Slik får du barnet til å slutte med bleie | 10 steg

Tror du at barnet ditt er klart for å slutte med bleie? I så fall gjelder det å ha en klar og tydelig strategi for videre pottetrening. Bleieslutt kan være tidkrevende, men med riktig fremgangsmåte vil barnet etter hvert bli helt bleiefritt.

Her forklarer vi deg hvordan du får barnet til å slutte med bleie. Sjekk ut våre tips, og kom i gang på 1, 2, 3!

Når er det vanlig å slutte med bleie?

Det kanskje vanligste er at barn slutter med bleie når de er et sted mellom 24 og 32 måneder gamle. Dette er i hvert fall den alderen forskerne har kommet frem til at er den beste for pottetrening.

Det finnes imidlertid ikke noe tydelig fasitsvar på eksakt når barnet skal slutte med bleie, da dette er veldig individuelt. Alle barn utvikler seg i ulik hastighet, og noen kan være klar for bleieslutt tidligere enn andre.

Eksperter råder en imidlertid til å ikke slutte med bleie hverken for tidlig eller for seint. Ved bleieslutt før fylte 2 år, vil man i større grad kunne oppleve sengevæting på et senere tidspunkt. Er barnet over 3, er også dette assosiert med flere toalettuhell senere.

Hvordan få barnet til å slutte med bleie?

Bleieslutt kan være vanskeligere enn man skulle tro. Vel, i hvert fall dersom man ikke har satt seg godt nok inn i prosessen på forhånd. For hva skal egentlig til for å få barnet til å gjøre fra seg i potten eller toalettet fremfor i buksa?

Nedenfor gir vi deg noen tips!

1. Forsikre deg om at barnet er klart for bleieslutt

En av de viktigste faktorene for vellykket bleieslutt, er riktig timing. Det vil si at barnet ditt bør være klart for å slutte med bleie, og det å gå over til bruk av potte eller toalett. Begynner dere før barnet er klart, øker dette risikoen for hyppige uhell.

I så fall anbefaler NHI.no at barnet får bruke bleie litt til, og heller utsette pottetreningen til barnet er modent for pottetrening. Her er de viktigste tegnene på at barnet er klart:

  • Barnet stanser aktivitetene det holder på med når det må bæsje/tisse
  • Den lille gjemmer seg eller vil være i fred når han/hun må på do
  • Avføring skjer til relativt faste tidspunkter
  • Barnet kan gå en time eller mer uten å tisse i bleien

De overnevnte punktene tyder nemlig på at barnet begynner å bli bevisst på når han eller hun må på do. Og nettopp det er en forutsetning for å kunne sette seg på potten eller toalettet i tide.

2. Forbered barnet ditt på bleieslutt og bruk av potte

Neste steg er å forberede barnet på det som skal skje. Her kan det for eksempel være nyttig å lese en barnebok som handler om det å slutte med bleie, og videre det å bruke potte eller å gå på toalettet.

Bøker for barn inneholder gjerne fargerike bilder, og gjør det lettere for barnet å forstå hva pottebruk innebærer. Du kan også forsøke å snakke med barnet ditt om det å gå på potten, eller finne tegnefilmer om temaet.

3. Skaff potte eller barnesete til toalettet

Før bleieslutt, er det også viktig å ha utstyret klart. Noen velger å la barnet bruke potte, mens andre foretrekker et barnesete som kan festes til toalettet. Potten er nok det enkleste alternativet, siden det er lett for barnet å sette seg ned på den.

Har du eget barnesete til voksentoalettet, kan det også være behov for en liten trapp etter hvert, slik at barnet kan gå på do selv.

4. La barnet teste ut potten

I starten kan det være lurt å la barnet prøve å sitte på potten. På den måten kan han eller hun bli vant til den, og bli mer komfortabel med å bruke den. Barnet kan gjerne sitte på potten med klær eller bleie på.

Snakk positivt når barnet prøver potten. Si ting som «for en fin potte!» eller skryt av barnet og si at han eller hun er flink som sitter på den. Ikke press barnet til å tisse eller bæsje på den. Da kan den fort bli assosiert med noe negativt.

5. Finn barnets indre motivasjon for å slutte med bleier

Foruten feil timing (at barnet ikke er klart for bleieslutt på grunn av manglende kontroll over tarm/blære), kan manglende motivasjon hos barnet vanskeliggjøre bleieslutt. Mange forsøker å slutte med bleie i 2–3-års alderen, da mange barn er i trassalderen.

Har barnet først bestemt seg for å ikke ville bruke potte (gjerne fordi du vil det), kan man fort oppleve at det ikke er noen fremgang. Litt av nøkkelen er altså å få barnet selv til å ville slutte med bleier.

De fleste barn har et ønske om å være som «alle andre», og ser opp til jevnaldrende og eventuelle storesøsken. Og nettopp det at barnet ser opp til andre, kan her være et viktig verktøy. Om barnet forstår at en venn, storebror eller -søster bruker potte, vil kanskje han eller hun ha et ønske om å få til det samme.

Du kan også forsøke å sette barnets favorittbamse eller -dukke på potten. «Se – bamse er flink og bruker potten!». Da blir det gjerne litt morsommere for barnet å gjøre det samme.

6. Ytre motivasjon: Belønning for å bruke potten

I noen tilfeller kan det være vanskelig å få barnet motivert nok til å ville bruke potte fremfor bleier. Da kan du vurdere å motivere den lille på andre måter, for eksempel ved å lage et skjema der dere krysser av hver gang barnet klarer å bruke potten.

Når barnet har klart å sitte på potten så og så mange ganger, kan det vente en belønning som du har valgt ut sammen med barnet. Dette kan for eksempel være en liten leke eller noe annet. Forstår barnet at det venter en belønning, vil motivasjonen sannsynligvis øke!

7. Les signalene – når må barnet på do?

Etter at barnet har blitt komfortabelt med potten, er neste steg å øve på å bruke den. Før dette skjer, er det en fordel om du har lært deg å kjenne barnets signaler når det må på do.

I 2–3-årsalderen vil barnet ofte endre adferd når det må tisse eller bæsje. Barnet gjemmer seg kanskje under bordet og vil være i fred, og stopper opp med de aktivitetene det holdt på med. Ansiktsuttrykket kan også endre seg.

Det er for øvrig vanlig at barn må på do nokså kort tid etter inntak av mat og drikke. Ofte vil trangen til å gå på do komme innen en time etter et måltid. Vær derfor ekstra obs etter mat- og drikkeinntak.

Så snart du merker at barnet må på do, er det viktig å få av bleie og eventuell bukse. Flytte deretter barnet over på potten. Forhåpentligvis vil bæsj eller tiss havne i potten. Gjentas dette ofte, vil potten etter hvert assosieres med det å måtte på do.

8. Sørg for at det er positivt å sitte på potten

Skulle barnet ha ett eller flere uhell (noe du må regne med), er det viktig å ikke kjefte eller irettesette. Istedenfor anbefales det å oppmuntre barnet, og rose det når det får til å gå på do i potten eller toalettet.

Ifølge NHI.no er det viktig å være tålmodig med barnet når det skal slutte med bleie. Unngå også å vise skuffelse. Blir du skuffet eller kjefter, kan barnet få et anstrengt forhold til det å gå på do. I så fall blir det kanskje enda vanskeligere å lykkes.

For å bidra til at det å bruke potten blir mest mulig positivt, kan du også lage hyggelige rammer omkring pottebruk. Kanskje du kan lese fra en bok mens barnet sitter på potten?

Det å la barnet være delaktig er et annet godt tips. La for eksempel barnet være med å spyle bæsjen ned i toalettet etterpå. Da kan han eller hun få lov til å trykke på nedspylingsknappen, og se at bæsjen forsvinner. Morsomt (i hvert fall for en 2-åring)!

9. Vær konsekvent

Skal man lykkes med bleieslutt, er det viktig å ha is i magen og å være konsekvent. Barnet lærer neppe å slutte med bleier over natten, og du må regne med å gjenta prosessen mange ganger før det blir en innarbeidd rutine for barnet.

Etter en stund vil sannsynligvis barnet selv melde at det må på do, slik at dere når frem til potten i god tid.

10. Slutte med bleie om natten

Det er vanlig å først lære barnet å slutte med bleie om dagen, før man også lar det sove uten bleier om natten. Så snart barnet klarer å si ifra at det må bæsje eller tisse, vil dette ofte være et fint tidspunkt for bleieslutt nattestid.

Vurder også om bleien pleier å være tørr eller ikke om morgenen. Er den ofte tørr om morgenen, tyder dette på at barnet kan være klart for å sove uten bleier. Bruk gjerne et tisselaken eller annet underlag i overgangsperioden.

Husk at det kan være lurt å unngå for høyt væskeinntak rett før leggetid. I så fall reduserer du faren for at barnet blir tissetrengt etter at det har lagt seg. Gjør det også til en rutine å gå på do før leggetid.

Merker du at barnet stadig våkner vått, kan det være nødvendig å bruke bleier om natten en stund til. Med økende blærekontroll vil barnet snart bli tørt natten gjennom, men dette kan altså ta litt tid.

Får man hjelp til bleieslutt av barnehagen?

Mange barn går i barnehagen i perioden hvor de trener på bleieslutt. Da kan det være naturlig å tenke over hvorvidt barnehagen er behjelpelig med pottetrening, eller om det forventes at du tar deg av dette hjemme. Dette kan variere fra barnehage til barnehage.

Sjekk derfor med barnehagen hvilke rutiner de praktiserer. Om barnehagen ikke kan være til hjelp, gjelder det å trene når barnet er hjemme. Snart vil den lille sannsynligvis klare å si ifra dersom han eller hun må på do i barnehagen, også.

Tips: Praktisk å slutte med bleie om sommeren!

Ifølge NHI.no kan sommeren være et supert tidspunkt for bleieslutt. Dette skyldes blant annet at barnet gjerne går lettere kledd på grunn av sommervær og varmere temperaturer. Da blir det også lettere å skifte på barnet ved uhell.

Om sommeren tilbringer man ofte mer tid utendørs, også. Da kan du ta med potten utendørs, noe som kanskje gjør søl utenfor potten mindre problematisk.

Problemer med å slutte med bleie?

Veldig mange småbarnsforeldre møter på utfordringer i forbindelse med barnets bleieslutt. Veien fra bleiebrukende til bleiefri smårolling kan være lang og kronglete, noe som er helt normalt.

Og det finnes mange ulike utfordringer. Her ser vi nærmere på noen av dem.

Barnet glemmer å bruke potten

Det er ikke uvanlig at barn som i utgangspunktet har lært seg å bruke potten, plutselig har små uhell. Ofte handler ikke dette om trass, men at barnet kort og godt glemmer seg. Noen ganger kan leken være så morsom at barnet glemmer at det må på do.

Skulle dette skje, er det viktig å ikke dramatisere situasjonen. Barnet selv synes nok også at det er kjedelig å tisse på seg, og kan bli flau eller lei seg om det får kjeft.

Husk dessuten at det er vanlig at man må minne barnet på å gå på do, for eksempel før lek eller sengetid. Dette må man ofte gjøre i et par år før barnet får god nok kontroll selv.

Trass: Når barnet nekter å gå på do

Trassalderen kan by på mange utfordringer, noe de fleste småbarnsforeldre har fått kjenne på. Barnet kan nekte å bruke klærne du har funnet frem, vil ikke dele lekene sine med andre, eller får raserianfall når du bestemmer noe.

Dette er en helt naturlig prosess, og handler mye om barnets behov for grensetesting. Samtidig kan trassalderen også føre til motstand i forbindelse med bleieslutt. Barnet kan kort og godt nekte å bruke potten, og fortsetter å gjøre fra seg i buksen.

Situasjonen kan fort bli preget av at barnet får skjenn, og kan oppleves vanskelig eller konfliktfylt. I situasjoner som dette kan det være greit å ta et skritt tilbake, og heller vente litt før man prøver på nytt.

Husk at de aller fleste barn blir bleiefrie. Men ikke alle barn er klare for å slutte med bleie, og trenger mer tid på seg.

Barnet får ikke til å bruke potten

Foruten glemsel og trass, kan man også oppleve at barnet ikke klarer å bruke potten. Den lille blir kanskje sittende på potten en stund, uten at det skjer noe. I så fall kan dette bety at barnet kort og godt ikke må på do, eller ikke forstår hva potten skal brukes til.

Bæsjer barnet i bleien, kan du forsøke å ta bæsjen over i potten og vise det til barnet. «Se – og så kaster vi den i do!». På den måten kan den lille kanskje forstå hva potten er til for. Forsøk også å sette barnet på potten først når det gir tydelige tegn til å måtte på do.

Kjøp en bleieslutt-bok før dere setter i gang

Det finnes mange barnebøker som handler om det å slutte med bleie. Et eksempel er «Navn slutter med bleie», der man kan få barnets eget navn skrevet inn i boken. Denne er skrevet av barnebokforfatter og psykolog Victoria Haller, og kan være et nyttig verktøy.

I tillegg finner du også mange andre barnebøker om bleieslutt, inkludert «Eine slutter med bleie», «Peppa Pig Jeg må på do!», «Fantorangen går på do» og «Jeg kan gå på do».

Sjekk også ut «Gøy på potten – pedagogisk støtte til pottetreningen». I denne boken kan man klistre inn medfølgende klistremerker hver gang barnet har en vellykket tur på potten. Dette kan bidra til at pottebruken blir ekstra motiverende for barnet.

Kan man slutte med bleie når barnet er 1,5 år?

Ja, du kan starte med pottetrening så tidlig som dette. Ifølge NHI.no starter mange foreldre treningen når barnet er mellom 18 og 24 måneder gammelt. Samtidig viser forskning at det er mest effektivt om man starter treningen når barnet er 2–3 år gammelt.

 Dette vil imidlertid kunne variere fra barn til barn, ettersom alle utvikler seg ulikt. Føler du at både du og barnet er klare for det, er det ingenting i veien for å gi bleieslutten et forsøk.

Merker du at det ikke fungerer så bra, er det bare å ta på bleien igjen. Og så kan dere heller prøve på nytt litt senere.

Hvor lang tid tar det å bli bleiefri?

Forskning.no omtaler en studie som viser at det normalt sett tar et sted mellom 10–14,5 måneder å bli bleiefri. Studien omfattet barn som begynte med pottetrening før de hadde fylt 27 måneder.

Det er med andre ord viktig å ikke gi opp, og det er helt vanlig at prosessen tar litt tid. Tror du at barnet ditt er uvanlig tregt med å lære seg å bruke potten, anbefaler vi at dere tar en tur til legen for å kontrollere at alt er som det skal.

Lykke til!