Utvikling uke 1 – hva skjer med babyen din nå?
Synet til babyen din er fortsatt litt slørete og uskarpt, men det er ikke så rart: babyer er født nærsynt og ser ting aller best når de er 20-40 centimeter unna. Det betyr at babyen din kan se deg klart når du holder den nært deg.
Du trenger ikke å bekymre deg over at babyen din ikke har blikkontakt med deg fra starten: nyfødte har en tendens til å se på øyenbryn, hårlinjen og munnen din som beveger seg. Etter hvert som babyen blir kjent med deg i løpet av den første måneden vil den bli mer interessert i å ha blikkontakt med deg.
Se på babyen din på nært hold
Studier viser også at nyfødte foretrekker menneskeansikter fremfor alle andre former og farger. Objekter som er lyse, bevegelige, kontrastfylte eller svarte og hvite er de neste på listen over hva barn foretrekker å se på.
Gi barnet ditt mange muligheter til å studere trekkene dine ved å se på babyen på nært hold. Når du eller partneren din gir babyen mat kan du bevege hodet ditt sakte fra side til side og se om øynene dens følger deg. Denne øvelsen kan forsterke øyemuskulaturen til barnet. Du skal ikke uroe deg hvis babyen ser på deg med skjelende øyne; det er normalt for nyfødte at øynene vandrer eller skjeler i løpet av den første måneden, eller deromkring, av livet.
Babyer en sensitive overfor lys og kan se i tre dimensjoner. Legg merke til hvordan babyen blinker når du holder et objekt nær den.
Vektspørsmål
Hvis du ammer kan det hende at du lurer på om babyen får nok å spise ettersom den er sulten hele tiden. Babyen er trolig sulten ettersom den fordøyer brystmelk bare i løpet av et par timer etter å ha fått den i sag.
Noen tegn på at den ammende babyen får nok melk:
– brystene dine tømmes og føles såre etter amming
– babyen har fin hudfarge og stram hud som ‘strekker’ seg ut igjen etter at du klyper forsiktig på den. Hvis babyen er dehydrert vil huden stå oppreist en liten stund.
– babyen vokser både i lengde og vekt
– du kan høre at babyen svelger når du ammer (hvis det er stille i rommet)
– babyen har sennepsgul avføring eller regelmessig mørkere avføring
– babyen har fem eller seks våte bleier om dagen.
Uansett om du ammer eller gir morsmelkerstatning til din nyfødte er det viktig å huske på at babyer vokser i forskjellig tempo og at tempoet kan sakke av av og til. I tillegg til dette; hvis babyen var stor da den ble født vil den ikke vokse så hurtig og kanskje tilpasse seg sin forutbestemte størrelse.
Hvis den lille tangerer milepælene i vekstutviklingen ganske presist, i følge deg, og ellers ser glad og fornøyd ut, så har babyen det sannsynligvis helt fint. På den andre siden: hvis regelmessig veiing på helsestasjonen viser at babyen din ikke utvikler seg som den skal, så kan det hende at den ikke får i seg nok eller at den ikke absorberer eller bruker næringen riktig.
Babyen din og bæsjing
Den aller første tiden vil babyens avføring være tykk og mørkegrønn på grunn av barnebak (mekonium), og dette er en substans som har bygd seg opp i tarmene da den lå i livmoren. Dette er kort fortalt materiale som babyen har svelget i seg under svangerskapet.
Når babyen begynner spise vil dette renskes ut og bæsjen vil da bli mer gulaktig. Fargen kan dog variere daglig, litt avhengig av hva du spiser eller hvor mye morsmelkerstatning du gir barnet. Hvor hydrert babyen er spiller også en rolle på fargen.
En nyfødt kan ha så mange som 8 til 12 avføringer om dagen, men så lenge babyen har minst én har den det trolig bra. Når du ammer så kan babyens bæsj se mykere ut – nesten som diaré.
Miming og herming
Til og med så tidlig som på dette stadiet kan babyer gjenkjenne ansikter og gester intuitivt – og noen ganger imidere dem. Forsøk å ha ansiktet ditt nær babyens og stikk ut tungen eller hev øyenbrynene et par ganger. Gi deretter barnet litt tid til å mime etter din gestikulering.
Selv om ikke babyen din kopierer dine uttrykk ennå er det ingen tvil om at den følger med – og lærer. Hvis du interagerer med barnet og det ikke ser ut til å være mottakelig, skal du allikevel ikke bekymre deg. Det kan være så enkelt at babyen er trøtt eller overveldet, og dermed kanskje bare trenger en liten pause.
Magetid!
Små babyer bruker mye tid på å sove og for å redusere risikoen for kryppedød er det viktig at barnet ligger på rygg når det sover. Når babyen er våken, noe som det bare blir mer og mer av i de kommende ukene, er det viktig at du legger den på magen. Babyer trenger å bruke tid på magen hver dag for å styrke nakkemusklene sine. Begynn med dette så tidlig som mulig og gjør barnet vant med denne posisjonen, og du vil da trolig unngå at babyen motsetter seg dette når den blir eldre.
Ditt liv: ubehag med ammingen
To til fire dager etter at barnet ditt er født kommer melken inn og fyller brystene dine – og forårsaker det som kalles for blokkerte melkekanaler. Frem til dette skjer vil babyen din få i seg en næringsrik råmelk. Denne overgangen har en uheldig virkning for noen mødre og kan skape alt fra et mildt til et mer påtrengende ubehag. Hvorfor er det slik?
Kroppen din ‘tvinger’ melken fra kjertlene og ut til brystvortene, og i tillegg opplever du et fall i hormonene etter fødselen – samt en ukjente følelsen av sugingen fra den nyfødte.
Brystene kan føles ømme eller harde og varme – og de kan svulme opp eller føles som at de banker. Ikke ta dette som en indikasjon på at amming ikke er noe for deg ettersom det er smertefullt. Slike blokkeringer vil etter all sannsynlighet være kortvarig og avta etter hvert som kropen tilpasser seg ammingen.
Under finner du noen tips som kan redusere smertene i mellomtiden:
* ta en varm dusj
* legg på varme omslag på brystene før du ammer
* klem fram en dråpe melk før ammingen. Et fullt bryst kan gjøre det vanskeligere å suge seg fast, og dette igjen kan føre at babyen plasserer munnen på feil sted. Babyen må da jobbe hardere for å få ut melken, og dette kan igjen påføre deg smerter.
* bruk en støttene amme-bh. Noen foretrekker også å bruke en slik på natten.
* foreta amming hver andre eller tredje time. Ikke unngå ammingen på grunn av smerten. Jo mer du ammer jo bedre vil brystene kjennes.
* drikk mye væske slik at du holder deg hydrert og opprettholder produksjonen av melk.
* bytt mellom brystene når du ammer
* ha på et kaldt omslag etter ammingen.