Nyfødt – den første tiden

Nyfødt – den første tiden

0 Shares

Gratulerer med ditt nyfødte barn, og gratulerer hvis du venter barn om ikke så altfor lenge.

Ettersom babyen din har ligget sammenkrøllet i magen din inntin helt nylig, så vil ditt nyfødte sannsynligvis se litt krokete ut en liten stund. Armene og beina er heller ikke fullt utstrukket og kan til og med se hjulbeint ut.

Det er dog ingen grunn til bekymring: babyen vil strekke seg ut litt etter litt, og når barnet har blitt seks måneder er det trolig helt ‘utrullet’!

I mellomtiden vil barnet måtte venne seg til livet utenfor de varme og trygge rammene som livmoren din har vært i 9 måneder, og da kan det faktisk hende at babyen vil like å bli svøpt i et lett laken, pledd eller noe lignende.

I videoen under ser du hvordan du kan svøpe babyen din. Dette kan også være med på å gjøre nettene litt roligere – men pass på så det ikke blir ekle og ubehagelige kanter inn mot barnets kropp.

Født med flere reflekser

Barnet ditt er født med flere reflekser. Moro-refleksen er en refleks som gjør at barnet skyter ut armene når det føler seg utrygt. Denne refleksen kan man fremkalle ved å støtte opp nakken til babyen og holde det i en sittende posisjon. Når man da, hele tiden med hånden bak nakken/hodet, slipper babyen raskt ned i liggende stilling igjen vil du kunne se at armene dens skyter ut. Refleksen kan også utøses av skarpe lyder og kan også etterfølges av gråting.

Nyfødte barn kan oppleve å få denne refleksen også i søvne, men den forsvinner vanligvis etter noen måneder.

Andre reflekser som kjennetegner et nyfødt barn er blant annet Babinski-refleksen. Denne refleksen fremkaller man ved å stryke forsiktig under foten på babyen, og dette vil resultere i at stortåen byes bakover mens de anadre tærne sprer seg ut som en vifte.

Gå-refleksen kjennetegnes ved at babyen nærmest tar steg eller danser når føttene kommer borti et solid underlag. En annen refleks er at barnet stikker ut tungen når noe plasseres på den.

Styres av sult og søvn

Mat er det aller viktigste i livet til din nyfødte baby, men søvn kommer like etterpå på en sterk andreplass. De fleste nyfødte vil spise hver andre eller tredje time stort sett gjennom hele døgnet.

Sovingen er omtrent like periodisk men vil variere litt fra barn til barn. Babyen vil sannsynligvis ha behov for 16-17 timers søvn i løpet av 24 timer, og man kan regne med at det vil fordele seg på ca 8 hviler gjennom døgnet. For å redusere risikoen for krybbedød er det viktig at barnet sover på rygg.

I løpet av den første måneden kan babyen utvikle et spise og sovemønster, men ikke påtving dette hvis det ikke skjer. I denne alderen bør babyen få mat når den viser tegn på sult, og da helst før den begynner å gråte.

Smaking og lukting

Babyen din har allerede utviklet smakssansen, og faktisk ser det ut til at nyfødte har flere smaksløker enn voksne har. Følsomheten for søtt og bittert er tilstede ved fødselen, men reaksjonen på salt mat ser man ikke før barnet er omtrent 5 måneder.

Babyen bruker luktesansen helt fra begynnelsen og kan lokalisere dufter. Legg merke til hvordan babyen snur seg vekk hvis den lukter noe ubehagelig – slik som en skitten bleie!

Studier viser at 5-dager gamle nyfødte vil snu seg mot en klut som er dynket i morsmelk, og dette indikerer at de kan lukte det. Et par dager senere viser de at de foretrekker lukten av mammaens melk. Du kan merke at babyen vrir seg mot puppen ved å nærmest lykte seg frem.

Bevegelser på instinkt

Søke-og sugerefleksen er en annen refleks som babyen er født med, og denne hjelper barnet med å finne brystet og å suge i seg melk. Når du rører ved kinnet, leppene eller munnen til barnet med en finger eller en brystvorte vil den snu hodet mot deg og åpne munnen.

Legg merke til hvordan babyen automatisk starter med sugebevegelser med bunnen – krabaten viser deg nemlig at han eller hun vet hvordan man spiser. Prøv deretter å berør ganen til babyen med en finger og legg merke til at den nå begynner å suge.

Husk at barnet ditt er unik

Alle babyer er unike og de møter de forskjellige milepælene i sin egen fart. Utviklingsguider som denne viser enkelt og greit bare hva babyen har potensiale til å oppnå – om ikke med en gang så i alle fall ganske snart. Hvis babyen din var prematur må du ske på at disse barna ofte trenger noe lengre tid for å nå de samme milepælene.

Har du noen spørsmål om din baby eller lurer på noe annet anbefaler vi at du kontakter helsestasjonen din.

Ditt liv: du har blitt forelder!

Denne uken har virkeligheten for alvor skylt over deg. Nå er babyen din og er hjemme med deg – avhengig av din kjærlighet, omsorg og mat.

Det er ingen tvil om at du har lest deg opp på hva du skal gjøre og hvordan det skal gjøres, men vært aller beste råd til deg denne første uken er følgende: ikke forsøk å lær deg alt på én gang. Ta det rolig og ta det sakte. Din nyfødte er tøffere enn du nok tror, og babyen skal bli vant til deg (og din parner) på samme måte som du/dere skal bli vant til det nye, lille mennesket som har kommet inn i deres verden.

Som i alle andre forhold så vil også dette ta litt tid.

0 Shares