Baby 1 måned

Uke 4 – begynner å kommunisere

Babyen er en måned gammel nå – tenk å det! Tiden går virkelig unna, og nå begynner også babyen å vise skikkelige fremskritt!

Babyen din skal nå virkelig bgynne å nyte å se på ansiktet ditt, og det er gode muligheter for at babyen etterligner noe av mimikken i ansiktet ditt. Prøv å stikk ut tungen og se om babyen din gjør det samme.

Du må kommunisere!

Snart vil babyen din begynne å gurgle, lage lyder, grynte og ‘nynne’ – da er det ekstremt viktig at du svarer med de samme lydene og at du snakker med babyen din ansikt til ansikt. Ikke føl deg dum selv om du bruker babyspråk – de er nemlig spesielt innstilt på denne høyfrekvente og uttrukkede måten å kommunisere på, og det kan faktisk lære babyen din om strukturen og funksjonen til språk.

Når du har ting å gjøre rundt omkring i huset eller ærend å gjøre er det smart å bære babyen din i en bæresele mot brystet slik at den føler seg lykkelig å trygg. Babyen elsker å være nær deg.

Leketid

Å leke med din nyfødte er en perfekt måte å forsiktig guide den inn i denne nye og ukjente verden. Mønstre med tydelige kontralster og fotoer av babyansikter vil fange interessen til barnet.

En liten lekegym med fengslende leker å se på, berøre og lytte til vil gi babyen din levelse med arm-, hånd-, finger- og øyekoordinasjon. Dessuten blir det mye mer interessant å ligge nede for babyen! Du kan til og med legge deg ned på gulvet ved siden av babyen og være med på moro.

Selv om babyen din kan gripe litt så har den ikke helt hånd-øyekoordinasjonen på plass, og vil derfor ha vanskeligheter med å strekke seg etter et objekt du plasserer foran den. Denne evnen vil den utvikle når den er rundt 4-5 måneders alder. I mellomtiden kan du legge leken i hånden på babyen, og du trenger ikke å bli overrasket hvis lillefingeren din er den store favoritten!

Utforsking av armer og bein

Ved fødselen har ikke babyen din peiling på at armene og beina dens sitter fast på kroppen. Dette forandrer seg nå og det innebærer at kroppen skal utforskes. Den delen av kroppen babyen oppdager først er hendene og føttene.

Oppmuntre til interessen ved å holde armene til bebyen over hodt og spør: ‘hvor stor er babyen’ eller ved å telle tærne. Prøv også å beveg hendene foran ansiktet slik at den kan se og kjenne dem samtidig.

Babyer har problemer med å regulere kroppstemperaturen og sirkulasjonen er ikke perfekt ennå. Husk på at noe av babyens kroppsverme slipper ut fra føttene og hendene, og det er derfor viktig at disse er godt dekkket til hvis man går ut – spesielt på kalde dager.

Livet ditt: blandede følelser

Selv om du er verdens lykkeligste menneske og glad over å ha blitt foreldre så er det vanlig å kjenne på skuffelse. Du har brukt ni måneder på å forestille deg hvordan babyen skulle bli og så har kanskje ikke realiten blitt slik som du hadde forventet. Foreldre som har opplevd å få en baby med helseproblemer er spesielt sårbare for disse følelsene, men det er helt normalt å ha dem selv om barnet et helt friskt.

I alle disse situasjonene er det i bunn og grunn en fantastisk ny baby å feire. Allikevel er den ofte en imaginær baby (altså den man trodde man skulle få) å sørge over før man fullt og helt kan omfavne den ‘ekte’ babyen. Det er ikke så vanlig å snakke om dette, men det er helt normalt og menneskelig. Hvis du kjenner på en liten skuffelse eller anger så skal du ikke føle deg skyldig eller som et dårlig menneske. Gi deg selv litt tid til å sørge privat og deretter kan du glede deg over de gode tingene du har fått.