Hva er tegnene på at det er en guttebaby?

Graviditet er en tid fylt med spenning og forventning, og mange foreldre gleder seg til å finne ut av babyens kjønn.

I tillegg til de medisinske metodene som finnes for å bestemme kjønn, er det mange tradisjonelle tegn og myter som folk har brukt i generasjoner for å gjette om de venter en gutt eller jente. Her utforsker vi de ulike tegnene som kan indikere at du bærer på en guttebaby.

Fysiske tegn og folketro

Mange gamle kjerringråd og folketro har forsøkt å forutsi babyens kjønn basert på ulike fysiske tegn. Her er noen av de mest kjente.

 • Mageform: Ifølge en populær myte, hvis magen din er lav og stikker mer fremover som en basketball, er det større sannsynlighet for at du bærer en gutt.
 • Hud og hår: Noen sier at guttebabyer har en tendens til å forbedre mors hud og hår. Hvis huden din blir klarere og håret tykkere og mer glansfullt, kan det være et tegn på at du venter en gutt.
 • Cravings: Det sies at hvis du craver salte, sure eller proteintunge matvarer, som kjøtt og ost, kan det indikere at du venter en gutt. Søtsaker og frukt skal visstnok tyde på en jente. Disse cravingene kan imidlertid påvirkes av mange faktorer, inkludert hormonelle endringer og personlige preferanser.

Atferd og velvære

Noen myter fokuserer på mors generelle velvære og oppførsel under graviditeten som indikatorer på babyens kjønn.

 • Energisk følelse: Hvis du føler deg mer energisk og mindre trett enn forventet under graviditeten, kan dette ifølge folketroen være et tegn på at du bærer en gutt. Dette er imidlertid svært subjektivt og kan variere fra person til person.
 • Morgenkvalme: En vanlig myte hevder at mindre morgenkvalme betyr at du venter en gutt. Forskning viser imidlertid at graden av morgenkvalme varierer mye mellom individer, og ikke nødvendigvis er relatert til babyens kjønn.
 • Temperament: Noen tror at humørsvingninger kan indikere babyens kjønn. Ifølge denne troen kan et roligere temperament bety at du venter en gutt.

Vitenskapelige metoder

Mens folketro og kjerringråd kan være morsomme, er de ikke pålitelige metoder for å bestemme babyens kjønn. Heldigvis finnes det flere vitenskapelige metoder som gir nøyaktige resultater.

 • Ultralyd: Den mest vanlige metoden for å bestemme babyens kjønn er ultralyd, som vanligvis utføres mellom uke 18 og 22 av svangerskapet. En erfaren ultralydtekniker kan ofte se babyens kjønnsorganer og gi et nøyaktig svar.
 • Blodprøver: Moderne blodprøver som NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) kan også bestemme babyens kjønn så tidlig som i uke 10 av svangerskapet. Disse testene analyserer fosterets DNA som sirkulerer i mors blod og gir svært nøyaktige resultater.
 • Amniocentese og CVS: Amniocentese og chorionic villus sampling (CVS) er invasive tester som kan bestemme babyens kjønn. Disse testene utføres vanligvis for å diagnostisere genetiske sykdommer, og de innebærer en viss risiko for mor og barn, men de gir svært nøyaktige resultater.

Fysiske endringer og symptomer

I tillegg til de mer generelle mytene, er det noen spesifikke symptomer som ofte nevnes i forbindelse med å forutsi en guttebaby.

 • Kaloriforbruk: Noen studier har antydet at mødre som bærer gutter, har en tendens til å innta flere kalorier enn de som bærer jenter. Dette kan skyldes at guttefostre ofte er litt større, og derfor krever mer energi.
 • Hjerterytme: En annen myte er at babyens hjerterytme kan indikere kjønn. Det sies at hvis hjerterytmen er under 140 slag per minutt, er det en gutt. Studier har imidlertid vist at det ikke er noen betydelig forskjell i hjerterytmen mellom gutter og jenter.
 • Vektøkning hos mor: Det sies at mødre som venter gutter, har en tendens til å legge på seg mer rundt magen, mens de som venter jenter, legger på seg mer rundt hofter og lår.

Psykologiske og emosjonelle tegn

Noen ganger fokuserer folk også på psykologiske og emosjonelle tegn som mulige indikasjoner på babyens kjønn.

Intuisjon: Mange mødre hevder at de «bare vet» hvilket kjønn deres baby er. Intuisjon kan være sterk, men det er likevel ingen vitenskapelig forklaring på dette fenomenet.

Drømmer: Noen tror at drømmer om babyens kjønn kan være avslørende. Hvis du ofte drømmer om å få en gutt, kan det være en indikasjon, selv om dette selvfølgelig er svært subjektivt.

Kanskje får du en guttebaby?

Å finne ut babyens kjønn er en spennende del av graviditeten, og det er mange tradisjonelle tegn og moderne metoder som foreldre kan bruke for å gjette om de venter en gutt. Mens folketro og kjerringråd kan være morsomme og interessante, er de ikke pålitelige indikatorer. Vitenskapelige metoder som ultralyd og blodprøver gir derimot nøyaktige svar.

Til syvende og sist er det viktigste at barnet er friskt og utvikler seg som det skal. Enten det er en gutt eller en jente, vil barnet bli ønsket velkommen med kjærlighet og glede. Graviditeten er en reise full av forventning og glede, og kjønnet er bare en liten del av denne fantastiske opplevelsen.