Baby uke 2 utvikling

Uke 2 – en skummel verden

Livmoren din var et varmt og koselig miljø og det vil utvilsomt ta tid for babyen å venne seg til forskjellige syner, luder og følelser av livet utenfor koppen din. Det er ikke sikkert at du ser så mye personlighet ennå ettersom babyen i stor grad beveger seg inn og ut av forskjellige tilstander av søvn, stille arvåkenehet og aktiv årvåkenhet.

Den eneste måten babyen kan kommunisere på er gjennom gråt, men du kan kommunisere med barnet ved å bruke din stemme og din berøring. Babyen kan nå gjenkjenne stemmen din og skille den fra mange andre.

Babyen liker sannsynligvis å bli holdt, koset med, kysset, strøket, massert og båret. Babyen kan til og med lage en liten lyd når den hører stemmen din eller ser ansiktet ditt, og den vil være ivrig på å finne ansiktet ditt blant flere andre.

Kolikkgråt

Hvis barnet ditt gråter i mer enn tre timer i strekk i tre eller flere dager i uken i minst tre uker, og det ikke finnes noen medisinsk forklaring på problmer, er det muligheter for at det har kolikk. Dette er et begrep som brukes for å beskrive ukontrollert gråt hos en ellers frisk baby.

En baby med kolikk kan virke å ha det ukomfortabelt, og dette ser man ved at det strekker ut og trekker opp beina og slipper ut lift/promper. Gråten og ubehaget kan inntreffe når so helst på dagen, men oftest viser det seg å være mellom kl. 18.00 og midnatt.

Heldigvis varer ikke kolikk for alltid, og 60% av all babyer er ferdig med det verste når de er tre måneder, mens 90% er bedre etter fire måneder.

Navel på tur

Etter at babyen deres ble født ble navelstrengen kuttet – smertefritt – og dette førte til at ble en navlestump igjen. Du vil i løpet av de første ukene merke at denne stumpen vil begynne å løsne for deretter å falle av.

I denne perioden kan det være greit å gi babyen svampbad i stedet for badekar, slik at man holder dette området tørt. Når stubben har falt av er det den søte navlen til babyen som vises.

Ta det rolig

Du vil kunne merke at babyen din er irritabel eller gretten på slutten av dagen, og dette er normalt. Årsaken til dette kan for eksempel være at den er overveldet av alt det nye som den kan se og høre, og det er mye å ta inn selv om man har det stille og rolig i hjemmet.

Babyens hjerterytme og sugemønster endrer seg faktisk når den hører en ny lyd. Når du ser at babyen begynner å bli urolig og opphisset kan det være greit å lage en stille stund, med for eksempel en massasje, kosing eller rugging, for å roe den ned.

Som forelder: baby blues!

Som nybakt forelder er det normalt å føle en eller annen grad av emosjonell sårbarhet. Minst 60-80% av nybakte mødre opplever det som man på engelsk kaller for baby blues, og dette er en mild form for depresjon som kan forårsake gråt, engstelse, søvnproblmer, irritabilitet og humørsvingninger.

Det virker liksom meningsløst for deg: på en tid hvor du forventet at du skulle være lykkelig er du stedet nedenfor og irritabel, men husk på at det er gode grunner til at mange mødre opplever denne tilstanden. I løpet av de første ukene hjemme med en baby vil du sannsynligvis oppleve søvnmangel samtidig som du skal komme deg etter fødselen. I tillegg må du ta vare på babyen, og hvis du ikke har erfaring med dette fra tidligere så kan dette oppleves som krevende – spesielt hvis du ikke får hjelp fra noen.

De store hormonendringene som skjer etter en fødsel kan også påvirke humøret ditt, spesielt hvis du har har vært plaget med PMS (premenstruelt syndrom) tidligere.

Hvis denne tilstanden varer i mer enn to til tre uker kan det hende at du har en fødselsdepresjon. Dette er en alvorlig tilstand som påvirker opptil 20% av nybakte mødre. Hvis du kjenner syptomer som søvnløshet, vedvarende gråting og tristhet som varer hele dagen, samt at du mister interessen for alle aktiviteter, har vanskeligheter med å konsenterere deg, endringer i appetitten, skyldfølelser, panikkanfall eller selvmordstanker skal du kontakte legen din umiddelbart. Du vil da ikke bare få den hjelpen du trenger, men babyen vil nyte godt av et sunnere tankesett hos deg.

Man vet ikke helt om hva fødselsdepresjon kommer av, men det handler på ingen måte om at du er en god mamma, en dårlig mamma eller hvordan du takler tiden etter fødselen.

Å vite at disse følelsen er normale kan hjelpe, og det kan være en god idé å betro deg om disse følelsen til mennesker du elsker og stoler på: din partner, dine foreldre, andre slektninger eller en nær venn. Å koble seg mot andre foreldre kan også vise deg at du er langt fra alene.

Skaff deg litt tid for deg selv og la partneren eller besteforeldrene ta seg av babyen mens du besøker en venn, shopper eller bare tar et avslappende bad. Bare det å sette seg ned ute for et øyeblikk eller gå en tur med babyen i vognen kan være nyttig.

Og for all del: la arbeidet være! Husk at dette er en permisjon og da skal du ikke bruke tid og energi på å tenke på arbeidsoppgaver i din profesjonelle karriere.