens garderobe.
Både body og sparkebukse er veldig praktisk så lenge barnet bruker bleier, siden det gjør bleieskift mye enklere. Dette vil sannsynligvis være blant dine go-to-plagg helt til barnet fyller omkring to år.
Strømpebukser
Strømpebukser er også noe du bør kjøpe inn til babyen din, siden den kan brukes i kombinasjon med en rekke andre plagg (inkludert body, kjoler eller under bukser om vinteren).
Ha gjerne minst 3–5 strømpebukser til den lille, og kjøp gjerne inn noen i bomull og noen i ull. På den måten har du strømpebukser til både sommer, vår, høst og vinter.
Pysjamaser
En baby bør også ha behagelig nattøy som kan brukes om natten eller mens babyen sover i vogn. Også her bør du tenke over hvorvidt babyen er født om vinteren eller sommeren. Vinterbabyen kan med fordel ha minst 4 til 6 pysjamaser i ull eller lignende materialer.
Sommerbabyen bør også ha minst fire pysjamaser, men her bør du fokusere på lettere materialer som bomull.
Bukser og gensere
Det kan også vøre kjekt å ha noen bukser til babyen. Her kan det være greit å velge en variant med et elastisk strikk eller lignende i livet, slik at buksen holder seg på plass.
Kjøp også inn noen gensere, noe som kan være fint å kle barnet i når det blir litt større. Det finnes mange søte bukser og gensere til barn, så her kan du finne mange morsomme design å velge mellom!
Sokker og sko
For nyfødte babyer er naturligvis ikke sko nødvendig, siden barnet enda ikke kan gå. Det kan likevel være kjekt å ha noen myke sokker som kan holde de små føttene varme, noe som er spesielt relevant for vinterbabyer.
Etter hvert som babyen begynner å gå, kan det være greit å ha noen behagelige sko. Når barnet begynner i barnehage anbefaler vi at du har vanntette støvler som holder føttene tørre når barnet hopper i sølepytter!
Ytterklær
Når du skal kjøpe inn ytterklær til den nyfødte, er det igjen viktig å ta hensyn til årstid og utetemperatur. En sommerbaby trenger kanskje to tynne og behagelige sommerluer, og en lett bomullsjakke.
Vinterbabyen har behov for ulldress som kan brukes i bilstol eller vogn, og en myk og litt varm ytterjakke (gjerne i ull). Velg også luer og votter i et mykt ullmateriale som ikke klør eller stikker.
Utstyr til hjemmet
Til nå har vi sett på det viktigste du trenger av stelleutstyr til baby. Det er imidlertid også mye babyutstyr som bør kjøpes inn til hjemmet. Dette utstyret kan bidra til en enklere hverdag for de fleste travle småbarnsforeldre.
Babyseng / sprinkelseng
Det er viktig å skape et trygt og komfortabelt sovemiljø for babyen din, og da kan det være kjekt å ha en praktisk babyseng. De fleste foreldre velger en form for sprinkelseng, altså en seng med høye kanter/gjerde rundt som holder babyen trygt på plass.
Det er vanlig å bruke sprinkelseng eller babyseng fra barnet er nyfødt til det blir omkring tre år gammelt. Når babyen er nyfødt, er gjerne sprinkelsengen regulert slik at sengen ligger høyt oppe.
Etter hvert som babyen blir eldre og begynner å reise seg, kan du justere sengen lengre ned mot gulvet slik at gjerdet rundt kommer til nytte.
Dyne, pledd og pute
En babyseng bør innredes med en babymadrass som er passe fast. I tillegg trenger du en babydyne og en babypute. Sistnevnte er gjerne en litt flat, liten pute med en fordypning på midten som sørger for at babyens hode ligger stødig.
Noen puter er fylt med dun, mens andre er fylt med fiber eller fjær. Sørg for å ha behagelig sengetøy, også. Det finnes mye fint og fargerikt sengetøy å velge mellom.
Stellebord eller stellematte
Når babyen skal byttes på, er det veldig greit å ha et stellebord. På den måten slipper du å måtte bytte bleier og klær på gulvet, noe som er bra for rygg og nakke.
Et stellebord gjør det mulig å stelle babyen stående, og har ofte smarte skuffer for oppbevaring av bleier og stelleutstyr. Øverst på stellebordet er det gjerne en myk pute med vanntett og vaskbart trekk, der babyen ligger mens den blir stelt.
Sørg for at stellebordet har kanter, slik at babyen ikke risikerer å trille utfor mens du holder på med stellet.
Badebalje
Når babyen skal bades, kan en badebalje beregnet på babyer være gull verdt. Badebaljen er passe stor, og gir god støtte til babyen mens den bades. Det finnes mange smarte og sammenleggbare badebaljer som tar opp minimalt med plass når de ikke er i bruk.
Mange småbarn synes det er veldig kjekt å bade, så det å kjøpe en badebalje kan absolutt være en god investering. Her kan barnet plaske og leke med badeender, samtidig som hygienen ivaretas.
Babycall
En babycall eller babymonitor er en form for digitalt overvåkningsutstyr som gir deg mulighet til å følge med på babyen når du befinner deg i et annet rom. Når babyen sover på rommet sitt, kan du få beskjed om barnet gråter eller er urolig på foreldreenheten din.
En babycall kan ofte fås med videoovervåking, slik at du ikke bare kan høre – men også se – babyen. Sjekk gjerne ut vår test av babycall-modeller, og finn den som passer deg best.
Babynest
Et babynest – ofte kalt babyrede – er en smart madrass beregnet på spedbarn, og har avrundede og myke hjørner som omslutter babyen. Fordelen med et babynest er at babyen ikke ruller rundt, samtidig som barnet føler seg tryggere.
Når det kommer til innkjøp av babyutstyr, er ikke babynest et must – men det kan utvilsomt være en god investering likevel. Mange spedbarn sover bedre i babynest fremfor en vanlig babyseng.
Vippestol
En vippestol eller babygynge er en myk stol som er festet på et stativ, slik at stolen «henger i luften». På den måten kan stolen beveges eller vippes når babyen beveger på seg, noe barnet ofte synes er morsomt.
Med en vippestol kan babyen også øve seg på balanse og motorikk, noe som gjør dette til en smart investering.
Babygym
Når du skal kjøpe inn babyutstyr, kan det også være kjekt å ha en babygym. Dette er en myk lekematte som plasseres på gulvet, og over matten er det bøyler som holder ulike leker eller fargerike figurer.
Med en babygym kan babyens sanser stimuleres på en effektiv måte, og barnet kan også bli oppmuntret til å øve seg på grov- og finmotorikken. Velg gjerne en babygym som er litt fargesterk, da dette ofte stimulerer barnets sanser i større grad enn duse farger.
Lekematte
En lekematte kan også være kjekt å ha, og er enkelt og greit en matte der barnet kan leke. Matten beskytter gulvet ditt mot riper fra leker, samtidig som babyen har et mykt sted å kravle/sitte.
Mange lekematter og leketepper har et fargerikt mønster med bilder av veier, hus og lignende, noe som danner den perfekte bakgrunnen for lek og moro.
Barnesikring
Når et nytt husstandsmedlem melder sin ankomst, er det også på tide å sikre huset best mulig. På den måten kan babyen ferdes trygt i boligen, uten at du trenger å bekymre deg for støt, fall og skader.
Har du for eksempel trapp, kan det være lurt å montere en sikkerhetsgrind som forhindrer at babyen faller ned trappene. En sikkerhetsgrind kan også brukes rundt varmeovner, peis og andre farer.
Det er også viktig med barnesikring av stikkontakter, slik at barnet ikke får støt om det skulle finne på å stikke noe inn i stikkontaktene. Mange foreldre synes også at det er kjekt å barnesikre skuffer og skap, slik at barnet ikke kan åpne disse.
Dører og vinduer kan også barnesikres, slik at babyer og små barn ikke kan åpne dem og gå/falle ut.
Lekegrind
En lekegrind kan også fungere som en form for barnesikring, siden du da kan ha kontroll på hva barnet driver med dersom du må snu deg bort noen få sekunder. I barnegrinden kan barnet leke i trygge omgivelser.
Det finnes mange ulike typer lekegrinder, inkludert myke reisegrinder (som også kan brukes som seng), og stasjonære lekegrinder som kun består av gjerde/grind.
Leker
Når du skal kjøpe inn babyutstyr, er det også lurt å kjøpe inn diverse leker til den lille. Husk at lekene du kjøper inn bør være tilpasset babyens alder og kognitive evner. I de første månedene av babyens liv vil lek i stor grad bestå av bevegelse og sanseinntrykk.
Kjøp gjerne inn en myk bok med teksturer og sterke farger som du kan vise til babyen mens den sitter på fanget ditt. En babygym er også gull verdt mens babyen er helt liten.
Etter hvert som babyen blir større, blir også leken mer kompleks. Da kan det være morsomt å ha en myk ball som kan trilles, lekebiler, dukker, byggeklosser og lignende. Pass på at babyen ikke har leker med deler som kan svelges.
Babyer utforsker verden med alle sansene, og kan fort finne på å putte små deler av leker inn i munnen. Her er noen forslag til ulike leker du kan kjøpe inn til babyen din:
- Myk rangle
- Dukke
- Bamse
- Babygym
- Lekebil
- Ball
- Duplo
- Myk bok med tekstur og farger
Uro
En uro er en stang med roterende figurer som kan festes på babysengen eller en babygym, og kan bidra til at urolige babyer faller til ro. Figurene går gjerne rundt samtidig som musikk (ofte en slags vuggevise) spilles av, og stimulerer babyens sanser.
Du kan finne mange søte uroer i ulike farger og utførelser. Finn en du liker, og fest den på babyens seng.
Koseklut eller sutteklut
Mange babyer blir engstelige dersom mor eller far ikke er der (selv om det kun er snakk om noen få sekunder eller minutter). Da kan det være godt å ha en sutteklut eller koseklut som luker som mamma eller pappa.
En koseklut kan bidra til at babyen får økt trygghetsfølelse siden den har en trygg og god lukt barnet kjenner til. Koseleker og -kluter er ofte laget av stoff som absorberer lukt effektivt, som for eksempel musselin-bomull.
Tripp Trapp barnestol (eller lignende)
Når du skal kjøpe inn babyutstyr kan det også være nyttig å investere i en barnestol som kan brukes ved middagsbordet. På den måten kan babyen sitte rundt middagsbordet sammen med resten av familien, noe som er både sosialt og lærerikt for den lille.
Det finnes mange barnestoler som er spesielt designet for formålet, som for eksempel den berømte Tripp Trapp-barnestolen fra Stokke. Det finnes imidlertid også andre merker og design som kan by på samme nytte.Mange synes det er fint å kjøpe en babystol som vokser i takt med barnet, og som kan justeres etter hvert som babyen vokser.
Fat og bestikk for baby
Etter hvert som babyen begynner å spise fast føde, er det kjekt å ha bestikk som er tilpasset barnet. Det kan være nyttig med grøtskje og lignende i plastikk. Disse er lette å holde, og vil neppe ødelegge noe om barnet kaster bestikket fra seg (det kan skje).
Ellers finnes det også smarte tallerkener og skåler for barn. Disse kan gjerne ha et morsomt design (som form av et dyr eller lignende), slik at babyen forbinder spising med noe positivt.
Gåstol for baby
En gåstol for baby kan du begynne å bruke fra 6 til 12 måneders alder. Gåstolen kan være et nyttig hjelpemiddel når babyen skal lære seg og gå, og kan bidra til at babyen får øvd på grovmotorikken sin på en trygg måte.
Babyutstyr når du er på farten eller reiser
Riktig babyutstyr er også viktig å ha når dere er på farten. Når babyen skal fraktes fra A til B, er det nødvendig å gjøre dette på en trygg og effektiv måte, enten det er snakk om spaserturer, kjøring eller andre transportmetoder.
Her ser vi nærmere på babyutstyr til reise og transport.
Barnevogn
En barnevogn er uunnværlig for småbarnsforeldre, og gjør det mulig å forflytte seg effektivt til fots mens babyen ligger eller sitter trygt på plassen sin. Det finnes mange ulike typer barnevogner, inkludert kombivogner, sportsvogner og lignende.
Vi har utført en test av barnevogner, og anbefaler deg å se nærmere på denne om du er usikker på hvilken vogn du skal velge til den lille.
Barnevogner er relativt dyrt babyutstyr, og vil kanskje spise opp mye av budsjettet ditt. Derfor er det viktig å velge en god og trygg barnevogn som er komfortabel i bruk for både foreldre og barn.
Vognpose
Når du kjøper barnevogn, kan det også være greit å investere i en behagelig vognpose. Dette er noe som av og til følger med barnevognen når du kjøper den, men ikke nødvendigvis. Sørg uansett for å finne en vognpose som passer til årstiden.
Dersom du har en vinterbaby, er det lurt å velge en varm og god vognpose i ull eller teddy-materiale. Om sommeren kan det være lurt å gå for en lettere og mindre varm løsning.
Istedenfor vognpose kan du også bruke en babydyne og pute. Sørg også for å ha en behagelig madrass eller annet underlag nederst i vognen, slik at barnet ligger godt (enten du har vognpose eller dyne/pledd).
Bæresele eller bæresjal
Dersom du skal frakte med deg babyen til fots, kan det også være nyttig å ha en bæresele eller et bæresjal. På den måten kan babyen transporteres samtidig som den får nærhet, noe som er ekstra positivt.
Det finnes bæreseler som kan bæres både på rygg og bryst, alt etter hva du foretrekker. På en fjelltur kan det gjerne være greit med en bæremeis som kan bæres som en ryggsekk. Et bæresjal er også en populær løsning, og sikrer maksimal nærhet mellom deg og barnet.
Barnesete/ bilstol til baby
Dersom du skal frakte med deg babyen i bil, er det nødvendig med et bilsete beregnet på baby. Barnesetet skal være laget i henhold til gjeldende sikkerhetsstandarder, og bør være kollisjonstestet av fabrikant.
Det finnes mange barneseter å velge mellom, både fra BeSafe, Bugaboo, UPPAbaby, Beemoo, Axkid, Maxi-Cosi og andre kjente merker. Sjekk gjerne ut en bilstol-test før du bestemmer deg, slik at du er sikker på at bilsetet er trygt og godkjent.
Ellers kan det nevnes at et barnesete er praktisk også når dere ikke er i bilen. De fleste barneseter har et nyttig håndtak som gjør det mulig å bære med seg babyen ut fra bilen, noe som er praktisk når du skal handle eller reise på ferie.
Utenom sikkerhet, er det også lurt å tenke over komfort, pris, design og lignende faktorer. Det er heldigvis fullt mulig å finne et barnesete som scorer høyt på alle disse områdene.
Baksetespeil
Dersom babyen sitter i et bakovervendt barnesete, kan et baksetespeil eller bilspeil være gull verdt. Ved å plassere ett speil fremme i kupéen og ett på nakkestøtten på setet i baksetet, kan du holde et øye med babyen mens dere kjører.
Dette kan også bidra til at babyen føler seg tryggere, siden den kan se på mor eller far mens bilturen pågår. Det finnes mange morsomme design å velge mellom. Hva med et baksetespeil som er formet som en bamse?
Solbeskyttelse / solskjerm til bilvindu
Når du tar med deg babyen på biltur, er det også lurt å investere i en solskjerm til vinduet. På den måten slipper barnet å få sterk sol i ansiktet, og du kan samtidig sørge for god beskyttelse mot skadelige UV-stråler.
De fleste solskjermer til bilvindu kan enkelt henges opp med sugekopp, slik at du kan fjerne skjermingen igjen uten å etterlate permanente merker. Det finnes mange morsomme design på solskjermer for barn, så solbeskyttelsen kan også være underholdende for den lille.
Stelleveske eller -bag
Enten du planlegger å dra på weekendtur, piknik i parken eller kafé, er det praktisk å ha en stelleveske til babyen din. I denne bagen kan du ha alt som trengs til babystell, enten det er snakk om bleier, våtservietter, klesskift eller solbriller.
Mange foreldre synes det er praktisk med en stelleveske som kan henges på håndtaket til barnevognen. Det er mange fine design å velge mellom, enten du foretrekker skinn, flettet materiale eller tøy.
Sykkelvogn eller pulk for baby
Dersom du planlegger å forflytte deg med sykkel eller ski, kan det være greit å ha en sykkelvogn eller pulk å plassere babyen i. På den måten kan du trygt frakte med deg poden fra A til Å, enten det er sol eller regn.
Blant merkene som er kjent for sine snøpulker, kan vi nevne Fjellpulken og Norpulken. Når det gjelder sykkelvogner for baby, kan vi nevne blant annet Thule, Hamax og North.
Annet babyutstyr som er kjekt å ha
Det finnes også annet babyutstyr som kan komme til nytte i hverdagen. La oss se nærmere på noen eksempler!
Febertermometer
Babyer og småbarn får feber rett som det er, og det kan derfor være greit å ha et febertermometer liggende. På den måten kan du sørge for å holde oversikt over barnets kroppstemperatur når det er sykt.
Et febertermometer er en nyttig indikator som kan fortelle deg om barnet trenger tilsyn av lege, om det må holdes hjemme fra barnehagen og lignende. Det finnes ulike typer febertermometer, og disse kan måle kroppstemperaturen i pannen, øret eller andre steder.
Amme-BH og -innlegg
En amme-BH kan også være en nyttig investering for de fleste kvinner som venter barn. BH-en sørger for ekstra støtte til brystene, og begrenser risikoen for nakke- og ryggsmerter. En amme-BH er også praktisk fordi den tillater deg å amme uten å måtte ta av BH-en.
Husk også at det kan være greit å kjøpe inn ammeinnlegg. Dette er innlegg som kan legges i BH-en, og som vil forhindre lekkasje. Innleggene bidrar også til å holde det tørt, slik at du kan unngå såre brystvorter.
Ammepute
Nyfødte babyer skal som regel ammes rundt 8 til 12 ganger per dag, og etter hvert er det vanlig med 6–8 matinger daglig. Dette betyr at du sannsynligvis vil bruke mye tid på amming i tiden som kommer, og da er det viktig å gjøre dette så komfortabelt som mulig.
Når mor er komfortabel, vil også babyen lettere falle til ro. Med en ammepute kan du sørge for at ammingen blir så komfortabel som mulig for både mor og barn. Puten kan plasseres på fanget, mens babyen ligger oppå.
Dermed slipper du å holde babyen med armene dine hver gang du skal amme. Dette gir deg mer fleksibilitet, og ikke minst – mindre slitne armer.
Brystpumpe
En brystpumpe er også noe mange mødre kan dra stor nytte av i babyperioden. Brystpumpen kan lette melkingen, og lar deg fylle flasker med melk. Dette kan være veldig praktisk hvis du for eksempel skal reise bort et par dager, og vil sette melk til lagring i kjøleskapet.
Dersom barnet ditt blir sykt og ikke greier å suge melk, kan du også vedlikeholde melkeproduksjonen i mellomtiden med en brystpumpe.
Flaskesterilisator
Dersom du benytter deg av morsmelkerstatning, er det viktig å vaske og sterilisere flasken etter hver bruk. Grunnen til dette er at det kan eksistere bakterier i morsmelkerstatningen som kan vokse om flasken ikke blir sterilisert.
Det er også lurt å sterilisere pumpeutstyr til brystpumpe. Én måte å sterilisere på, er ved å bruke kokende vann. Et annet alternativ er å bruke en flaskesterilisator. En flaskesterilisator koster omkring tusen kroner, og gjør det lekende lett å sterilisere babyutstyr.
Neglesaks
Noe annet som kan være kjekt å kjøpe inn av babyutstyr, er en neglesaks beregnet på baby. Babyens negler er veldig små, og det kan derfor være vanskelig å bruke en vanlig neglesaks for voksne.
Neglesaksen gjør det enkelt å holde babyens negler korte, slik at barnet ikke klorer seg selv så lett. Det finnes også små neglefiler som er spesialtilpasset for baby og små barn.
Solkrem / solblokk for baby
Den sarte huden til en baby er ekstra utsatt for å bli solbrent, og det anbefales derfor å bruke solblokk om babyen skal oppholde seg ute i sol over tid. Dersom det er sterk sol og varmt ute, er det viktig å passe på at babyen får skygge og nok drikke.
Sørg også for lett bekledning i sommervarmen, slik at babyen ikke blir for varm. Solkrem er uansett noe alle småbarnsforeldre bør investere i, og jo høyere solfaktor jo bedre.
Solhatt og solbriller
Når solen skinner er det også viktig å beskytte babyens øyne. Dette kan du gjøre ved hjelp av en solhatt eller et par solbriller som er spesialtilpasset babyer. Solbrillene kommer gjerne med en praktisk reim som kan plasseres rundt babyens hode slik at de holder seg på plass.
En solhatt kan forhindre at babyen blir solbrent i hodebunnen, noe de er utsatt for siden de ikke har så mye hår.
Nattlampe
Når du skal sjekke til babyen din om natten eller kvelden, kan det være veldig praktisk å ha en såkalt nattlampe. Dette er en lampe som avgir et svakt lys (nok til at du klarer å se i mørket og sjekke at alt står bra til med babyen).
Det finnes enkelte babymonitorer som leveres med nattlys, noe som kan være et godt valg om du likevel planlegger å kjøpe nattlampe.
Hva koster babyutstyr?
Babyutstyr kan fort koste deg noen tusenlapper. Ifølge SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning), bruker de fleste foreldre omkring 43 440 kroner i løpet av barnets første leveår. Du bør kanskje regne med å bruke rundt 3 400 kroner i måneden.
Samtidig er det viktig å huske på at du i stor grad kan påvirke kostnadene selv, for eksempel ved å kjøpe brukt utstyr på nettsider som Finn.no. Gjenbruk er bra for både miljøet og lommeboken.
Dersom babyen har eldre søsken, er det heller ingenting i veien for å bruke noe av det samme utstyret på nytt. Arv er også en form for gjenbruk, og noe du absolutt kan vurdere.
Når babyen din blir større og du ikke lenger trenger babyutstyret, kan du selv selge det (eller gi det bort) til noen andre som trenger det.Babyutstyr på salg
Foruten gjenbruk og arv, kan vi anbefale deg å se etter babyutstyr på salg. Det er ofte gode tilbud i mange barnebutikker, både når det kommer til klær og annet utstyr.
Om du kjøper babyutstyr på nett kan du også finne mange gode tilbud, og da er det dessuten enkelt å sortere produktene etter pris.
Babyutstyr for nyfødt og oppover
I denne guiden har vi først og fremst sett nærmere på babyutstyr for nyfødte babyer, og utstyr til babyens første levemåneder. Husk at du kan få bruk for annet utstyr etter hvert som barnet vokser seg større og får andre behov.
Et barn på to år vil kanskje ha behov for en potte, mens et barn på ett år kan ha glede av en gåstol for baby.
Liste over babyutstyr det første året
Hittil har vi sett nærmere på det meste du trenger av babyutstyr. For å gjøre det hele litt mer oversiktlig for deg, har vi her laget en babyutstyr-liste som du kan ta utgangspunkt i:
- Bleier
- Bleiebøtte
- Salve og babypudder
- Våtservietter
- Vaske- og gulpekluter
- Tåteflasker
- Tutekopp
- Smokk
- Badehåndkle for baby
- Smekker
- Bodyer
- Sparkebukser
- Strømpebukser
- Pysjamaser
- Bukser
- Gensere
- Sokker (og eventuelt sko)
- Ytterklær tilpasset årstid
- Babyseng / sprinkelseng
- Dyne, babypute og pledd + sengetøy
- Badebalje
- Babycall
- Babynest
- Vippestol
- Babygym
- Lekematte
- Barnesikring
- Lekegrind
- Leker
- Uro
- Koseklut
- Spisestol
- Fat og bestikk av plastikk
- Gåstol for baby
- Barnevogn
- Vognpose
- Bæresele eller bæresjal
- Bilstol for baby
- Baksetespeil
- Solskjerm til bilvindu
- Stelleveske
- Sykkelvogn eller pulk
- Febertermometer
- Amme-BH
- Ammeinnlegg
- Ammepute
- Brystpumpe
- Flaskesterilisator
- Neglesaks
- Solkrem
- Solhatt og solbriller
- Nattlampe
Hvor kan du kjøpe babyutstyr?
Det finnes mange supre nettbutikker som selger babyutstyr på nett. I enkelte av disse butikkene kan du kjøpe babyutstyr med fri frakt. Du trenger bare å google «baby + utstyret du trenger», og du vil da finne mange gode nettbutikker å velge mellom.
Husk at det også kan være greit å kjøpe babyutstyr i fysisk butikk. Fordelen med dette er at du kan få produktet med en gang, og at du kan se produktet før du kjøper det.
Har du noen spørsmål om babyutstyr?
Enten du venter ditt første barn eller har barn fra før, kan det være kjekt med en liten oppfriskning av hva du trenger av babyutstyr. I denne guiden har vi gått gjennom det aller meste du trenger av utstyr i barnets første leveår (pluss litt til).
Se gjerne over vår liste over babyutstyr, og sjekk av etter hvert som du har kjøpt det som står på listen.
Dersom du har noen spørsmål eller innvendinger om babyutstyr, hører vi gjerne fra deg. Vi vil forsøke å besvare spørsmålene dine så godt som mulig!