Pottetrening – den store guiden

Når det er på tide å slutte med bleier, må barnet lære seg å bruke potten når det skal tisse eller bæsje. Dette kan imidlertid være lettere sagt enn gjort, og mange foreldre er usikre på starttidspunkt, fremgangsmåte og hva de kan forvente.

Vi har derfor utarbeidet denne guiden for deg, som forklarer alt du trenger å vite om pottetrening på en oversiktlig måte!

Når er det vanlig at barn starter med pottetrening?

Generelt sett begynner de fleste med pottetrening når barnet er et sted mellom18 og 24 måneder. Pottetrening er samtidig noe man bør begynne med først når både foreldre og barn føler seg klare for det.

Det kan være store variasjoner fra barn til barn, og noen er modne for å slutte med bleie før andre. NHI.no påpeker at det slettes ikke er uvanlig at en treåring fortsatt går i bleier. De kan også fortelle at jenter ofte er tidligere ute med do- eller pottebruk enn gutter.

Ifølge eksperter kan man fint begynne å trene skikkelig på pottebruk allerede når barnet er ett og et halvt (18 måneder). Mye tyder imidlertid på at pottetreningen har best effekt om den pågår mens barnet er mellom 2 og 3 år.

Begynner man før barnet fyller 2 år, er dette assosiert med at barnet i større grad tisser på seg selv når det blir større. Begynner du på pottetreningen etter at barnet har fylt 3 år, skal dette visstnok ha samme effekt.

Hvordan vite at barnet er klart for pottetrening?

Det kan være utfordrende å vite eksakt når barnet ditt er klart for pottetrening. Alle barn er unike og utvikler seg forskjellig. Med det sagt, er det spesifikke tegn du kan se etter, som tyder på at barnet er modent nok.

Ifølge forskning.no, vil barn som har tørr bleie flere timer i strekk antageligvis være klare for potten. Dette kan nemlig tyde på at barnet selv merker hvorvidt det må på do eller ikke, og gir deg et godt utgangspunkt.

Vanlige utfordringer under pottetrening

Pottetrening kan noen ganger by på utfordringer. Et eksempel er at barnet er motvillig til å bruke potten, eller kort og godt nekter å bruke den. Dette kan skyldes trass (hei, trassalder!) eller at barnet synes potten er teit.

Andre går med på å tisse i potten, men ikke bæsje. I så fall vil barnet sannsynligvis gjøre fra seg i buksen, noe som kan være frustrerende. Barnet kan også ende opp med mageknip fordi det holder seg lenge av gangen.

Foruten manglende samarbeidsvilje, kan foreldre også oppleve at barnet har vanskeligheter med å bruke potte eller toalett. Dette kan noen ganger handle om at barnet ikke helt forstår hva potten skal brukes til.

Forberedelser i forkant av pottebruk

Før du og barnet setter i gang med pottetreningen, kan det være smart å gjøre noen forberedelser. Dette kan bidra til at treningsprosessen blir best mulig for både deg og barnet ditt.

Her er noen tips!

Snakk med barnet om pottebruk

Før pottetreningen for alvor starter, er det lurt å snakke med barnet om hva potter er, hvorfor de brukes og hvordan. På den måten vil barnet være bedre forberedt når han eller hun selv skal sette seg på potten.

Kjøp gjerne en barnebok om det å bruke potte. Noen eksempler er «Eine slutter med bleie», «Fantorangen går på do» og «Jeg må på do!». Ved å se hvordan andre bruker potte, kan barnet få et forbilde å se opp til. Barnet kan også se bilder av hvordan det gjøres.

Kjøp inn en potte

Neste steg er å kjøpe en potte. Her er det selvfølgelig lurt å tenke på både komfort, enkelt renhold og pris. Det finnes mange forskjellige potter å velge mellom, både i butikk og på nett. Finn gjerne en potte med et litt morsomt design som barnet vil like.

Ser for eksempel barnet opp til en Disney-karakter, kan en potte med bilde av denne karakteren gjøre det mer motiverende å bruke potten. Det finnes både søte, tøffe og fargerike potter, så vel som mer nøytrale varianter.

Lær å lese barnets signaler

Før pottetreningen er det også en fordel å lære seg barnets signaler. Hva gjør barnet vanligvis rett før det skal bæsje eller tisse? De fleste barn stopper litt opp fra aktivitetene de holder på med, og kan endre ansiktsuttrykk. Følg med, og sjekk bleien.

Kanskje har du også oppdaget et mønster for når barnet har avføring eller tisser. Mange barn bæsjer innen en time etter et større måltid. Det er også vanlig at barn tisser innen en time etter at de drikker noe.

Hvor ofte bæsjer en 2-åring?

Det kan variere mye hvor ofte en toåring bæsjer eller tisser, og dette vil naturligvis også måtte sees i sammenheng med hvor mye eller ofte barnet spiser. De fleste barn – toåringer inkludert – må imidlertid bæsje omtrent én gang per døgn.

Dersom du pleier å bytte barnets bleier, har du sannsynligvis allerede en viss anelse om hvor ofte den lille pleier å gå på do. Dette er uansett nyttig informasjon å ha med seg når pottetreningen starter.

Vurder å sette av noen dager

Hvis du har mulighet til det, kan det være greit å sette av noen dager der det blir fullt fokus på pottetrening. Det kan for eksempel være en langhelg eller lignende. Disse dagene kan du og barnet ha intensivtrening i pottebruk.

Samtidig er det ikke alle som har mulighet til dette. Kanskje kommer jobb eller andre ting i veien. I så fall er det helt greit at pottetreningen strekker seg over en litt lengre periode. Vurder hva du har anledning til, og hva som passer best i ditt tilfelle.

Slik lærer du barnet å bruke potten

Etter å ha forberedt deg og kjøpt inn potte, er det klart for neste steg i prosessen – nemlig selve pottetreningen. Dette begynner man typisk med når barnet er mellom 2 og 3 år gammelt, men dette varierer. Noen begynner tidligere, andre senere.

La oss se nærmere på hvordan du går frem!

La barnet prøve å sitte på potten

Kanskje har du allerede fortalt barnet om potter og hvordan de brukes. Nå er tiden inne for at barnet får prøve å sitte på en selv. Dette kan barnet gjøre selv om han eller hun ikke må bæsje eller tisse. Den lille kan gjerne sitte på potten med klærne eller bleien på.

Skryt gjerne litt av hvor fin potten er, og hvor heldig barnet er som har fått sin helt egen potte. Da blir det kanskje ekstra stas å sitte på den. Har potten et motiv av Mikke Mus eller noe annet barnet liker, kan du kanskje kalle den for Mikke Mus-potten.

Vil ikke barnet sitte på potten, kan du gjerne plassere favorittbamsen eller -dukken der. Når bamsen gjør det, vil kanskje barnet prøve også?

Plasser barnet på potten så snart det må på do

Nå gjelder det å følge med på barnet ditt. Dersom han eller hun viser tegn til å måtte tisse eller bæsje, gjelder det å forte seg og sette barnet på potten. Dette er kanskje den mest strevsomme delen av pottetrening, og krever mange løpeturer til potten.

Jo mer konsekvent du er med å få barnet på potten i tide, jo bedre er det. Til slutt vil forhåpentligvis potten bli synonymt med det å bæsje eller tisse. Etter hvert vil det bli naturlig for barnet å søke til potten når han eller hun har trang til å gå på do.

Ikke kjeft om barnet gjør feil

Når du endelig tror at barnet ditt har blitt komfortabel med å bruke potten, kan du oppleve at han eller hun har uhell i bleien eller buksen. Og det er veldig vanlig, og ikke et tegn på tilbakefall.

Ifølge NHI.no er det viktig å ikke straffe eller kjefte på barnet om det har uhell. Det er viktig at man utviser tålmodighet, og oppmuntrer og støtter barnet til å bruke potten. Etter hvert, og med tid og trening, vil som regel ting falle på plass.

Gjør pottebruk til en morsom rutine

Noen barn kan være negative til å bruke potten, og vil helst fortsette å bruke bleie. Dersom barnet handler på trass, kan dette oppleves frustrerende. Men igjen gjelder det å oppmuntre og skryte når barnet gjør ting riktig, fremfor å bli sint.

Ofte kan det hjelpe å gjøre pottebruken til en morsom og positiv rutine. Kanskje du kan forsøke å lese litt for barnet mens det sitter på potten, eller gi barnet en liten belønning etterpå?

Du kan også la barnet være med og se at bæsjen i potten tømmes i do. Vink «ha det» til bæsjen, og la barnet trykke på nedspylingsknappen. Dette kan gjøre det hele litt morsommere.

Med tid og stund vil nok barnet ditt synes at pottebruk er helt OK, selv om veien dit kan være lang og kronglete! Vurder også om barnet har startet med pottetrening for tidlig. Det er som nevnt viktig at barnet er moden for det.

Hvor lang tid tar pottetrening?

Pottetrening er ikke nødvendigvis en rask prosess. Ifølge NHI.no kan det fort ta mange måneder før barnet lærer seg å bruke potten hver gang det skal på do. Dette varierer imidlertid mye, og noen barn blir komfortable med pottebruk på få dager.

Ifølge en studie omtalt på nettsiden forskning.no, bruker barn typisk 10–14,5 måneder på å slutte med bleie om bleietreningen starter før fylte to år. Begynner barnet senere, tar det som regel mellom 5 og 9,5 måneder å bli bleiefri.

Med andre ord er det ikke uvanlig at barn som begynner med pottetrening tidlig, bruker lenger tid på bleieslutt enn de litt eldre barna. Derfor er det greit å vurdere om barnet er modent for å slutte med bleier helt enda (om barnet er under to år gammelt).

Er bleieslutt på 3 dager mulig?

Bleieslutt på bare én helg høres kanskje for godt ut til å være sant, og kanskje er det nettopp det. Dette er imidlertid en mye omtalt pedagogisk fremgangsmåte for bleieslutt, og mange mener det fungerer.

Metoden omtales i boken «Pottetrening på 3 dager», som blant annet er å få kjøpt hos norske bokforhandlere.

Kort fortalt går metoden ut på at du setter av tre dager til pottetrening. I løpet av disse dagene skal du ta barnet med på en mental og kroppslig reise, der den lille blir bedre kjent med kroppens signaler. Målet er å assosiere tisse- eller bæsjetrang med potten.

Fremfor å trene over flere måneder, konsentrerer man altså treningen til kun tre dager. Til gjengjeld må man gå helhjertet inn i prosessen, og vie mye tid til pottetrening. Etter de tre dagene, skal visstnok over 30 % bli dagtørre (altså ingen tiss i bleien på dagtid). Innen 28 dager, vil over 88 % være dagtørre om man gjentar prosessen.

Velg riktig potte

Det kan være vanskelig å vite hvilken potte man bør kjøpe. Mange veier faktorer som pris, design, komfort og bruk opp mot hverandre, noe som er lurt. Det kanskje viktigste, er at barnet sitter komfortabelt på potten. Hvis ikke vil hen kanskje ikke bruke den.

Vurder gjerne en potte med opphøyet ryggstøtte og avrundede kanter, da disse ofte er behagelige for barnet å sitte på. Ellers kan det også være lurt å vurdere om du ønsker en potte med uttakbar innerdel, da disse ofte er lettere å tømme og rengjøre etter bruk.

I tillegg til dette, foretrekker mange å kjøpe en potte med motiv, farger eller lignende som appellerer til barnet. På den måten kan man motivere den lille til å ville bruke potten. Med det sagt, er det også mange som har suksess med helt vanlige potter.

Potte eller toalett?

Dersom du synes det virker tungvint å måtte tømme en potte titt og ofte, kan du vurdere å kjøpe et barnesete til toalettet. Dette setet lar barnet sitte komfortabelt på voksentoalettet, uten å skli nedi. Man kan også supplere med en liten trapp opp til do.

Det å ha en barnesete til toalettet kan også være ekstra motiverende for barnet, som får mulighet til å bruke samme do som storesøsken og foreldre. Husk at barn ofte hermer etter voksne, og ønsker å prøve det samme.

Har du lenge slitt med å få barnet til å bruke potten, kan det å prøve denne løsningen også være et alternativ. Barnets indre motivasjon for å bruke noe annet enn bleie, handler ofte om å ville gjøre det andre gjør.

Snakk med legen om du er bekymret for noe

Noen ganger tar pottetreningen lengre tid enn man hadde antatt, og barnet lærer seg tilsynelatende aldri å bruke potten eller toalettet. Det er som nevnt vanlig at prosessen tar tid, men noen ganger kan det være andre årsaker til at barnet ikke får det til.

Skulle du være i tvil, anbefaler vi deg å konsultere en lege. På den måten kan du få vite om alt er som det skal, eller om det er en grunn til at barnet ikke klarer å bruke potten. Kanskje har barnet vondt et sted, eller av andre grunner sliter?

Pottetrening for spedbarn?

På forskning.no omtales en svensk studie av en pottetreningsmetode som blant annet er vanlig i enkelte ikke-vestlige land. Denne går ut på at barnet trenes til å bli bleiefritt svært tidlig, noen ganger allerede ved ni måneders alder.

Metoden handler om at du som omsorgsperson skal bruke en plystrelyd når du merker at barnet må på do. Denne lyden minner etter hvert barnet på at han eller hun må bæsje eller tømme blæren.

Teorien er at barnet selv kan få kontroll på blæren gjennom trening, fremfor at man venter på at barnet blir gammelt nok. Det vanligste er tross alt å vente med pottetrening til barnets fysiologi er moden, altså at blære- og lukkemuskler kan koordineres med hjernen.

Ifølge forskeren, kan man altså lære barnet å kontrollere dette tidligere. Men for de fleste foreldre, er det nok likevel mest naturlig å vente til barnet er et sted mellom 18 og 24 måneder før pottetreningen starter.

Gode rutiner og forbilder er viktig for vellykket pottetrening

På nettsiden til forskning.no, nevnes det også en studie fra 2008, der 22 foreldre ble intervjuet om hvordan de hadde klart å få barna sine bleiefrie. Foreldrene trakk da frem enkelte faktorer som hadde vært viktige for å lykkes.

Den ene var viktigheten av gode rutiner i hverdagen. Vær derfor konsekvent, og vis barnet veien til potten hver gang det gir tegn til å måtte tisse eller bæsje. Den andre faktoren var å få barnet til å selv ville bruke potten og slutte med bleier.

Barn ser ofte opp til storesøsken eller jevnaldrende lekekamerater. Dersom noen barnet ser opp til har sluttet med bleier, kan dette gjerne påpekes. Barnet ditt har som regel et ønske om å være som vennene sine eller storesøsken, noe som kan gi dem motivasjonen som trengs.

Til slutt er det viktig å huske på at press, kjeft og irettesettelse kan ha motsatt effekt. Tålmodighet er altså en veldig viktig faktor, det også! Smør deg med tålmodighet, og la barnet lære seg å bruke potten i sitt eget tempo.

Lykke til!