Baby uke 3

Uke 3 – magetid er viktig

Ukene går unna, ikke sant! Babyer elsker å suge og har behov for dette, og det er derfor viktig at du ikke glemmer å oppfordre til dette. Du har kanskje allerede nå oppdaget et en smokk kan fungere glimrende for å roe ned babyen din.

Hvis du ammer er det greit å vente med å tilby en smokk helt fram til ammingen fungerer godt – og dete er som regel rundt 3-4 uker etter fødselen.

Det hender faktisk at babyen på dette tidspunktet klarer å finne sin egen tommel eller finger å suge på, og dette fungerer bra når babyen er urolig. Å patte litt på lillefingeren din kan også virke fint, men pass på å være ren da.

Det kan være greit å lage en vane av å gi babyen en smukk når den skal sove og når det er natt, og grunnen til det er at bruk av smokk virker å redusere risikoen for krybbedød. Når det er sagt: det er ikke noen vits i å gi babyen smokken hvis den faller ut når den har sovnet, eller å tvinge babyen til å bruke en hvis den ikke liker det.

Magetid er viktig!

Forsikre deg om at du er flink til å legge babyen på magen slik at den får magetid når den er våken. Babyer skal bestandig sove på rygg, men de behøver å bruke tid på magen hver dag for å styrke nakkemuskklene. Dette vil hjelpe dem med å skyve seg opp. rulle rundt, sitte opp og å krype.

Magetiden er også viktig for å unngå at babyen utvikler et flatt område i bakhodet etter å ha ligget for mye på rygg.

Ved slutten av denne uka kan det hende at babyen din klarer å løfte hodet litt i korte perioder og muligens også bevege det fra side til side når den ligger på magen. Prøv å ha ansiktet ditt foran barnet når det ligger på mage ettersom dette kan oppmuntre det til å løfte hodet for å se på deg. Du kan også rulle opp et håndkle eller lignende å legge under brystkassen tl barnet for å hjelpe henne med å dytte seg opp. Snart vil nervesystemet og muskelkontrollen modne og bevegelsene som går i rykk og napp vil bli mer flytende og jevn.

Stump røyken

Hvis du eller partneren din røyker er det bare én ting å gjøre: stump den! Passiv røyking kan være ekstremt farlig for babyen din, det svekker lungene dens. I tillegg til dette blir babyen mer utsatt for øreinfeksjoner, det kan bli mer snorking, forstyrre pustingen når den sover (noe som igjen kan gi helse-, adferds- og læringsproblemer – i tillegg til at det øker sjansen for krybbedød. Selv om du ikke røyker i samme rom som babyen, finner de skadelige kjemikaliene veien gjennom huset i løpet av minutter.

Som vi har sagt tidligere: husk at babyen din er et individuelt individ, og derfor vil nå de forskjellige milepælene når den selv er klar for det. Det finnes ingen fasit på dette, og noen ganger må man rett og slett være litt tålmodig, mens det andre ganger går fortere.